Varför Föräldraskap Var Så Mycket Bättre på 80-talet

1970-och 80-talet var en annan tid. Män drack, kvinnor röker, människor haft Tang och SPAM. Stay-at-home mammor idag var gårdagens hemmafruar, och de var OK med det. Barnen var barn och föräldrar var lag.

Jag saknar dessa dagar. Jag växte upp i dessa dagar.

Som jag ser föräldrar i dagens fråga Eastons och Brynnas i morgon, den framtida härskare av den fria världen, om de hade sinne lugna ner som de kör genom tidig morgon tumlande klasser, jag ryser.

Jag gör mitt bästa för att hålla min tunga, försöker hålla mina föräldrars synpunkter till mig själv, men ibland när oregerliga avkomma gå lite för långt (kastar block, skriker som föräldrarna ler och fortsätter att prata om vädret) eller när mitt tålamod har varit skjuts till gränsen, jag talar upp.

OK, kanske jag bara göra några passiv aggressiva hugg...högt. Saker som, "Vore det inte skönt om folk kunde kontrollera sina barn?" Kanske är jag ute på linjen. Kanske är jag en bitch. Men let ' s face it, jag är en ärlig tik, och har någon att tala ut. Vi som föräldrar behöver för att avsluta vårdslös känsla för rätt vi har fostrat i vår avkomma. Jag menar inte detta inlägg för att komma över som en rant eller en föreläsning. Snarare vill jag gå tillbaka till de dagar av den enkla (jag vet att några av er skulle hävda försumlig) föräldraskap stil på 70-talet och 80-talet. Jag kan inte låta bli att höra våra egna föräldrar och mor-och farföräldrar viskar, "Du gör fel." Medan de skulle inte vara helt rätt, de kan inte vara helt fel. Så, fortsätt att läsa om jag inte förbannad ut dig för mycket....

Spela var enkel.

Jag tror du vet vad jag menar. Lite Bruce från gatan ner knackade på dörren och frågade om Rodger kunde komma ut och spela. Det fanns ingen planering, ingen lek datum för att ställa upp. iPhones, med färgkodade kalendrar så komplicerat som gamla Slaviska språk, var inte desperat drog ut.

Nej, Morsan skulle skrika för Bruce och han och Rodge skulle gå ut och leka med pinnar, stenar och träd. Naturen väckt fantasin, något som jag undrar om mina egna barn har förlorat på grund världen har trott allt för dem, gett dem allt i en ögonblicklig och glupska högen. Vi har ersatt fantasi med styva tidtabeller, vilket lämnar väldigt lite tid för ursprungliga tanken.

Men låt oss gå tillbaka till Bruce och Rodge. När Mamma kallar dem för lunch, hon bara sticker huvudet ut genom dörren och skriker deras namn. De kommer när de ringde och lösa in luncher beslutas av moderbolaget, inga val. Som min son står bakom mig och läser detta, säger han, "jag vet inte vad jag ska spela." Föräldrar är aktivitetsledare. Barnen vet inte längre hur man blir uttråkad.

Leksaker var leksaker.

Den Slinkys och Shrinky Dinks, samtidigt som det inte gått, har oftast glömts bort, kastas åt sidan för den underbara världen av elektronik. Vår idé om ett elektroniskt var Slagskepp eller Simple Simon. Barnen skulle bokstavligen sitta och snurra tills de var på väg att kräkas, men toy var inte utan överklagade. Och inte ens få mig igång på föregångarna till den jazziga programvara konst idag—Lite-Brite, som, även om det hade en catchy låt, var det omöjligt att arbeta. Jag kunde aldrig lista ut hur man gör super fartyg eller förorts hus från reklam. Istället gjorde jag en udda båtar och fina torg, allt såg kantighet. Och på tal om kantighet, Etch A Sketch—omöjligt, men det var kul att skaka.

Idag har vi iPad, kindle läsplattor, laptops, och Xboxes, och varje år kommer de ut med bättre versioner. Som barn kikhosta upp det på födelsedagar och semester med den senaste och största, föräldrar vet sina barns lycka är övergående, i bara en kort tid en nyare, bättre, snabbare (men bara lite) version kommer att komma ut med en prishöjning på grund dagens prylar är som bilar, försvagas som vi köper dem. Våra barn vill ha det bästa och att vi, av skuld och hålla upp med Jones syndrom, ofta ge det till dem. Jag är skyldig till detta, så jag tänker inte döma—och om jag är, jag är inklusive mig själv.

Tecknad film var på lördag.

Lördag morgon var det en stor sak. Mamma köpte socker, spannmål och detta var en dag vi var tillåtna att äta det. Min egen mormor inte skulle köpa vår vardag spannmål om socker var tredje (eller fjärde) ingrediens som anges på förpackningen, men på lördag morgon kunde vi få lyfts upp på socker och titta på serier tills lunch. Nu, tecknade serier är på varje dag, 24/7.

När min dotter var sjuk jag hade flera utställningar att välja från, 2 am, på en tisdag . Växte upp hade vi bara lördag. Och vi såg vad våra föräldrar gjorde om vi hade turen att få titta på TV. Jag var upp på en stadig diet av Aaron Spelling, Norman Lear och såpoperor, som lärde mig underverk av kyssar och allvarliga blickar. Jag drömde om en internatskola eftersom jag såg fyra tjejer varje vecka och de verkade verkligen älskar det. Och det var en liten pojke, son till en miljonär, som åkte ett tåg genom vardagsrummet och sov i en racerbil säng. I min värld av TV, två pojkar från Harlem fick problem varje vecka, samtidigt som deras rika välgörare far såg och rekommenderas från deras Park Ave. penthouse. Idag visar verkar otroligt i jämförelse: en flicka är nanny till fyra barn som antogs av rika föräldrar som aldrig runt att höja dem....vad?

Barnen gjorde vad deras föräldrar gjorde...perioden.

Vi var inte givet alternativ. De frågade inte om vi skulle vilja gå till stranden eller en nöjespark. Om våra föräldrar sa till stranden, lastade vi in på baksidan av vagnen, smällde på våra vatten-vingar, och följde dem för en dag fylld av krispiga (kom ihåg, ingen solkräm) och ofta smärtsamma kul. Vi kom hem red och blåsor, men våra föräldrar sa till oss att vi hade haft kul och vi trodde på dem, eftersom de sa så....

Och deras slagord var annorlunda från de jag använder på mina egna barn. Den Jag ska ge dig något att gråta över och inga om, och eller men om det har ersatts av ingen höjdare ikväll , no show eller tidig läggdags . Hur jag saknar den gamla tiden....

Mat var INTE att de är ekologiska.

Eftersom det antingen att var inte fyllda med kemikalier och konserveringsmedel eller våra föräldrar bara inte bryr sig. Nu har vi att vara uppmärksam på ingredienser.

Tillbaka i dag åt vi som SPAM, och Fluffernutters. Kool-Aid och Tang var våra drycker val. Barnen var inte allergisk mot allt. Idag EpiPens och handdesinfektion är plånboken nödvändigheter. De fattiga barnen ansikte liv utan glass eller jordnötssmör. Äta var enklare tillbaka på 70-talet och 80-talet, men jag kan inte lista ut varför.

Och när vi satte oss ner för att äta middag, vi åt varenda tugga....eller annat!! Vi fick inte lämna bordet och vi sa du och tack för allt och för alla. Inga undantag.

Och slutligen, familjens husdjur.

Hundar hundar med hund namn som Toby och Kung. De var inte namn efter Disney prinsessor eller superhjältar. Hundar som inte bära klänningar, eller gå till en terapeut, de var inte profilbilder på Facebook. De var hundar och deras ägare ville att de skulle veta att de var hundar. Precis som mina barn vet att de är barn, och jag är den förälder.

Detta betyder inte att hundar eller barn är mindre än deras vuxna; det betyder helt enkelt att de är inte samma sak. Så, jag kommer inte att schemalägga playdates för min hund eller föra henne till en vovve dejting händelse (nej, jag har aldrig hört talas om, men jag är säker på att de finns eller är på väg att). Istället, jag lovar att ta henne på en promenad, mata sin hund mat, låt henne tugga på pinnar och agera som vad hon är, en hund. Idag har vi schema datum för våra hundar. Inte schema datum för din hund. Nog sagt.

Ja, jag är skyldig att göra hälften av det jag har nämnt. Ja, jag är en hycklare, men är inte vi alla på ett eller annat sätt. Vad jag hoppas för mig själv och för alla oss är att vi hamnar någonstans mellan de sorglösa och eventuellt försumlig föräldraskap av 70-talet och 80-talet, och väldigt engagerade, som gränsar till dalt, föräldraskap av i dag. Jag hoppas att jag är medveten nog att inse att föräldraskap är svårt och vi alla bara göra vårt bästa för att göra det genom—oavsett decenniet.

ADVERT

Lägg till din kommentar