Vita Amerikaner: Sluta Gråta Om 'Vit Skuld' Varje Gång Någon Tar Upp Systemisk Rasism

Jag har studerat rasism för mycket av mitt vuxna liv. Samtidigt långt ifrån en expert, jag är ganska väl insatt i de flesta av de vita-orienterade terminologi som arbetar mot rasism. Vitt privilegium , vit bräcklighet white supremacy — alla är begrepp som jag har arbetat med att förstå och att fortsätta att gräva i djupare.

Jag har också läst tillräckligt många kommentarer på internet för att vara bekant med terminologin i de som motsätter arbetar mot rasism. En som kommer upp vid upprepade tillfällen är begreppet "vit skuld."

Jag kan inte säga hur många gånger jag har sett folk svarar på en artikel om vita Amerikaner' roll i att slåss rasism med "Vad är det med alla vita skuldkänslor?" eller "Varför ska jag känna skuld för att jag är vit? Jag har aldrig förslavade någon," eller min personliga favorit, "Så att jag ska hata mig själv för min hud färg nu?"

Dessa svar som alltid förbryllar mig. I alla de gånger jag har skrivit om rasism Jag har aldrig en gång uttalade eller underförstådda att människor ska känna sig skyldig för huden som de föddes i.

Inte bara det, men i olika samtal och studier om rasism, jag har aldrig en gång hade någon berätta för mig om att jag borde känna skuld för att vara vit. Inte heller har jag haft någon berätta för mig, jag hatar mig själv för att vara vit. Inte en enda gång.

Och Jag inte känner mig skyldig för att vara vit, jag kan inte heller lider av någon form av ras självförakt. Jag har inte valt min födelseort eller genetiska makeup. Jag ber inte att ha denna brist av melanin. Min hudfärg är inte något jag har någon kontroll över. Jag är en vit Svensk, och det är bara ett faktum.

Men det betyder inte att min vita hud inte betyder något eller att påverka min relation till människor av andra raser. Jag inser att jag ärvt århundraden av sociala, politiska och ekonomiska fördel på grund av min hudfärg, och att jag naturligtvis dra nytta av ett samhälle som har sina rötter i vit överhöghet. Jag tror att jag har ett ansvar att använda förmånen ges till mig genom min vita hud för att skapa ett mer rättvist samhälle.

Kanske folk som ropar om vita skuldkänslor är utan sammanflätade den känsla av ansvar med att känna skuld. Kanske de läser en personlig anklagelse i en större diskussion om hur vit överhöghet har påverkat vår historia och hur det påverkar vårt nuvarande samhälle. Kanske är de omedvetna om de långtgående räckvidd av rasism i Usa och kan helt enkelt inte se hur ta itu med vithet är användbart.

Eller kanske tar personligt illa och blir upprörda över upplevda skulden gör det möjligt för dem att frigöra sig från vad som faktiskt sades. "White guilt" som svar känns ofta som en ursäkt för att avfärda hela konversationen.

Som en vit Amerikan, jag känner en moralisk skyldighet att hjälpa till att laga revor i vår nation tyg som vit överhöghet har orsakat. Jag erkänner att det är en skuld som skall återbetalas samt en hel del skador, som behöver läkas som ett resultat av det. Och jag kan göra det utan att känna skyldiga .

Jag är inte personligen en vit-makt, inte heller har jag någonsin direkt förtryckta människor i färg. Men jag föddes i ett land där vit överhöghet var frodas vid starten och skrivs direkt i sina lagar för större delen av två århundraden. Vit överhöghet var i hjärtat av den transatlantiska slavhandeln, den Förrymda Slav Akter, Indian Removal Act, den Svarta Koder, den Kinesiska exclusion Act, den Indiska Lag om Medborgarskap, Jim Crow, Anti-Östfronten och andra rasistiska lagar.

Och här är en mind-blowing faktum: Slaveri har funnits som en rättslig och allmänt accepterade verkligheten på vår jord för längre tid än Usa har officiellt varit ett land. Låt det sjunka in.

Efter att slaveriet upphört, svarta Amerikaner och andra minoritetsgrupper var aktivt och juridiskt förtryckta, segregerade, utslagna och underkuvade för ytterligare hundra år. Inget av detta är antikens historia. Några Jim Crow-lagarna är tekniskt sett fortfarande på böcker, och det finns fortfarande människor som lever som minns att behöva sitta bak i bussen.

Varför dessa saker händer? Eftersom den typen av makt är att människor som har den vill behålla det, och vita människor har alltid haft makten i Amerika. Vita människor har beslutat att alla de orättfärdiga lagar var okej, och under hela vår historia, vita människor var de enda som har makt att ångra dem.

Ja, så småningom tillräckligt vita människor — efter år och år och år och år av människor i färg ber för deras mänsklighet för att bli sedda och erkända — bestämde att det var dags att få ett slut på de flesta av de mest uppenbara, juridiska orättvisor. Yay. Men de behöver inte få en cookie för att slutligen komma runt att vi gör rätt sak, och att vi inte får ett pass på mindre uppenbara rasistiska orättvisor som fortfarande plågar vårt land.

Och faktum kvarstår att vita människor håller fortfarande makten i Usa. En av de mest uppenbara exemplen på detta är vår nuvarande Republikan-kontrollerade Kongressen. Vet du hur stor andel av kongressens Republikaner är vita ? 94.5%

Ja, du läste rätt.

När vita Amerikaner fördömer ras-hets och "identitetspolitik" jag har till skratt. Vita människor har spelat tävlingen kort och engagerade i ras-baserad identitet politik hela vår politiska historia . Vita människor är de som skapat den rasistiska lagar. Vita människor är de som segregerade skolor och pooler och fontäner dricka. Rasliga ojämlikheter som existerar på grund av hur vita människor använde sin makt eftersom Amerika började.

Men att påpeka att verkligheten betyder inte att jag känner mig skyldig för att vara vit. Det innebär att jag erkänna att rötterna av vit överhöghet springa djupt i vårt land. Det innebär att jag känner mig tvungen att använda den inneboende makt och privilegium min hud färg för att mildra effekterna av vit överhöghet och rasism — individ-och systemnivå, samt medvetna och det undermedvetna. Och jag känner mig tvungen att göra så inte ur en känsla av skuld, men av en känsla av rättvisa och humanitet.

Skuld innebär en känsla av förseelser. När jag studerar historia av rasism i vårt land och sträva efter att förstå hur jag kan hjälpa till att laga de sår som det har orsakat, jag vet att jag gör rätt sak. När Jag lyssna till människor av färg och tro på dem Jag vet att jag gör rätt sak. När jag påpekar ras, orättvisa och utmana människor som tror att det inte existerar, jag vet att jag gör rätt sak. När jag undersöka vad jag kan göra som en vit Amerikan för att ångra den skada som åsamkas av mina förfäder, jag vet att jag gör rätt sak.

Ingen "white guilt" som krävs, endast en önskan för verklig rättvisa och sann jämställdhet . De enda som ska känna skuld är de som kommer i vägen för det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar