Varför Ammar Mitt Småbarn Arbetade För Oss

För tolv år sedan, när vårt första barn var ett litet barn, vi hade ett barnlöst par på middag. Vi chattade i vardagsrummet när vår bedårande nästan-3-år-gamla gick upp, lutade armbågen på armen på min stol, och tappade en verbal bomb. Bara två små ord (ja, tre, rent tekniskt), och hon sade dem så nonchalant, som om hon var nonchalant som erbjuder mig en cookie—att jag nästan spottade mitt vatten i hela rummet.

"Vill du sjuksköterska?"

Jag tittade på våra vänner' jaws träffar golvet, sedan jag bröt den chockade tystnaden med mitt eget skratt. "Nej, tack", sa jag. "Kanske senare." Tack och lov, vår keruben var nöjd med det svaret och hoppade av glädje. "Hade hon bara säger vad jag tror hon sa?" vår vän.

Japp, det gjorde hon.

Alla våra tre barn ammade fram till strax efter 3 års ålder. Det var ovanligt för vår dotter har bett vid den tiden—vi hade ganska mycket klippa ut omvårdnad annat än vid läggdags och första sak på morgonen den punkten. Men vi var fortfarande arbetar på avvänjning, och vad våra vänner bevittnade var en del av den processen. Tack och lov, de skrattade tillsammans med mig, men jag är säker på att höra en vandrande, talande barn att be till sjuksköterska är en ganska verkligheten för att ta i om det inte är något du är van vid.

Sedan massor av åsikter (och dom) får kastas runt någon gång detta ämne kommer upp, låt mig först berätta 10 saker som är inte anledningarna till att vi ammade genom toddlerhood:

1. Att göra människor obekväma.

2. För att göra ett uttalande och/eller bevisa en punkt.

3. Jag är perverst knutna till amning, eller bara en pervers i allmänhet.

4. Jag är osäker och söker uppmärksamhet.

5. Jag behöver mina barn behöver mig.

6. Jag tror att jag är en överlägsen mamma.

7. Jag vet inte hur man säger nej.

8. Jag vill inte att mina barn ska växa upp.

9. Jag är för lat för att mata dem riktig mat.

10. Jag vill ha en trofé.

Dessa är några av de vanligaste motiven jag har sett hänföras till mammor som ammar sina barn längre än vem-är-kommentera finner acceptabelt, men ingen av dem är sann för mig. (Ja, No. 8 är sant, men det har ingenting att göra med amning.)

Här är 10 verkliga skälen till att vi ammade genom toddlerhood:

1. Komfort. Omvårdnad var våra småbarn " primär källa till tröst, som det hade varit sedan födseln. Några småbarn har nappar, en del har blankies, vissa har omvårdnad. Jag älskade att det var något omvårdnad kunde inte fixa. Hade vi inte fruktansvärt tvåor med någon av våra barn, och jag tillskriver mycket av att det faktum att de inte hade helt avvanda ännu. Småbarn behöver tröst och samband som de utforskar sin spirande oberoende. Självklart, det finns sätt att trösta och ansluta förutom omvårdnad, men det fungerade bra för oss. Jag var tacksam för att lätt, känner källa till tröst för dem.

2. Nutrition. Bröstmjölk inte plötsligt tappar sitt näringsvärde. I själva verket är det inte ens gradvis förlorar sitt näringsvärde. Det är klart, som barnen växer behöver de mer än bara mjölk, men det är fortfarande en hälsosam källa till protein, fetter och vitaminer så länge som de fortsätter. Det finns ingen anledning att växla till komjölk vid ett års ålder, om både bebis och mamma är cool med att fortsätta amma. När man tänker på det, komjölk är bröstmjölk från en ko—det är inte riktigt meningen att det skulle vara bättre näringsmässigt till mänsklig bröstmjölk. Det betyder inte att barn ska fortsätta att amma för evigt, men det betyder att det finns ingen anledning att skära bort dem på några godtyckligt antal månader eller år.

3. Pengar. Bröstmjölk kostar exakt ingenting. Jag såg inte en anledning att spendera pengar på komjölk eller någon annan mjölk alternativ när näringsrika mjölk som var tillgängliga vid alla tidpunkter för gratis.

4. Bekvämlighet. Om din vård barn ber om mjölk, du behöver inte ens att komma ur soffan. (Kanske är det något som "lata" sak trots allt.) Allvarligt talat, det är som att bära en kylare av sippy koppar runt med dig hela tiden. Så bekvämt.

5. Forskningen. Min mamma är en amning konsult. Jag växte upp inbäddad i fördelarna med amning. Även så, jag läser en hel del när jag fick mitt första barn. Det finns en hel del forskning som stöder utökat amning och noll forskning som visar att det gör någon skada. Antropologen Katherine Dettwyler uppskattningar som grundar sig på jämförbara däggdjur avvänjning faktorer, som den naturliga avvänjningen ålder för människor som är mellan 2,5 och 7 år. Gör en Google-sökning för sin forskning. Det är för kort, och ganska fascinerande.

6. Respekt. Våra barn var ganska angelägna om att fortsätta att amma tidigare ålder 1. Vid något tillfälle under det andra året, jag började känna mig mindre sugen på det själv, men det kändes inte rätt att bara klippa av dem cold turkey. Omvårdnad var en ganska stor affär för dem, och jag respekterade det. De andra två åren var verkligen en lång, långsam, avvänjningsprocessen. Det var inte många av trauma, andra än vissa tillfällen när jag sa nej och de sökte efter ett ja. Några enkla distraktion eller "inte nu, senare" vanligtvis gjorde susen. Vi stannade till vård i det offentliga. Då har vi bara ammade vid vissa tider. Då vi skär de gånger av en och en. Det var inte nödvändigtvis lätt hela tiden, men ingen av dem är föräldraskap. Jag kände mig som att låta dem vänja på (mestadels) sin egen takt hedrade vår omvårdnad förhållande och deras anknytning till det.

7. Lugnt. Småbarn kan vara som små Tasmanska djävlar, riva genom världen i en galen virvelvind av exploderande ordförråd, fysisk färdighet och viljestyrka. Vård som tillhandahålls i en oas av lugn flera gånger per dag att jag inte är säker på att vi skulle ha kunnat uppnå på annat sätt. Jag tror att det också kan ha bidragit till avsaknaden av vredesutbrott. Inte för att det var aldrig någon som passar, men för 2-åringar, de var ganska få och långt mellan.

8. Kroppsuppfattning. Detta knappt räknas som en anledning, eftersom det är mest fåfänga och 100 procent självisk, men jag bland annat det ändå. Jag vet inte varje kvinna förlorar vikt med amning, men det gjorde jag. Barnet vikt smält rätt av och stannade av. Också, jag är knappt en A-kupa som vanligt, men medan jag var omvårdnad för att jag fick vara en solid B. Så sjukskötare var bra för min kropp. Det var faktiskt inte en anledning till att vi fortsatte att amma, men det var en trevlig löneförmån. Att bränna de extra flera hundra kalorier per dag var ganska söt.

9. Erfarenhet. Jag ammade tills jag var 2½. Min man var runt 4 när han slutade. Och vi är båda ganska normala människor, utan någon konstig mamma tvångstankar eller boob fetischer. Jag har också känt en hel del barn som vårdas väl in toddlerhood, och ingen av dem visade sig vara seriemördare. Så jag hade inte squeamishness eller rädsla att vissa människor får när de tänker på ett litet barn omvårdnad. Det verkade helt normalt för mig.

10. Förtroende. Även med alla dessa skäl för vård i toddlerhood, jag är medveten om att många människor tror fortfarande att det är konstigt. De skäl som talar mot att fortsätta att amma senaste året har oftast något att göra med sexualisering av amning, obehag med en kille som kan prata ber om mjölk från ett bröst (även om det är vad de alltid har gjort, utan bara ordförråd), oro över vad andra människor kanske tror, eller någon kombination av "ew" och "ick" faktorer som är oftast ett resultat av bristen på exponering eller erfarenhet. Jag var trygg i att veta att det inte var något bisarra om det, för jag hade sett och känt massor av mammor som ammade småbarn. Jag var säker på att veta att det inte fanns några sjukdomstecken från omvårdnad till toddlerhood för att jag hade gjort det själv. Jag var omgiven av stödjande människor, som hjälpte till också.

Om ni träffade mina barn, skulle du aldrig veta att de ammade tills de var 3. De behöver inte komma ihåg det, och tror inte att något av det. Vissa barn som sjuksköterska tills 3 eller 4 minns det, och det är OK, alltför. Våra samhälleliga obehag över "extended" amning är helt kulturella och inga argument som jag har sett mot det verkligen har någon legitim vikt.

Jag gör helt förstå människor som inte vill amma så länge, och jag skulle inte någonsin tala om för en mamma (eller tror) att hon ska amma så länge som vi gjorde. American Academy of Pediatrics rekommenderar minst ett år. Världshälsoorganisationen rekommenderar två år, och sedan hur länge mamma och barn ömsesidigt vill fortsätta.

Men de är riktlinjer, inte regler. Vissa kvinnor inte kan amma, och det är OK. En del kvinnor har sina egna privata skäl för att inte amma, och det är OK. Vissa kvinnor att amma mindre än den rekommenderade längden av tid för många skäl, och det är OK.

Det är också OK att amma ett barn som kan ställa till sjuksköterska. Det är OK att amma ett barn som kan äta riktig mat. Det är OK att ta avvänjning riktigt, riktigt långsamt om det är det som fungerar bäst för dig och din baby.

Moderskap är svårt nog utan att sätta press på oss själva eller att bedöma en annan människas val. Jag hoppas att förklara varför jag inte ammar längre än de flesta gör det valet mer begripligt för människor som kanske tycker att det är konstigt. Tveka inte att fråga om det är något ytterligare du vill veta. Jag är glad att svara på frågor, trophy eller ingen trophy.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar