Vart Vi Än Går, Vi Är Mödrar

När jag blev mamma, har jag inte bara blivit mamma till mina egna barn. Men jag visste inte det först.

Som barn, mina barn var hela min värld. Deras små huvuden som luktade hö. Deras smörig lår och ätbara tår. Min kärlek för dem lämnade mig andfådd, full, rädd och förvånad—alla på en gång.

När de var små, jag höll på dem för glatta livet, oroliga över att något som kan skada dem. Jag är orolig, för om jag var tillräckligt bra för dem. Gjorde jag håller dem för mycket? För lite? Jag gör allt rätt val? Ska jag som förälder av instinkt, eller boken? Kunde jag göra upp en del märkliga kombinationen av föräldraskap stilar och bara gå med det?

Och de andra mammor—åh, jag skulle jämföra mig själv till dem. Jag skulle kritisera och döma dem i mitt huvud. För de fem minuter jag såg dem, naturligtvis, som i efterhand verkar så löjligt.

Nu när mina barn är äldre, jag växa snabbare än mycket av den tvivlande och småaktighet som plågat mig som en ny mamma. Jag ser att jag i grund och botten inte skruvas upp dem alltför dåligt (eller åtminstone den fulla vidden av min skada har inte avslöjats ännu!). Och jag börjar se bortom världen för mig och mina barn. Som jag bosätta djupare in i min roll som mamma, jag ser min mamma-hjärtat att expandera. Jag är mamma för alla , överallt jag går.

Ibland känner jag mig som media spelar upp den här idén att vi mammor är alltid hata på varandra, kastar domar till höger och vänster, förlorade i våra egna bubblor, slåss bara för våra egna barn. Jag ser att det ibland, och jag har varit skyldig till det ibland. Men när jag ser mig omkring, och verkligen ägna uppmärksamhet, jag ser det motsatta. Jag ser så många mammor med sina hjärtan på vid gavel. Vi är alla ute efter varandra och våra barn mer än vi vet.

Ta till exempel efter skolan pickup på min sons skola idag. Efter att jag tog upp min son, mitt i den skock barn och föräldrar och jag märkte att det var en tjej som fortfarande står vid dörren och väntar på hennes mamma för att plocka upp henne. Flickan såg lite bedrövad. Jag visste att hennes familj hade haft vissa problem, och jag såg det i hennes ögon när hon väntade dessa minuter för sin mamma att visa upp. Lärare—mödrarna själva väntade tålmodigt med henne, chatta och lugnande för henne att hennes mamma var på väg.

Precis som jag var på väg att ta mina barn ner till lekplatsen för att spela, min väns lilla flicka kom haltande upp steg tillbaka, gråter hysteriskt. Hennes ben blödde, och hon kunde inte hitta sin mor. Jag tog hennes hand och vi gick genom folkmassan. Jag kunde känna hennes små bröst fulla snyftningar mot mina armar när jag guidade henne igenom, och jag kände mitt hjärta slå snabbare, som jag orolig om det kanske var värre än bara ett skrapat knä.

Jag förde henne till hennes mor, som var håller barnet att hon hade varit barnvakt. Vår andra vän tog barnet så att min vän kunde tenderar att hennes dotter. En grupp för oss mammor stod och vakade för att se till att den lilla flickan var OK (hon var bra). Min vän kastade kallt vatten på hennes dotters skära och använt en baby torka från en annan väns väska med att torka ner det.

Under tiden, min blick var på en liten flicka som väntar på övervåningen för att hennes mamma, och jag släppte ut en suck av lättnad när hennes mamma kom och plockade upp henne. Snart nog, att min väns dotter slutat gråta, och vi var alla nere vid lekplatsen, våra barn att svänga från träd och kör upp bilder.

Ja, vi mammor är skitstövlar till varandra ibland. Ja, moderskapet är så jävla hårt och isolerar att det är lätt att få insvept i den praktiska detaljer av våra egna bekymmer. Men om du ser dig omkring, du kan se mer vänlighet än du inser. Du kan se mödrar att lyfta upp varandra. Du kan se mödrar som vårdar varandras barn som om de vore deras egna.

Så låt oss märka det. Låt oss fira det. Låt oss utnyttja kraften i våra mor-hjärtan. Låt oss använda det för att förändra varandras liv, och för att förändra världen.

ADVERT

Lägg till din kommentar