Varför Var jag inte Född med en Lesbisk Också?

Valet var ett modeord i mocka klocka botten Joan Baez 1970-talet som bildas texturen av min barndom. En kvinnas rätt att välja vad som händer eller inte händer inuti sin egen kropp var på frontlinjen av den politiska och kulturella debatten. Själva ordet för mig fortfarande signaler diskurser om frihet och rättigheter av era: valet att leva och älska som du vill, frihet från segregation, frihet att välja om du tjänstgöra i militären, eller ens gå in i familjeföretaget.

Nu när vi har sällat sig till de infertila, ordet "val" börjar att glida runt och ändra mening. Vi är naturligtvis olika från traditionella par med fertilitetsproblem frågor, och ännu i våra hjärtan kommer sannolikt att bryta längs samma skiljelinjer bör vi i slutändan inte att kunna få barn.

Av denna anledning är en typ av omedelbar släktskap väller upp mellan mig och kvinnan jag sitta bredvid på fertilitetsklinik. Jag är här på min egen Viviën och jag bokade oss för fertilitet tester vid olika tidpunkter. Vi vill vara säkra på att vi är fysiskt kapabel att bära barn, eftersom det kräver en sådan utarbeta rutiner för att prova. Kvinnan ser över på mig med snälla ögon. Säker på att hon har Armani på hennes rygg och Prada stoppade under hennes arm och jag har Chuckie All-Stars på mina fötter och en ryggsäck full med böcker under armen, men i vårt annorlunda klädda kistor brännskador samma ljusa lilla lågan av hopp.

Vi har samma hopp men i en provins som Alberta, där de flesta fertilitet förfaranden omfattas inte, vi har inte samma val. Medan en grundläggande fertilitet test betalas av Alberta Hälsa, alla behandlingar vi bestämmer dig för att genomgå inte. Det kostar ungefär 1500 att köpa ett enda prov av frysta donerade spermier. I priset ingår arbetet med sperma in i din livmoder, lagring och rengöring. Den framgång varierar från mellan fem och tjugofem procent, och så är det rekommenderat att människor skall vara beredda att ta den kostnad av tio försök för att ge sig själva en rimlig chans att bli gravid.

Om vi bestämde oss för att gå den vägen som vi skulle behöva för att planera och lägga extra pengar på sidan. För mig verkar det vara en alltför stor prislapp för en resurs som är förnybar och allmänt tillgängliga. Överdriven, tills jag hörde kvinnan som sitter bredvid mig och veckla ut sin berättelse. Hon för Armani och Prada (hon är så bra ihop att de kläder verkar för att bilda en skyddande modernt pansar) lutar sig över och frågar mig med konspiratoriska air av en intagen: "Vad är ni för?"

"Ett test för att se om jag är fertil. Ett ägg räkna, jag tror de kallar det, " svarar jag.

"Vi försökte i åtta år innan min man gått med på att bli testad. Vet du hur svårt det är för en kille att erkänna ..." här hon gör paus och väntar på mig att ringklockan i. Jag får en känsla av att hon inte läser mig som lesbisk, och även om jag har inga problem med att komma ut, jag vill inte avbryta henne flöde så jag bara nickar och låta henne fortsätta.

"Vi fick reda på att han som var problemet. Nej, jag ska inte säga att det som, han skulle döda mig — jag menar att han inte är infertila, men hans spermier har felaktigt bildas svansarna så att de inte gör det. Du vet." Här är hon infogar en gest med handen att det är en ganska grafisk tillnärmning av spermier slingra sig upp genom äggledarna.

"Ah, svansen. Jag ser", säger jag. Jag faktiskt inte vet att spermier kan ha problem med sina svansar. I själva verket, innan vi påbörjade denna resa tror jag inte att jag visste mycket om spermier alls, men nu ska jag spendera en bra bit av varje dag i fascineras kontemplation. "Så du är med hjälp av en donator, då?" Jag ber.

"Om bara! Herregud, om det bara var så lätt, men han skulle aldrig ta upp en annan mans barn", säger hon och skakade sitt huvud, och jag kan inte låta bli att känna friktionen mellan våra två världar. Om jag skulle förklara vår situation skulle hon fortfarande tänka mig att min fru och jag skulle inte höja "en annan mans barn?" Kanske är det bara en olycklig formulering, men språket är berättande och viktigt. Jag kan känna min kropp omedvetet börjar vinkel sig bort från henne och mina muskler lite rekyl på egen hand. Plötsligt kom jag ihåg att tidningen i mitt knä i behov av en snabb läsning, men Mrs Armaniprada har mer att säga.

"Nu när vi har identifierat problemet och det är ett annat förfarande som de kan göra. De använder en nål för att hämta sina spermier direkt. En nål i testikeln är inte något man tycker är roligt, så han var inte direkt sugen på."

"Nej, jag tror inte det." Jag kan inte hjälpa att vinbären å hans vägnar.

"När jag kunde övertyga honom att gå för det — det är dyrt också ..." säger hon.

"Hur mycket? Om du inte har något emot att jag frågar."

"Inte alls, det är 12.000 dollar eller så."

" Vad ?" Jag tror att jag måste ha hört fel.

"För det första försöket. Och det fungerade inte. På grund av den tid jag kunde övertyga honom att gå till detta förfarande, jag var trettionio och — hur gammal är du om du inte har något emot att jag frågar?"

"Nej, jag bryr mig inte. Jag är trettio-sju." Ålder, pengar, vi får i alla köttiga grejer nu.

"Ah", säger hon och nickade. Plötsligt känner jag hennes ögon ser direkt inne i gruvan för första gången sedan vi började tala. Som om hon är med någon form av känslomässig temperatur in. "Då vet du vad jag pratar om. Då mina ägg hade försämrats till den punkt där de rådde oss att försöka proceduren igen med mina ägg var bara inte värt det. Det var en slump, men det var inte en bra en. Så vi var tvungna att hitta en donator ägg. Sedan tar de ut en av min mans spermier, skära svansen av och presentera den direkt till ägg, som de sedan implantatet i mig när jag går in i värmen. Ledsen att vara rå."

"Nej, det är bra. Så du är här för att se om det fungerade?"

"Åh nej, jag är här för ett nytt försök. Detta är nummer fyra, och helt och hållet det är 20.000 varje gång. Inte för att vi är att räkna. Jag menar du kan inte sätta ett pris på moderskap, kan du?" säger hon.

Här vill jag göra ett inlägg om att nej, du kan inte ... men det verkar som att någon har, men nu är hon komma till hjärtat av hennes problem.

"Det är inte pengar, men fertilitet droger, samt att de verkligen hårt på din kropp — du ser, de bara rippa tarmar rätt ut av er och besök på kliniken varje vecka, för att få dina förhoppningar upp varje gång. Det kan bära ner dig, du vet?"

Som jag vet. Jag kan se sorg samman i hennes ögon. "Jo jag håller tummarna för dig", säger jag.

"Tack, jag kommer till dig också. Så är din man ..." här är hon spår av, ser sig omkring, tar mig i igen och skannar väntrummet.

"Nej, jag är ingen man. Jag menar jag har ingen man."

"Att göra allt detta på egen hand, du modig flicka."

"Tyvärr, inga. Jag är gift. Att en kvinna." Det är nästan som om jag ser en sextio-watts glödlampa skjuta upp direkt över henne perfekt coifed huvud.

"Åh, för guds skull, förstås. Är din fru försöker också?" Jag nickar jakande, och hon fortsätter. "Du är så lycklig, har du dubbel odds! Varför var jag inte född med en lesbisk?" Hon kamrater uppåt, rikta frågan till kronan gjutning ovanför oss, eller till en högre makt — det är svårt att vara säker. Nu finns det en fråga som du inte hör varje dag. Hennes namn och hon ger mig en liten klapp på knä när hon kommer upp för att gå.

Här var jag känsla av att vi har en stenig väg framåt. Här var jag känna det minsta synd om oss. Nu detta samtal har hjälpt till att sätta saker i perspektiv.

Dubbelt note to self:

1. Alltid prata med folk i väntrummet.

2. Inte självömkan. Någon annan har alltid fått det sämre.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar