Vad Jag Önskar Att Folk Förstått Om Psykisk Ohälsa

Jag önskar att fler förstod psykisk sjukdom.

Jag har varit en psykisk hälsa sjuksköterska för 8 år, och jag kan säga med stor säkerhet att du känner någon med en psykisk sjukdom, oavsett om du är medveten om det eller inte. Vi vet alla någon, eftersom en av fem personer som har en psykisk hälso-diagnos. Kanske är det du, kanske är det din bästa vän, eller din bror. Kanske är det någon som du arbetar med, eller någon du aldrig skulle misstänka.

Antingen sätt, psykisk sjukdom är en del av ditt liv, oavsett om du inser det eller inte.

Jag förstår bävan på ämnet, eftersom psykisk sjukdom kan vara skrämmande. Men så är cancer. Varken patient bad om deras diagnos. Ingen vill vara sjuk, eller ensam, eller uteslutna på grund av sin sjukdom. Alla förtjänar samma uppmärksamhet, kärlek och stöd.

Jag var 26 år gammal, en sjuksköterskestudent, första gången jag gick på en sluten psykiatrisk enhet. Jag planerade att arbeta i pediatrik efter examen och hoppades bara min mentala hälsa rotation skulle gå snabbt. Jag förväntade mig aldrig att falla i kärlek med psykisk vård, men här är jag nästan ett decennium senare. Jag insåg snabbt att samhällets syn på psykisk hälsa var alla fel— min uppfattningen var alla fel—och jag har ägnat mitt yrkesliv åt att hjälpa andra och se vad jag såg på den där första dagen.

Jag såg människor som skrattade med sina vänner och nära och deras familjer hårt. Människor som fick upp varje morgon och jagade småbarn till ett par byxor. Människor som gick på födelsedagskalas i helgen, och happy hour med vänner på tisdag kväll. Människor som åkte sin röv för en befordran på jobbet, och binge såg Netflix varje kväll innan sängen . Människor precis som mig.

Det stigma som omger psykisk sjukdom har skapat en grov förvrängning av dem som drabbats av psykisk ohälsa. På grund av en brist på förståelse, de flesta människor förknippar psykisk sjukdom med "vansinne." De antar att om någon har en psykisk sjukdom kommer de parade runt och viftade med armarna vilt, spyr nonsens, eller uppvisar ovanligt beteende. Tanken att dessa symtom utgör psykisk sjukdom som helhet är varför en sådan förödande stigma som finns i dag.

Faktum är att majoriteten av människor som kämpar med psykisk sjukdom bära tyngden av sin diagnos tyst. Du skulle aldrig vet om de inte berättat för dig. Precis som fysisk sjukdom, det är varierande svårighetsgrad, och många sjukdomar och störningar. Inte alla psykiska sjukdomar är skapade lika. Personer med psykisk sjukdom har bra dagar, och de har dåliga dagar, men de flesta av dem dölja det för världen.

Jag vet detta eftersom jag har tagit hand om patient efter patient som har ett liv precis som mitt— precis som din. Jag har sett dem på deras värsta—när de har satt på en modig ansikte så länge att vikten har blivit outhärdligt. De kommer i bruten, modfälld, och ibland hopplöst. De berättar om sin kamp och sina rädslor. De oroar sig för att de inte är de bästa förälder som de skulle kunna vara, den bästa partner eller bästa vän. Deras känslor är verkliga, och deras bekymmer är giltigt, precis som ditt och mitt.

Några av dem är bevakad, rädd för vad andra kanske tror, eftersom de vet att stigmat alltför väl. De vill inte att deras chef tror att de inte kan göra sitt jobb, de vill inte att deras vänner att tro att de är "galen" och att de inte vill att världen ska ostracize dem. Stigma är ofta det största hindret för att någon som söker behandling, så att de lider i tysthet. Jag ser det här varje dag—bra människor, som behöver hjälp, men oroar sig för vad andra ska tycka.

Den stigmatisering som har att stoppa. Världen behöver för att förstå, som depression, ångest , PTSD, bipolär sjukdom, och så många andra psykiska sjukdomar inte definiera en person. Det behöver inte göra dem oförmögna eller begränsa deras räckvidd. De är människor som du och jag, bara att försöka vara den bästa person som de kan vara. De är inte galna, och de är inte konstigt. De är bara människor . Men deras berättelser är olika, och deras kamp kan variera, jag har hört så många av dem säger samma sak, "jag önskar att fler förstod psykisk sjukdom."

Om du eller någon du känner är utsatt för psykisk hälsa kris-eller brottas med självmordstankar, det finns hjälp att få, och du är inte ensam. Kontakta den Nationella Krisen Linjen när som helst dag eller natt. 1-800-273-8255

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar