Varför jag inte Berätta för Min Dotter att Hon är Vacker

När min dotter, Vivvi, vände 2, började hon ser ut som en flicka version av sin pappa, och i och med det blev hon så otroligt vacker. Hon har hår som naturligt flödar perfekt i en vacker krokiga del. Hon har sina rötter kommer i hennes mörkare naturliga färg och slutar fortfarande har hennes perfekta baby lockar. Och möjligen för att hon är min egen, varje gång jag tittar på hennes ansikte jag vill bita bort det, vilket tydligen är en verklig naturlig instinkt som kan vara vetenskapligt förklarat. Men jag undanhålla från att bita, eftersom du vet talesättet, du kan inte ha dina barn och äta dem också etc., osv.

Jag är säker på att nästan alla mammor känner så om sina barn, eftersom de små är utformad för att vara den sötaste, är de inte? Så att när de gråter för tre månader i rad, eller när de kastar sina arga lilla själva ansiktet först till marken eftersom du gav dem Kristoff Gogurt och de ville Elsa, eller när de [infoga ditt barns senaste kränkning som gjorde att du vill plocka din arm hår ut en i taget] ... när de gör dessa saker, vi vill skydda dem. Vi vill bevara dessa vackra varelser. Vi vill inte släppa sparka ut dem på gatan för att hitta en ny mamma som vet instinktivt som Frusna Gogurt är för närvarande acceptabelt.

Så att veta att alla våra små är de vackraste varelser som vi har velat halshugga genom att bita, hur hanterar vi talar om denna skönhet? Av någon anledning, med min son, jag hittade denna mindre förbryllande. Han är en stilig liten kille. Jag ville bita hans huvud hela tiden. Men jag kommer aldrig ihåg att göra ett medvetet beslut om hur mycket man har att prata om hur vacker han var. Jag ibland kallade honom min vackra lilla människa, och det var slutet på historien. Men med min dotter, jag snubblar. Jag säger, "Du är så vacker!" Men då jag känner att jag måste följa upp det med, "Och rolig ... och smart! Du är de saker också!"

Detta är ett område där jag våffla speciellt med min tjej. Och jag tror att detta är på grund av vår kultur tenderar att objektivera kvinnor, även från födelse: anser bågar, Bratz dockor, och vår besatthet med den vackra prinsessan. Det börjar unga. Män i alla åldrar objektivera kvinnor, kvinnor objektivera kvinnor, och kvinnor går igenom sina liv och undrar om de är vackra och känsla som det gäller. Ju mer jag tänker på det, desto mer "skönhet" blir en ful sak. Så jag tvekar när det gäller att prata om skönhet av sig själv med min vackra dotter.

En del av anledningen till att jag vill att paketet hennes skönhet komplimanger med andra egenskaper är att skönhet ensam är ganska tråkigt. Jag skulle vilja vara vackra, men jag skulle hellre vara intressant. Och jag skulle mycket hellre spendera tid med någon som är intressant. För att inte nämna den vanliga definitionen av skönhet är något som man har eller inte (eller om du tillbringar timmar med att måla på i spegeln). Men humor, kreativitet, smarta — de saker som ger djup karaktär och göra någon rolig att vara runt de saker som kan förvärvas. Ja, det är en naturlig aspekt av varje, men när glimtar av dessa egenskaper visa, kan vi uppmuntra dem. Genom att peka ut vilka beteenden som är rolig, smart, eller kreativa, vi kan vara som syre till en flamma. Pekar ut den naturliga skönhet som bara förstärker något som vi inte kan göra något åt, något som inte frågan så mycket som det gör.

Och en del av mitt waffling om hur mycket att säga om skönhet, och hur mycket att säga om andra kvaliteter med det, kan skyllas på hur vi uppfattar skönhet. Jag bråttom att bygga Vivvi upp på andra sätt på grund av hennes skönhet — i termer av standardiserade definitionen av skönhet — kommer inte sist. Hon kommer alltid att ha hennes tänkande och hennes roliga, men hennes ungdom kommer en dag att försvinna. Jag ser dessa kändisar med deras sorgliga injektioner och denna kulturella besatthet med att bli av med rynkor och ser yngre ut. Och det får mig att undra — varför går folk till så stora ansträngningar för att inte ålder? Vi åldras. Varje sekund, vi är en sekund närmare döende, och jag säger det inte för att vara mörk, men mer för att konstatera ett faktum. Och jag har tänkt: vem är den vackraste människor jag känner eller har känt? Och de flesta av dem är mycket, mycket rynkig eftersom de flesta av dem finns i 80 och 90-talet och har levt ett bra liv, och de är kloka, och de är fulla av glädje och kärlek. Rynkor bör betraktas skönhet märken.

Och då tänker jag på de andra vackra människor jag känner, och de är snälla. De är mina vänner som lyssnar och som bryr sig om vad jag säger, som är extremt långsamma med att döma mig eller någon annan i deras närhet. De är uppbyggnaden typ av människor. Och om "skönhet" är naturligt, vänlighet är det inte. Att vara snäll tar extra ansträngning, och det är ett val vi gör varje dag av våra liv. Och oavsett hur snäll vi är, kan vi alltid vara mer slag. Vår vänlighet potential har inget tak. Och den goda nyheten är, alla kan inte vara "vacker", men vem som helst kan vara snäll. Jag håller med Roald Dahl, som sade: "jag tror nog att vänlighet är min nummer ett attribut i en människa. Jag ska säga det innan någon av de saker som mod eller mod eller generositet eller något annat."

Och om de vackraste människor jag vet är inte gammal och klok, eller slag, då de är övertygade om. När jag växte upp hade jag en crush på en av min brors vänner, och när jag tänker på hans utseende nu utan factoring i personlighet, de är inte svimma-värdig mängd. Men han hade förtroende för dagar, som grumlade upp utrymmet runt honom med en otrolig dragningskraft.

Vilket leder mig tillbaka till att prata om hur vi pratar om skönhet. Jag vill Vivvi för att vara säkra, eftersom förtroende gör en hel del av livet enklare. När jag växte upp, varje gång vi skulle besöka min Morfar, han skulle krama min arm och säga, "Hej, Vacker!" Och han gjorde detta för att bygga upp så ofta att jag trodde på det att min core och jag kunde fortsätta att tro det, även genom att ett år i högstadiet när min tid perm som var tänkt att lösa alla mina problem hade vuxit ur, så mitt hår var hälften rak och en halv lockigt, och min lösning var att slick tillbaka hälften upp efter att jag duschat varje dag, så min panna zits var på full skärm och jag såg det som en stor greaseball (vad är det med finnar och fett och vått hår och allt). Jag kände mig vacker då.

Så jag antar att min lösning, för nu, är enkel. Vivvi blir en hel del av "pretty girl" och "hon är så vacker" från främlingar nu, så jag kommer att låta dem täcka denna arena. (Och som min egen Morfar historia, Vivvi har blivit välsignade med sin egen Vallmo, och han påminner henne varje gång han ser henne att hon är den vackraste flickan i världen.) Vi har fått skönhet som omfattas.

Så jag kommer att underblåsa karaktär lågor. Jag kommer att peka ut sin smartness, kreativitet, eller funniness. Jag kommer att skrika att världen när hon är snäll. Jag kommer att göra henne stolt över de saker som är svårare att komma med. Och jag kommer att hoppas på att hon en dag ser skönhet som jag gör.

ADVERT

Lägg till din kommentar