Hur En Kvinna Med Hjälp Av Sin Tatuering För Att Upplysa Andra Om Hjärtsjukdom

Som jag fast i min aisle seat på en tidig morgon flight, en ung kvinna som artigt gjorde en gest mot fönstret sätet bredvid mig. "Det är mig", sade hon. Jag stod upp och även hon, fast i hennes sits. Som vi båda kollade våra telefoner och skärpt våra säkerhetsbälten, inga artigheter utbyttes. Vi satt i en sällskaplig tystnad, både av oss upp alldeles för tidigt för att hinna med flyget till Chicago.

Jag hade ingen aning om att den i slutet av flygningen, vår chans möte som skulle förändra mitt liv.

När vi gjorde vår sista förhållningssätt till O ' Hare, jag såg en tatuering på sin vänstra underarm. "Survivor, 8-17-16" var tryckt på hennes arm, med en rendering av en ekg-behandlingen. Mina ögon gjorde en dubbel ta eftersom kvinnan som sitter bredvid mig var den bild av hälsa. Hon var ljusa ögon, friska och unga. Yngre än jag, ännu.

Amy Josar

Som tidigare hjärt-intensivvård sjuksköterska, jag visste direkt vad som EKG behandlingen innebar.

Kvinnan som sitter bredvid mig hade överlevt en hjärtinfarkt.

Hon var 37 år gammal med ingen risk faktorer när hon drabbades av en massiv hjärtattack .

Eftersom min sjuksköterska hjärnan ofta hindrar mig från att diskret lägga märke till sådana saker och inte säga något, jag pekade på hennes tatuering och sade, "Du har haft en hjärtattack?"

Hon log och sade enkelt: "Ja. Och jag är på väg till en WomenHeart konferens i Minnesota så att jag kan lära mig hur man hjälper andra kvinnor som mig."

Och det var då jag insåg att Amy Josar, kvinnan som sitter bredvid mig, är ganska badass.

Amy var bara 37 när hon upplevde att "alla klassiska symptom på en hjärtattack möjligt", som hon uttrycker det. På en lördag eftermiddag i augusti 2016, hon började märka tryck över bröstet när hon klev ut i den heta solen.

Genom mitt i veckan, hon upplever illamående, kräkningar och diarré. Hon hade halsbränna. Hals smärta och smärta mellan hennes skuldror brytt sig om henne hela helgen, och trots att hon hade en känsla av förestående undergång (en annan vanlig biverkning av hjärtinfarkt hos kvinnor), det har aldrig inträffat en gång till henne att hon kan vara med en hjärtinfarkt.

Plus, säger hon, "jag ville inte att någon olägenhet genom att be dem att ta mig till sjukhuset." Men på onsdag morgon när hon vaknade upp och insåg att hon inte ens kunde plocka upp hennes lilla hund, hon visste att något var väldigt fel.

Hon hade rätt.

Amy drabbats av en hjärtattack från en 100% blockering av hennes "widow maker" kranskärl: Den största artär som försörjer blod till största delen av hennes hjärta var helt blockerad.

Hon blev omedelbart förberedd för öppen hjärtkirurgi, och hennes kirurger som utförde koronar bypass-operation som räddade hennes liv.

"Jag borde vara död i dag, säger hon. "Men jag vet nu att jag överlevde min hjärtinfarkt eftersom jag behövde vara här för att hjälpa andra kvinnor."

Enligt American Heart Association hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken för kvinnor. Tecken och symtom på en hjärtinfarkt hos kvinnor är:

1. Obehagligt tryck, klämma, fyllighet, eller ont i mitten av bröstet. Det varar mer än ett par minuter, eller går bort och kommer tillbaka.

2. Smärta eller obehag i en eller båda armarna, ryggen, nacken, käken, eller i magen.

3. Andfåddhet med eller utan obehag i bröstet.

4. Andra tecken såsom att bryta ut i en kall svettas, illamående eller yrsel.

5. Som med män, att kvinnors vanligaste hjärtinfarkt symptom är smärta i bröstet eller obehag. Men kvinnor är något mer benägna än män att uppleva några av de andra vanliga symptom, särskilt andnöd, illamående/kräkningar, och tillbaka eller käken smärta.

Efter hennes omedelbar återhämtning period, Amy in ett rehabiliteringsprogram för att få tillbaka henne på hennes fötter. Hon berättar Skrämmande Mamma att hon var den yngsta personen på rehab gym och att folk trodde att hon var sjukgymnasten när hon skulle visa upp för sina möten. Även om hon fann stöd av rehab personal för att vara ovärderliga, Amy behövs mer än fysiskt stöd.

"Alla fokuserar på den fysiska återhämtningen av en hjärtattack. Men det finns mycket lite görs för att stödja en patient mentalt och känslomässigt efter en hjärtattack. Jag var kliniskt död, och det är känslor som är svåra att bearbeta", minns hon.

Efter att ha sökt på internet för att stödja grupper, Amy hittade WomenHeart den enda patient-centrerad organisation som tjänar kvinnor med eller i riskzonen för hjärtsjukdom.

Amy hittade en lokal WomenHeart kapitel och närvarade vid hennes första möte en månad efter hennes förödande hjärtinfarkt. Där hittade hon en stöd grupp på ca 40 män, i åldrarna från 37-70, alla lever med olika former av hjärt-och kärlsjukdomar. "Vi har kvinnor som har haft ventil ersättare, hjärtsvikt och kardiomyopati, säger hon. Kvinnorna träffas för att stödja varandra genom den känslomässiga belastningen som kommer med effekterna av hjärtsjukdom i vardagen.

Och det är där Amy få kontakt med en "Syster Match", ett program där en kvinna är ihop med en annan kvinna med en liknande hjärt sjukdom eller symtom. Amys Syster Match är en kvinna från North Dakota som heter Rayette Brown, en 18-årig överlevare av en hjärtattack precis som hennes. "Rayette blev ett otroligt stöd för mig under det senaste året," Amy berättar Skrämmande Mamma .

Foto: Amy Josar

När Amy deltog i WomenHeart konferens i Minnesota i oktober, hon fick träffa Rayette i person. "Det var surrealistiskt," Amy reminisces. Amy har sedan dess genomgått en utbildning för att bli en WomenHeart Mästare, precis som Rayette var för henne. "Om jag kan hjälpa en enda kvinna att känna till tecken och symtom på hjärtinfarkt, kommer det att göra allt detta värt det, säger hon.

Idag, ett år senare, Amy är "inte bara överlever, men blomstrande" för att använda hennes ord. Hon är glad över sin nya roll som inte bara en Syster Match, men också som ett stödjande Nätverk för Samordnare för WomenHeart. I den rollen kommer hon att kunna expandera ytterligare på hennes uppdrag att utbilda kvinnor om tecken på en hjärtinfarkt, tecken som hon inte visste om förrän hennes hjärta attacken inträffade.

Och hennes tatuering, en gåva till sig själv på ett-årsdagen av hennes hjärt-händelse, fungerar som ett samtalsämne, ett sätt för henne att öppna en dialog med kvinnor om riskerna för hjärtsjukdomar.

"Kvinnor avfärda våra symptom eftersom vi är vårdgivare. Men om vi inte tar hand om oss själva vi kan inte ta hand om andra", betonar hon.

ADVERT

Lägg till din kommentar