Ylonda Gault Caviness, Författare av "Barn, Snälla," Var Drottning av Mixtapes

Föräldraskap expert Ylonda Gault Caviness är författare till den nya memoar Barn, Kontakta: Hur Mama ' s Old-School-Lessons Hjälpt Mig att Kontrollera mig Själv Innan jag Förstört mig Själv . Vi har nyligen fångas upp med Caviness och bad henne att svara på våra Mitten av Frågeformulär. Vi var glada över att upptäcka att hon har en genomsnittlig intryck av Cookie från Empire, och Kelly Ripa är hennes hemliga BFF.

Vad är något du vill lära dig hur man gör?

Jag skulle älska att lära sig spela ett team sport—sport—riktigt bra. Tillräckligt bra för en varsity letter. Har de medelålders varsity squads? Jag måste ta reda på, eftersom det—till skillnad från i min tonåring år—jag har fått det att gå på, åtminstone i mitt huvud, nu när jag är äldre. Och de säger att förtroende är halva spelet. Rätt? Sanningen är, jag var alltid lite av en tönt, vilket jag tillskriver min freakishly långa armar. Tycks det mig, jag skulle kunna bli riktigt bra på lay-ups på denna punkt eller fastballs eller något eller någon annan. Efter 40-plus år, jag väntar fortfarande på att växa in i min kropp.

Vad är en resa som du har tänkt att ta?

Förmodligen en resa till en av de fina ögonbryn nålträdare-vaxning människor—eftersom jag aldrig har haft min "klar" och det verkar otroligt dekadent. Sedan Riket premiär på Fox, jag har funderat en allvarlig, hemliga girl-crush på Taraji P. Henson ' s ögonbryn. Vi pratar Älskar Jones proportioner. Jag är inte säker på att mina ögonbryn ens kunde göra vad hon gör. Men jag tänker att om jag kan lära mig att säga: "Titta här, Boo-Boo Kitty..." eller någon av hennes andra linjer signatur, det finns hopp. Och jag är också öva på mina "Cookie" strut. Men bortsett från att jag har länge tänkt att ta en tur med barnen till Sydafrika.

Till vem är skyldig dig ett tack? (Här är din chans.)

Alla mina lärare, som till stor del var ganska fantastiskt, förtjänar tackkort. Men en person som hoppar till sinnet är en herre som satt i sin gräsmatta stol—till synes 24/7 året runt—tvärs över gatan från oss, när min familj flyttade på 70-talet till en ny all-vita grannskap. Hans namn var Al och han hade en squat bygga och han bar rutiga shorts med sandaler och klänning strumpor och de glasögon som blir mörka i dagsljus. Gräsmattan stol var en sådan med aluminiumram och grön-vita plastband. Han sa aldrig mycket för att någon av oss barn—bara satt där, irriterad och rökt. En hel del.

Vi flyttade in i huset under vintern, och när den Fjärde juli kom runt, han gick tvärs över gatan till vårt hus för att se mig. Vi fick veta att han hade gjort en tradition av att sätta ihop denna ad hoc-paraden, bara längs vår korta block och runt hörnet, med alla trakten barn. Och han var övertygad om att jag vara en del av det. Jag var tveksam i början. Men jag fick snart in i anden, vilket var en bra sak, eftersom han inte kommer att ta "nej" för ett svar.

Jag bar en röd, vit och blå polyester grimma topp. Bakgrunden var flottan och det blev det jordgubbar och vita prickar som strös över min beniga rib cage—jag var runt 9 eller 10 och extremt gänglig. Han gav oss alla små flaggor att vifta och efteråt fick vi alla en enorm bomb dyker—vilket också var röd, vit och blå. Al skulle gå tillbaka till sin gräsmatta stol, rökning och att vara hans avvisande själv nästa dag. Men vart Fjärde juli, han kom till liv. Jag borde ha tackat honom för att han insisterar på att jag gå med i paraden. Jag har inte marscherade i en sedan som hade så mycket energi. Tja, egentligen har jag aldrig varit med i en parad, med eller utan ande. Men det är bredvid punkten. Han ville verkligen få mig att känna mig som en del av något, tror jag. Och det var hans sätt att visa att vi var välkomna.

Du är 12 år gammal. Vad gör du på fredag kväll?

Jag tittar på Sanford and Son med min bror och min syster på en svart-vit tv med vandrande bunny öron. Förmodligen, min äldre bror—boy genius—har jerry-riggade wireupphäng för att säkerställa bästa möjliga mottagning. Och han är fullt upp på min syster och mig eftersom han knappt kan höra dialogen över våra sopor-talar, Esther-Fred imitationer—"Du fisk-eyed idiot!" och "håll käften, Dummy." Att oh-så-populära killen jag var på den tiden jag förmodligen avslappnad efteråt med ett par volymer av vår prisade Encyclopedia Britannicas. Jag gillade verkligen dem, och vi visste att Mamma hade lagt ut en vacker slant för uppsättningen.

För vem du gör din första mix tape? Vilka låtar var med på det?

Min första pojkvän. Hans namn var David, men alla kallade honom för "Dollar Bill", som jag tyckte gjorde honom så cool—och det faktum att han spelade bas i sin brors band. De gjorde massor av Earth, Wind & Fire täcker, så bandet var tungt på alla saker Maurice White—Skäl"." "Efter Love is Gone"—med en aning av Phil Collins ("In the Air Tonight") och Steely Dan. Jag är just nu sjunga "I hörnet... i mina ögon...jag såg dig på Rudy' s..." jag hade ingen jordisk aning om vad de pratade om. Men det verkade mycket djupt och vuxit upp vid den tiden. Åh, och Michael Franks—jazz-kille—med låten "Lady Vill Veta..." jag var mer eller mindre drottningen av mixband. Jag ÄLSKADE "en tyst storm" groove. I college, jag var en dj på vårt campus radio station. Jag inbillade mig mycket världsvan och typ av ovanstående-det-alla då.

Vad är en barndom berättelse om för dig att du är trött på att höra på släktträffar?

Jag knappt ens minns händelsen, men det måste vara sant eftersom ALLA i min familj älskar att berätta det: Tydligen som ett litet barn, jag var i vardagsrummet med Pappa—min morfar-pappa som bodde med oss—när Richard Nixon kom på nyheter. Nu har jag tillbringat nästan varje vaken stund med Pappa eftersom min mamma jobbade. Jag antar, att lyssna på Papa diskutera politik och allt, jag hade byggt upp en pint-sized förakt för Ol' Tricky Dick.

Så när han kom på tv, jag gick upp till TV: n, vände min baksida mot skärmen och klappade det som om att säga, "Kiss my ass, Mr. President." Fråga mig inte var jag har fått det ifrån eller vad på jorden flyttade mig att göra det, men familjen folklore har att saga till denna dag. Jag gjorde Pappa så stolt. Han tjöt och återberätta historien om och om igen.

Vilka råd skulle du ge din 25-årig själv?

"Du är i ditt rätta platsen att komma till din verkliga plats." I mina sena 30-talet, Maya Angelou har sagt det till mig—OK, egentligen var det för en publik på cirka 3000, men jag kände det som om hon talade direkt till mig. Kan jag ge min 25-åriga self två bitar av råd? Att yngre mig är lite av en hot mess och behöver all hjälp hon kan få. Jag skulle också berätta för henne: Sluta med låret besatthet redan! I 20 år kommer du att önskar din kropp såg ut så här bra!

Vad är en sak du göra det bättre än någon annan?

Bara en? Det är tufft. Jag måste säga, till stor del på grund av mina Buffalo rötter, jag menar med hot wings. Mina är krispiga på utsidan och öm på insidan—torka aldrig. Viktigast av allt, de är inte slarvig våt eller alltför stökigt och de har en kick som gör att man vill smälla din mama igenom, inte bara från såsen. Det är en hemlighet att hela förberedelsefasen det blir till att djup smak. Naturligt, jag kan inte avslöja det, men jag tror att någon kan ha tipsas att sassy Popeye ' s lady.

Vad är ditt motto? Eller om du inte har ett, vad är din theme song?

"Upp Hopp da Boogie," artighet av Missy Elliott, är det bästa sättet att få mig mentalt förberedd för vad som väntar. Bra eller dåligt. Löst översatt, det är typ som att säga: "Låt oss göra detta." Inte en dag som går att jag inte ringa på Missy Elliott till rhapsodize det som händer i mitt huvud. Om jag är på en förlust för ord, jag använder Missy för det också. Jag bara upprepa låt fraser, som "Izzy, Izzy, Ah" och "Rat-a-tat-tat", som är helt meningslösa men på något sätt föra filosofiska ordning på saker och ting. Eller kanske de är som sånger som hjälper till att kyla ut mig.

Vad är det för en film eller TV-serien som får dig att må bättre?

Ett leende oundvikligen bryter ut på mitt ansikte när jag råkar fånga de första fem eller tio minuter av Kelly och Michael . Onsdagar är det då som vanligtvis händer eftersom jag skenbart arbeta hemifrån på onsdagar, vilket innebär att jag får ha extra kaffe och smutta det lugnt och fint. Jag gillar att se Kelly och Michael gå ut och starta sin skämten. Om de inte verkligen gillar varandra och har de mest fantastiska liv man kan tänka sig, att de båda förtjänar Academy Awards. Jag vill berätta för mig själv att om jag bodde i den staden, jag skulle också gå ut på skolan nätter och bära fantastiska stilettos, precis som Kelly. Hon är helt en BÄSTIS i mitt huvud. Vi delar en kärlek för mode och jag tror att vi har mamma stilar—vilket betyder att vi älskar våra barn sönder, men vi vet inte fawn över dem eller försöker att bli deras bästa vän.

Sedan, naturligtvis, det är Michael, en käresta. Jag är helt transporteras av Michael mun—gapet, läpparna, skratta, alla av det. När han säger att "Det är HUMP day!" på den fåniga, blomstrande röst, jag är bra att gå. Jag stänger av TV: n. Tydligen, de intervjuar kändisar efteråt, vilket är trevligt antar jag. Men vem har tid för allt?

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar