När "Tant" Går För Långt: inte Försumma Er, Mamas

När jag skriver detta, jag är klädd i tio år gammal Katt i Hatt pyjamas byxor (med ett gapande hål i grenen — du är välkommen) och en T-shirt med en utsträckt hals. Mitt hår i en hästsvans, men inte den häftiga, glänsande kind som du försiktigt borsta på plats och spray för att eliminera flyaways; det är den typ som händer när du vaknar upp och inser att du borde ha varit ur sängen som 10 minuter sedan, och du har fått stressa för att få barnen redo för skolan. Och jag bär glasögon, naturligtvis, eftersom jag inte har tid att bry sig om mina kontakter.

Och ja, jag bar den Katten i Hatten pj ' s till skolan drop-off. Men jag hade en jacka över det så, som ingen märkte. Förmodligen.

Det är fortfarande morgon, så just nu är jag i den "säkra zonen", där majoriteten av mödrarna fortfarande ser ut som mig — härjade, skyndade, så fångade av andras behov att de ännu inte hade tid att sköta sig själva. Men så småningom, som gryning blir till dag, eller kommer att sparka i. Duschar kommer att vara hade. Jeans och bh och skor kommer att vara att sätta på. Makeup kommer att tillämpas (ja, du vet, kanske). Hår och dina tänder kommer att bli borstad. Skit kommer få gjort.

Om inte så är det inte.

Vi har alla de dagar då vi inte kan uppbåda motivation att göra något, men...ingenting. Den yoga byxor vistelse på (Jag älskar hur "yoga pants" innebär att det faktiska yoga har gjorts samtidigt bär dem) och gropar börjar få det smaklös funk och rätter stapla upp, men hey, åtminstone fångade du upp alla dessa visar du DVRed och gjort god nytta av din soffa. Dessa dagar, i små mängder är bra för din mentala hälsa. De tillåter dig att ta en välbehövlig paus.

Men ...som om dessa dagar är att de är inte varje dag.

Om de finns, du trampar in i farligt område av "tant." Och även om själva ordet i sig är lite roligt och tecknad film-aktig, det är inte alls en rolig tillstånd att vara i. Ta det från mig, någon som har gått från en hög underhåll ytterligheten till den lägsta möjliga underhåll nivå, och nu försöker att balansera någonstans i mitten. Tant är en stat, en som du kan ta upp som varaktigt bosatt i utan att ens inse det. Att vara en förespråkare för evig leggings och enstaka braless-ness (grund, komfort och praktiska) är en sak, men alla frumpiness är ett annat djur.

Det är knappt ha energi för att tillgodose alla barnens behov, att inte tala om din egen.

Det är att låta personlig hygien faller i glömska.

Det är känslan som du borde inte ens lägga fram arbetet med att duscha eller klä sig eller bära smink eller fixa håret, för varför bry sig?

Det är att känna skuld. Och otillräcklig. Och ful. Och som ett misslyckande — som mor, som en kvinna.

Det är att isolera dig själv eftersom du inte vill att någon ska se hur mycket du har "låt dig gå."

Att falla i frump fälla huvudstupa är så lätt, eftersom i början, tant erbjuder en frigörande känsla av enkelhet. När det första som hände mig, jag var på en punkt i livet där det bara kändes som det inte var nog minuter i dag, kraven på att mina barn var som väger tungt på mina axlar. Så jag klippa ett par hörn. Slutat bära smink. Drog mitt hår tillbaka på ett snabbt, stökigt hästsvans. Hoppat över rakningen. Och — voila! — Jag hade ett par extra minuter här och där.

Jag sa till mig själv att jag gjorde det som krävdes för att ägna mer tid åt vad som betydde mest — min familj, mitt hem — rätt?

Frumpiness är en bedräglig djur dock. Det vaggar du in med känslan av att du är praktiska, plikttrogen, att sätta andras behov före dina egna. Det gör att man känner sig mindre pressade på första, men det är lugnt fortskrider tills du är upptagen med det, och det blir du. Det dämpar din sparkle, subtilt urholkas förtroendet. Det dröjer inte länge innan du är inte försumma dig själv, eftersom du använder tiden för att tillgodose andra — du försumma dig själv för att du känner att du är en förlorad sak.

Och en dag kommer du inse hur långt från ditt forna jag du har förskjutits. Det är knappt man känner igen personen i spegeln längre, eftersom även den blankaste objekt blir skamfilat om du slutar att finslipa det.

Jag vet detta. Jag har varit där. Och ibland är det hotar att hinna upp mig igen, som en stark vind redo att störta mig över. Men det enda sättet att bekämpa det är att göra tvärtom. Motsatsen till frumpiness är egenvård, och om det innebär att du måste börja med grunderna, som att duscha oftare — då blir det så. Sedan kan du gå vidare till nästa baby steg. Djupt skick ditt hår. Lotion upp dem knaprig högklackat. Sätta på mascara om det är din grej . Dra ihop ett semi-snygg outfit som innehåller faktiska byxor.

Men gör det inte på någons vägnar, men din egen. Gör det för att du är skyldig din högsta grad misshandlade självkänsla, eftersom du är värd den ansträngning det krävs för att må bra. Även om det innebär att lämna disk i diskhon lite längre, eller hoppa över barnen " badkar för natten så att du kan njuta i din egen (med bubblor, naturligtvis). Även om det verkar som det inte går att göra något bra, gör det ändå.

Re-ge mig gåvan av — tja, jag själv — var det bästa jag kunde ha gjort. Inte bara för mig, men för min familj som det visar sig, inte så uppfyllda av ett glädjelöst skal av en person som mekaniskt torkade rumpor och förutsatt måltider (go figure). Det behöver inte ske över en natt. Men jag lovar att även de minsta saker kommer att lägga upp till en återgång till den person du var innan du började ge bitar av dig själv till alla andra. Ta tillbaka din kraft och återupptäcka hur bra det känns att ta hand om dig själv som att du menar något också.

Eftersom mamma, du betyder världen. Och det är dags att börja behandla dig därefter.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar