Varför 40 Är Sätt Bättre Än 29

När jag var liten, om någon frågade min mormor hennes ålder, hon skulle alltid sedesamma och tala om för dem att hon var 29. Ibland var det ett uppenbart skämt, men ibland folk faktiskt trodde på henne. Hon var en ung mormor, trots allt—bara 39 när jag föddes–och hon såg alltid spektakulära för sin ålder. Mina mostrar ljugit om sina åldrar också, och min mamma förmodligen gått i gång på ett tag.

Så jag växte upp med att se kvinnor som är närmast mig rädd för att säga hur gamla de var, som om de skämdes för åldrande. Jag har alltid trott att de var löjliga. Sedan, när jag fyllde 40, jag var lite freaked out om hur gammal antalet lät, och jag var nästan frestad att ljuga om min ålder också. Men när jag började tänka på det, insåg jag att det fanns något sätt; jag kommer att berätta sanningen, eftersom att 40 var långt bättre än att vara 29.

Den 20-årsåldern är en komplicerad decennium, och jag tillbringade större delen av decenniet som desperat försöker att hålla på att vara barn så länge som möjligt samtidigt som man försöker lära sig hur man korrekt att vara en vuxen. Varje gång jag skulle göra något "vuxet" som att kasta en middag, jag känner att jag spelade låtsas, som i mitt 20-talet var bara en generalrepetition för sann vuxen ålder.

I min 20-talet, det fanns en ton av milstolpar som jag kände en enorm press på sig att leva på gång: att hitta en pojkvän, att få engagerade, ha ett stort bröllop, köpa ett hus, bli gravid. Jag har hela tiden jämfört mig till mina kompisar, och jag var en late bloomer som tog lång tid att klura ut vad jag ville göra i livet. Jag vita-slutna min väg genom 10 år av mitt liv åt att försöka hålla upp, att alltid fråga mig själv om jag gjorde "det" rätt, oavsett vad "det" var. Jag våndades och andra gissade varje beslut—inte bara de stora, som om jag skulle gå tillbaka till skolan—men också små, som "Är det här röda klänningen för slampig ut att bära på en första dejt?"

Jag skrattar åt det nu, men jag var i en total panik om att vända sig 30. Ser tillbaka, paniken över att vara 30 var mycket värre än den panik över att träffa 40. Jag var 29 år och kände mig som ett fullständigt misslyckande. Jag var inte gift, att jag inte har barn, och min karriär var mindre än inspirerande. Värmen var verkligen på nu, trodde jag. Jag hade bara några år kvar att starta en familj. Men jag hade fortfarande inte hittat min sanna kärlek eller ens min sanna passion i livet! Jag var ganska säker på att jag skulle sluta leva i det fördömda huset i slutet av cul-de-sac, hamstring förvildade katter och hundar. Jag var säker på att min framtid var dyster, och jag har nog aldrig hade mindre förtroende än vad jag gjorde när jag var 29.

Det är allt förändrat nu när jag är i min 40-talet. Det bästa med att bli äldre är att för första gången i mitt liv, jag verkligen känner att jag kan slappna av. Trycket är off: jag är gift, jag har ett barn, och ja, det gjorde jag till slut kommer tillbaka till skolan och det var det bästa beslut jag någonsin gjort. Jag har hittat min passion i att skriva. Jag har klarat alla delmål nu, trots att jag var sen på att de flesta av dem. De ville inte hamna mattering så mycket som min 29-åringen själv trodde att de gjorde.

För mig, min 40-talet kommer att bli ett decennium av firandet. Jag är permanent, för evigt, gjort med skolan. Jag kommer aldrig någonsin att ha att göra algebra eller skriva en uppsats igen. Jag har ett yrke som jag älskar, och på grund av det, jag kan faktiskt inte råd med mat och inte längre har att leva på ramen nudlar och grillad ost smörgåsar. Ångesten över att behöva hitta en partner och gifta sig och skaffa barn inom en liten tid är ut genom fönstret. Jag är så glad att jag har min dotter, så jag tog min biologiska klocka och slog sönder den i småbitar. Från och med nu, sex är bara för kul! På toppen av det, jag kommer bara ha min tid för några fler år. Lita på mig, det här är bra nyheter.

Den bästa delen av att vara i min 40-talet, dock, är att jag fortfarande känner sig unga, levande och frisk, men jag har fått den visdom som kommer med att ha bott ett tag. En del av denna visdom har lärt mig att jag måste åta sig att mitt eget välbefinnande. Det innebär att inga fler Kakor till middag och stanna uppe till 4 på morgonen. Det innebär att utöva och lära sig att vara lugn och närvarande och aldrig ha tid för drama.

Ännu viktigare, det betyder att jag har lärt mig att tillgodose mina egna behov i stället för att vänta för någon annan att fylla min tomma utrymmen. Mentalt och fysiskt, jag är definitivt i den bästa formen i mitt liv. Det är lustigt, för när jag var 29 år, jag fruktade att bli äldre. Nu när jag är här, jag ser att medelåldern och den frihet som kommer med att det är ett pris. Jag är redo att bära min ålder som en förgylld tiara.

Jag är stolt över att jag har gjort det här långt och glada över vad som väntar. Istället för att oroa dig för om upprättande av mig själv som vuxen och som uppfyller en viss standard av framgång, jag kan spendera mina dagar med planering av nya sätt att njuta av mig själv, äventyr, se världen och uppleva ett meningsfullt liv med min dotter. När någon frågar mig hur gammal jag är, jag ska gärna säga dem sanningen. Jag lärde mig en massa värdefulla saker när jag var yngre, men jag är glad att min ungdom är bakom mig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar