Kommer Min Dotter Ärva Min Ångest?

"Den 18 maj," min dotter svarade felaktigt. Vi borde kanske ha hoppat över denna händelse.

Kvällen innan, min snart 9-åriga hade varit oroliga för att gå Födelsedag Book Club som hon inte vill "rusa runt" i morgon. Jag försäkrade henne att gå skulle inte ändra vilken tid vi skulle behöva för att vara redo i morgon, att det bara innebar att vi skulle köra till skolan i stället för henne att ta bussen.

Men hon var fortfarande orolig. 12 timmar före händelsen, att hon redan var osäker på om denna förändring i vår rutin. Jag är helt klarlagda.

Jag vet inte om jag har haft ångest hela mitt liv eller om det senare. För de flesta av mitt liv, jag visste inte att de känslor jag hade—ilska, tveksamhet, frustration, rädsla—var på grund av Generaliserat ångestsyndrom. Jag visste inte att det var min källa till ont i magen, min huvudvärk, min antisociala tendenser. Jag förstod inte att jag är mer känsliga för ljud, känslor, känslor, och i allmänhet blir överväldigad än den genomsnittliga personen. Eftersom jag förstod inte vad jag hade att göra med, jag har inte en mycket hög uppfattning av mig själv.

Jag vet inte om min dotter har GAD eller om hon bara är en Mycket Känslig Person. Vad jag vet är att jag känner mig skulden för sina problem. Genom min skuld, men jag känner mig tacksam för att jag inser vad hon upplever. Jag önskar att jag kunde ta bort hennes oro, men jag är tacksam för att jag kan ge henne verktyg att hantera så att hon inte kommer att vara helt i onödan belastas med hennes känslor, oavsett om de visar sig vara ångest eller bara växtvärk av en känslig person.

Efter att vi gav volontär rätt födelsedag och klistermärke med hennes namn var placerade på framsidan av boken, min dotter hittade en plats att sitta och lyssna på bibliotekarien att läsa en saga för deltagarna. Hon satt två steg från där hon hade stått, för överväldigad för att se sig om efter en plats på golvet som gjorde henne till en bild av bibliotekarien. Jag frågade henne om hon ville bara lämna och gå till sitt klassrum. Hon gjorde.

Vi gjorde vår väg till havet av ryggsäckar nära ingången till biblioteket, och de ringde. Min tredje grader frös, det var den sena bell. Jag påminde henne om att bibliotekarien hade sagt ingen i Födelsedag Book Club skulle räknas sen, men hon var inte övertygad.

Jag tog hennes händer, såg in i hennes ögon, och bad henne att andas. Vi tog ett djupt andetag och sedan en annan, efter som hon lindade sina armar runt min midja, med all sin styrka för att krama mig. Vi sa våra farväl, och hon gick med hast ned den långa korridoren. Jag stod och tittade tills hon vände hörnet, försöker psykiskt suga upp hennes dåliga känslor och bära bördan själv.

Som en Mycket Känslig Person med Generaliserat ångestsyndrom, kan det vara svårt för mig att vara mamma. Jag känner ofta känslor av mina döttrar innan de gör. Vad jag hoppas är att jag kan vara stark nog att hjälpa dem när de behöver det, men också kloka nog att veta när de behöver hjälp innan de behöver fråga.

Lika svårt som det är för mig att vara mamma, jag kan tänka mig att det är—eller kommer att bli—mycket svårare att vara min dotter. Men jag har lärt mig att vi sällan ges ett urval av vilka bördan vi får bära endast ett val av hur vi bär dem.

ADVERT

Lägg till din kommentar