Ja, jag Gör Mina Barn Aktie, Och Här är Varför

Varje par månader, det verkar som om jag läste något om en förälder är den som säger nog att hela denna "delning sak." "Det är konstigt", säger de, och sedan gå vidare till att prata om gränser och vikten av att säga nej. Och samtidigt som internet ger "inget utbyte" förälder stående ovationer med emoji näve gupp, jag är kvar och stirrade på min datorskärm, tänkte:

Vad den faktiska fan är det som händer här? Vad hände med "sharing is caring?" Är det bara jag som tänker att lära sig att dela med sig är viktigt?

En mamma som nyligen gick viral för ett Facebook inlägg titeln "MITT BARN ÄR INTE SKYLDIGA ATT DELA MED ER" (eftersom det tydligen är vi föräldrar som inte tror på att dela måste vara skrek på på internet i all caps). I hennes inlägg, hon skrev om hur ett gäng andra killar i parken ville använda sin sons leksaker och hon berättade för honom att "bara säga nej". Internet var rent svindlande med sin "hell yeah!" och "abso-fucking-lutely" svar.

Men även om jag absolut uppskattar alla föräldrar som lär sina barn om vikten av att komma ut för obehagliga situationer, att säga "nej" och med respekt när andra säger nej till dem, är det möjligt att lära våra barn vikten av att dela och gränser. Och medan det kan vara sant att vi inte har att dela, det betyder inte att vi inte dela, och här är varför:

Människor är viktigare än saker.

Delning kan tyckas konstigt på ytan, men att hjälpa någon och att vara snäll mot andra, även främlingar — det är super viktigt för mig. Som SUPER VIKTIGT.

Men vi behöver inte dela våra bilar eller fotpallar, folk säger . Förutom att ja, det gör vi! Eller åtminstone, jag gör och jag vill att mina barn ska vara den typ av människor som skulle göra så också. Om en granne bad att få låna min bil, jag skulle förmodligen säga ja. Vi "lånar" möbler hela tiden — det kallas Goodwill, garage försäljning, och good ol' fashioned trades. Förra helgen tog jag en kompis löpband över till min bror-i-lag hus och vänster med sin byrå. Om jag har något som du behöver, jag kommer absolut låta dig låna den eftersom dessa är saker och att hjälpa någon som är viktigare än mina grejer.

I hennes viral Facebook inlägg Alanya Kolberg ingår ett exempel på hur om hon kom parken med en smörgås, som hon inte skulle behöva dela det med någon. Ja, sant. Men vad händer om en hemlös man som satt där och bad om något att äta? Skulle du ge honom din smörgås? Jag skulle, eftersom jag vet att jag har massor av mat hemma och det innebär att köpa en smörgås. Vad händer om någon frågade att använda telefonen för att ringa sin make / maka? Jag skulle inte tveka. Vad händer om en kollega bad att få låna din häftapparat, din bärbara dator, din stol? Kalla mig galen, men det mesta av tiden, jag skulle absolut säga ja till alla dessa.

Naturligtvis finns det gränser för de saker som vi delar. Vi behöver inte (oftast) andel män (de är människor, inte saker), och jag skulle inte vilja att dela min tandborste (det är bara brutto), men för det mesta, jag är villig att dela med sig bara om någon sak Jag har. Och jag förväntar mig att mina barn också.

Jag skulle vara en hycklare om jag inte gör dem aktie.

Jag tror på saker som allmän hälso-och sjukvård , skattelättnader för de som arbetar klass, och en minimilön som är faktiskt en vardagsrum lön. Alla som kräver att jag delar en del av mina pengar och ägodelar så att andra kan ha det som de behöver. Jag är helt bra med detta eftersom det i slutändan, jag tror på saker som jämlikhet, rättvisa och rättvisa. Om jag inte påminna mina barn att dela med sig av sina billiga plastleksaker, det skulle vara typ av hycklande av mig att förvänta sig att andra ska dela med sig av sina surt förvärvade dollar.

Delning inte är oförenligt med gränser och respekt.

Att säga ja eller nej är lätt. Mitt område är det som är svårt. Det skulle vara lättare för våra barn att plana ut vägrar att dela med sig av sina sand leksaker; det är mycket svårare att turas om, samarbeta, eller räkna ut ett sätt att hitta en ömsesidigt fördelaktigt sätt att göra sandslott. Det samma gäller när "dela" innehåller saker som lokaler, parkeringsplatser, och lägenheter. Bottom line: Det är möjligt att säga ja till att dela samtidigt som vi också säger nej till saker som gör oss obekväma, att sätta gränser, och som lär andra att behandla oss och våra ägodelar med respekt.

Till exempel, vi kan låta våra barn har en eller två speciella saker de inte har att dela. För mina barn, det var deras Blankies. De behövde inte dela med sig av sina Blankies under några som helst omständigheter, men det innebar också att hålla dem i hemmet eller på en speciell plats om de inte vill dela. Att låta barn välja vilken leksak för att aktien kan också vara ett bra sätt att respektera gränser och samtidigt dela med sig. Bottom line: Det är inte ett antingen/eller, zero sum game.

Icke-bilaga kan hjälpa oss att bli lyckligare.

Jag är knappast religiös, men jag kan tillskriva många inslag av Buddism, inklusive idén om icke-bilaga. I grund och botten, icke-bilaga innebär att när vi kan njut av saker och uppskatta dem medan vi har dem, vi behöver inte hålla på ganska så hårt på saker. Vi inser att allt i livet — leksaker, iphone, bilar, och även livet självt — är tillfälliga. Genom att följa principen om icke-bilaga, vi är bättre rustade att handskas med förlust och anpassa sig till den ständigt föränderliga naturen av liv, inklusive obehag av att dela.

Lycka bör inte belönas.

Låt oss vara ärliga, mina barn fungerade inte deras asses off för dem Legos som de leker med. De hade turen att bli född in i en familj med tillräckligt med disponibel inkomst för att köpa dem Legos. De har mor-och farföräldrar som överösa dem med leksaker och grejer som de inte behöver. De inte "tjäna" något av detta — det överlämnades till dem till stor del genom en gigantisk lyckokast. Som de säger, till vilka mycket är givet, mycket väntat, och detta mama förväntar sig att hennes barn att dela, för helvete.

Dela undervisar andra saker, som tålamod, vänskap och samarbete.

Nu, jag är inte en att bedöma en situation i vilken jag var inte inblandad, men jag undrar vad som kan hända om man istället för att säga nej när en ny unge på park vill använda våra barns leksak, vi visar dem hur man delar eller turas om med det? Kanske den andra killen är en skitstövel, i vilket fall våra barn kommer att lära sig hur man handskas med skitstövlar (en nödvändighet färdighet i livet, i min mening).

Å andra sidan, vår unge kan göra en ny vän eller två. De kanske skulle lära sig att uppskatta glädjen av att göra något trevligt för någon annan. Kanske de skulle lida igenom ett par minuter för att låta den andra ungen leka med sin leksak och ha tålamod — något vi alla kan stå för att öva lite mer.

Jag vet att det låter naivt, gammaldags, och förenklat, men även om att dela verkar rent ut sagt konstigt vissa, jag är fortfarande en trogen troende. Utom när det gäller att dela min choklad stash, då alla satsningar är avstängd. Nä, jag skojar bara (typ av).

ADVERT

Lägg till din kommentar