Varför inte i Föräldraskap Komma Med En Mute-Knappen?

Föräldraskap innebär en hel del sensoriska övergrepp. Hela processen drar igång, naturligtvis, med brännande smärta och slipning trötthet. Din känsla för smak tar en baksätet för att få barnet att äta – du skyffla ner kallt, halt middagar efter att du har brottats barnen i säng. Din tidigare ganska vardagsrum förvandlas till en ful plast hellscape av leksaker och förolämpar alla visuella känslor kanske du en gång har haft. Din näsa blir vackert anpassade till olika lukter och vad var och en betyder för hur snabbt du har för att dra bilen över. Även den taktila upplevelser är nytt: Den första gången min son tog en dump i badkaret, jag frågade min man, förskräckt, "Tja, var det minst en stor bit?" och han svarade bistert: "Åh, jag tror att alla fekal texturer var representerade."

Men vad jag har hittat det svåraste att uthärda är den pågående lanseringen av buller .

Fråga: Vår lokala park har en rund sandlåda, omgiven av en fot betongvägg. Mina barn tycker om att vända en hink upp och ner och skrapa längs den övre delen av väggen, fånga om 29 korn av sand under kanten på hinken och mala dem långsamt längs betong, runt och runt cirkeln. I termer av horribleness, buller är någonstans mellan en dra fender och en tandläkare borra. Varje gång han skrapar något längs väggen, jag håller mina fingrar i mina öron. Detta händer kanske var 14 sekunder, avbryta alla samtal jag försöker att ha med en vuxen på bänken. Om jag hade ett val mellan att lyssna till sandbox-dra eller någon sätta mänskliga kvarlevor genom en flishugg, jag skulle gärna stoppa kroppen ner rännan mig själv.

När vi talar om föräldraskap, vi talar om brist på föräldraledighet eller sjukledighet, kämpar för att sova, utfodring, läggdags rutiner och disciplin. Och ja, dessa är alla viktiga. Men något mer än någonsin berättar om pågående misshandel av buller, med början från de middle-of-the-night jämrar i tidig barndom till plast "musikaliska" instrument – instrument som kommer att klinga ut bara "Oh Susannah," för evigt – som familjemedlemmar kärlek att ge som presenter. (Hey, du vet vad som gör en trevlig gåva? Pengar.)

Här är den senaste buller slaget jag har kämpat: köket stolar. Min 2-åriga favorit spel är att "göra ett tåg", vilket innebär att trycka på stolar bort från bordet och in i en linje. Detta gör den mest fruktansvärda skrapande ljud, igen, någonstans mellan den långa, låga stön av en out-of-tune trumpet och en tandläkare chipping tartar av dina tänder. Jag har provat de möbeltassar du fastnar på botten av möbler, men eftersom våra golv är gamla och splittring, de drar av vid minsta knuff. Så det finns alltid minst en stol ben att dra gimpy, skrikande själv tillsammans hårt trä. Jag har sjunkit slevar och knivar och hälften hackade vitlöksklyftor som min son, bakom mig, skrämmer mig genom att knuffa en stol över golvet. Mina fingrar flyger till mina öron. "Gaaahhhhh," säger jag, "det är för högt!"

"Det är för högt" är något som jag säger kanske 40 gånger per dag, och det gör mig bara fruktansvärt. Jag har två små pojkar, och de behöver för att springa runt och ropa och ha kul. Och ibland är de uppfinna bullriga spel, som utger sig för att vara hyperaktiv ekorre, eller de få varandra att skratta åt middag genom att dra sina gafflar genom sina potatismos, vilket naturligtvis innebär också att dra pinnar längs plattan.

Visserligen har jag supersonic hörsel. Fladdermöss önskar att de kunde höra så bra som jag gör. Ibland undrar jag om jag har hyperakusi – ett äkta tillstånd där en öron är överkänslig för vissa ljud – eftersom vissa frekvenser, som skärningspunkten mellan "skrapa" och "högfrekvent tjut," kan ge till mig att mina knän. Jag har lärt mig att alltid bära öronproppar när jag är på offentliga transitering eller på konserter, jag har ganska mycket en uppsättning öronproppar med mig hela tiden.

Men här är den besvikelse: jag hatar verkligen denna kvalitet om mig själv. Visst, jag önskar att världen var tystare, att mina barn inte uppfinna nya decibelnivåer för "keening," eller sparka matkassar upprepade gånger bara för att få en ökning av mig (dunk, dunk, crinkle, crinkle), eller tryck på jelly burken försiktigt med en sked (klirr, klirr, klirr), men vad jag mest önskar är att jag inte var så känslig. Det gör att jag känner mig nervös och överspänd när jag knäppa över middagsbordet, "för högt, klippa ut det!" Min mormor var så bullerkänsliga som jag minns att jag kämpar för att plocka upp en köksstol och ställde den på en ny plats hellre än att riskera retade henne genom att trycka den över golvet. Jag vill inte att mina barn ska ha till tå runt mig som jag gjorde min mormor – de är fortfarande liten, trots allt, och om de är yukking upp det vid matbordet, jag hatar att stänga ner dem med "det är för högt!"

Men vill det eller inte, detta är vår verklighet. Vi alla har konstiga egenskaper vi har att tillgodose, som, säg, att bajsa i ett badkar. Och hej, det här kanske har en upp: Mina barn kan ha en lysande karriär framför sig – som bibliotekarier.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar