Varför Måste Vi Spara Judy Blume ' s Legacy

Efter nästan ett halvt sekel, Judy Blume är fortfarande blixtrande skriva spår med en ny bok ut, men hennes arv är blekning—åtminstone i min dotters ögon, i alla fall. Som en nyckfull 10 år gammal, min dotter är en naturlig läsare. Våra nattliga läsa rutin har utvecklats till en daglig en för henne som hon slukar allt från Tuck Everlasting till Junie B. Jones ...men ingen av Judy Blume romaner jag en gång älskade.

I min dotters ålder, jag hade redan slukat Finns Du Gud? Det är jag, Margaret och Berättelser om en Fjärde Klass Ingenting . Jag kände mig som om jag hade beviljats medlemskap i denna heliga club, där alla som någonsin läst Blume böcker hade en speciell kunskap än sina år.

Flickan som satt mot baksidan av min femte klass klass, som insisterade på att bära vita knä strumpor varje dag och som jag trodde var en total tönt läste Späck och jag genast ändrade min uppfattning om henne. Hon insåg att Wendy var en riktig bitch, och Jill borde inte ha varit en så patetisk efterföljare. Hon fick det. Hon och jag, vi hade en verklig, levande Wendy i vår klass, och vi båda visste det. Det var som om vi kunde i hemlighet peka på omslaget av Späck ge varandra en vetskap nicka och gå vidare med våra liv—eftersom vi båda visste att vi inte kunde ändra vår klass Wendy, men att hon så småningom skulle få vad som var på väg till henne.

Och Finns Du Gud? Det är jag, Margaret . Skämtar du med mig? Jag tror att jag läst den här boken två gånger innan det var på grund tillbaka till biblioteket. Då, när jag köpte mitt eget exemplar genom Skolastiska Böcker, jag skulle hoppa över att titta på Gilligan ' s Island re-runs med min bror och syster efter skolan för att läsa i ensamhet i mitt sovrum. Omgiven av mina Holly Hobbie dockor, skulle jag smutta på min druva Kool-Aid mellan sidor, fascineras av det faktum att någon annan hade kunnat läsa mina tankar och översätta mina tankar till den perfekta boken. Och, för att slå det, hon var en vuxen! Medan mina vänner fick tejpa upp Shaun Cassidy och John Travolta (cirka Välkommen Tillbaka Kotter ) affischer, jag har längtat efter att träffa Judy Blume. Och, jag bestämmas, hon var ivriga att möta mig . Jag menar, jag är säker på att hon skulle vilja prata med henne musa person.

Ett av de starkaste skälen till varför jag drogs mot Ms Blume böcker var att jag var uppvuxen i en mycket fundamentalistiska Kristna kyrkan. På 10 år gammal, jag var som sagt vi var inte tillåtna att se på filmer. Vi kunde inte bära smink eller byxor, bara kjolar. Det ironiska är att min mamma växte upp som Katolik, så vi gick till kyrkan för att hon var inbjuden av en god vän, och vi fastnat. Det var som om vi var utanför fisk skål, tittar på hur världen fungerade inte brukar komma överens med kyrkans strikta hållning men följer i dess mitt. Inte hycklare—mer andlig antropologer.

Men allt eftersom jag blev äldre, och mer var det underförstått att du inte talar om sex eller pojkar eller något att göra med förfall i en kvinna, mer isolerade jag kände. Varför ska jag behöva bära en kjol när jag hade den tyngsta flöde av någon 13-åring jag någonsin träffat? Jag gjorde uppror genom att hitta de bara skorts tillgängliga i början av 80-talet. Som min kropp började utveckla, jag kände mig mer och mer som Margaret var min tvillingsjäl, den flicka som trail-banat väg för oss att ha någon form av resurs för alla dessa brännande frågor.

Jag vill att min dotter för att uppleva det, att veta att alla dessa frågor om att växa upp har blivit ombedd av stammar av flickor som har kommit före henne.

Men jag kommer att vara patient. Alla mognar i olika takt, så hon är kanske inte riktigt redo för dessa böcker ännu. Eller kanske är det för att jag, hennes tråkiga "Vad vill du veta om vad som är coolt?" mamma—jag rekommenderade dem. Hursomhelst, hon kommer att få veta Ms Blume i hennes egen tid. Efter allt, det tog henne tre år av konstant exponering för Beastie Boys innan hon äntligen börjat tycka om deras musik.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar