Jag Låter ASMRtists Viskar Jag (Och Mina Barn) Att Sova

Ett av mina tidigaste barndomsminnen handlar om att dra min kudde och filt i vårt vardagsrum och arrangera dem på framsidan av det stora, fyrkantiga Magnavox TV precis i tid för att vända på Glädjen i att Måla . Jag älskade den värd, Bob Ross, men inte för hans galna målning. Jag älskade honom för hans röst, som var så mjuk som hans fluffiga signatur hår. Varje gång jag hörde det, skulle det bokstavligen ge mig rysningar — samma typ som du får från någon att leka med ditt hår eller försiktigt klia din rygg — och jag skulle somnar snabbt .

Det var enda gången jag inte slåss tupplur tid med näbbar och klor, så jag är säker på att min mamma måste ha älskat Bob Ross också. Det var bara något om hur han talade långsamt, lätt, medvetet, och tap-tap av sina penslar mot duken — som min förskola själv hittade oemotståndligt lugnande. Jag bara ruggade bättre när Bob Ross lägga mig för att sova.

Spola framåt ett par decennier och bild här: Den långa, tråkiga vänta i skolan pickup linje. När jag var i rullning genom Facebook, öppnade jag upp en artikel om en kvinna som heter Maria som gjorde avkoppling videor. Artikeln är kopplad till en av dem — en kort handledning för henne att vika handdukar i olika dekorativa arrangemang. Det visade bara sina händer, och ämnet var inte den mest spännande jag någonsin sett. Men så fort jag hörde henne tala, det var som om jag hade ramlat in i en tidsresa. Jag var inte längre en 30-något som mamma i en minibuss, jag var en 4-åring redo att sova till det ljuva ljudet av Bob Ross — eftersom detta handduk vikning lady, och hennes mjuka ryska accent, som hade samma hypnotiserande effekt på mig.

Snarare än att nicka bort just där i den skolan parkeringen, jag bokmärkt hennes YouTube-kanal (med det passande namnet GentleWhispering). När jag slutligen kröp ner i sängen på natten, jag vände på videon igen och tappade min telefon på mitt ansikte när jag dåsade bort. Men efter den lilla snafu, jag sov som ett barn, eller du vet, som en Bob Ross-förtrollade förskolebarn.

Dags att hitta ut, Maria är bara en av en lång lista i en gemenskap av människor som kallar sig själva "ASMRtists." ASMR står för självständigt sensorisk meridian svar — i lekmannatermer, det "pirrar" eller avslappnad känsla av att vissa människor får höra vissa ljud eller "triggers". Trots att fenomenet har funnits ett tag, folk är just nu att ta sig runt för att ge den ett namn. Det har inte varit omfattande forskat (mer nyligen, ökad uppmärksamhet på att det i vetenskapliga och psykologiska studier), men den ständigt växande gemenskapen av ASMRtists gör videor utformad för att invagga lyssnare att sova.

Handduk vikning video var en av marias första. Nu har hon nått över en miljon abonnenter. Så jag är inte den enda på det här tåget — helt klart.

ASMR filmer är oftast mjuk-talat eller viskade och innebär ofta att den person som gör något lugna och vardagliga, som att tillämpa makeup eller läsa avsnitt av en bok, ingenting så intressant och action-packade att det inte skulle få dig att sova. För vissa människor, den känslan är inte orsakades av tystnade röster, men också genom ljud, så det finns också filmer utan att prata alls, bara crinkling av papper, svischande av penslar, avlyssning av naglar på hårda ytor, en hel symfoni av valmöjligheter för att passa alla önskemål.

Det finns också roll-spel, där du är den som mottagaren av en spa-behandling eller passagerare på ett intergalaktiskt rymdskepp (ja, verkligen) eller massor av andra intressanta scenarier — de får mycket kreativ. Det är ASMR filmer på andra språk också. Jag talar inte franska, men några av mina favorit filmer är det franska språket videor av annan ASMRtist, MissASMR. Och om jag förstår vad hon säger eller inte, resultatet är detsamma. Engelska, ryska, Japanska, armenisk — ta ditt pick.

Den känslan har beskrivits som en "hjärna orgasmer," även om det är en riktigt missvisande term eftersom det inte är absolut inget sexuellt över det. För mig är det bara en champagne-bubbla känsla av att ringar längs med min hårbotten, den typ som skulle framkalla gåshud. Andra att det känns i axlar eller rygg. Och någon som upplever att det inte får en pirrig känsla alls, bara en djup känsla av lugn. Det är mycket subjektiv.

Och vissa människor inte känner något alls, med undantag för helt villrådig att någon faktiskt kunde njuta av denna typ av sak. Det är inte allas väska.

Det slår mig rätt ut, dock, så jag tänkte att det inte kunde skada att prova det med mina barn. Säker nog, de gillar ljudet av viskar lika mycket som jag gör. Handduken Dam, som de kallar GentleWhispering Maria, är en saving grace på nätterna när de bara inte kommer att bosätta sig. Som en bonus, att ha en röst i sitt rum får dem att känna sig mindre ensam — typ av vägen en nattlampa gör— och mer benägna att stanna i sina egna sängar. VINNA.

Det är också stor för att täcka ljudet av en snarkande partner det är därför du kan hitta mig varje kväll med mina hörlurar i, lyckligt omedvetna om det faktum att min man andas in draperier bredvid mig.

Ironiskt nog, när jag forskade i detta fascinerande fenomen, jag kom över en kommentar görs av Bob Ross sig själv under en sällsynt 1990 intervju med Orlando Sentinel — långt innan ASMR var ett kulturellt erkänd sak. "Vi har fått brev från människor som säger att de sover bättre när föreställningen är på," sade han. Så som bekräftar vad jag hela tiden har misstänkt: att jag inte är den enda som har ett livslångt ASMR fläkt. Allt du 70-och 80-talet barn som dåsade bort till Bob Ross, holla!

Eller, faktiskt, viska. Det är mycket trevligare på det sättet.

ADVERT

Lägg till din kommentar