4 Sätt Att Hjälpa Till När Din Vän Förlorar En Förälder

Under de senaste sex månaderna, jag har haft sju vänner förlora sina mödrar oväntat.

Sju nära vänner som har gått igenom det ofattbara, oväntade, sinne blåser smärtan av att förlora en förälder.

Sju kära vänner som en morgon vaknade aldrig att inse att de skulle vara i kris i slutet av dagen.

Med varje samtal jag fått om mina vänner och deras förluster, min första reaktion är alltid den förkrossande insikten att jag vet vad som kommer efter dem på vägen.

Smärtan.

Hjärtesorg.

"Jag vill rippa alla i detta rum en ny eftersom mina föräldrar dog och hur kan du ha roligt framför mig?" känslor.

"Jag vill skrika svordomar i mataffären eftersom mina föräldrar lämnade planet och jag kan inte fokusera på priset på jordgubbar" europaparlamentet uppmanar med kraft.

Och, med varje samtal, jag försöker vara som de vänner som jag hade när jag förlorade min pappa i oktober 2012.

Den vän som jag inte vet hur man ska vara TILLS jag förlorade min pappa i oktober 2012.

Innan min far gick bort, jag gjorde alla de saker som du är "tänkt" att göra när en vän mister en förälder: skicka ett kort, skicka blommor, be en bön. Jag frågade varje så ofta om min vän var okej och om de "behövde något" (Gud, jag avskyr det uttrycket...). Jag gjorde en ansträngning för att "vara där" för min vän, men, i ärlighetens namn, jag vet inte att jag var så bra. Eftersom, även om jag kan sympatisera, jag kunde inte känna EMPATI. Jag hade inte gått på promenad. Även om mina avsikter var alltid snäll och fylld med sympati, att jag inte "får" vad det var att vara en del av "jag Förlorade En Förälder" club.

Sedan jag gick med i "jag Förlorade En Förälder Club" i oktober 2012. Och antalet medlemmar INTE har sina privilegier. Det sög. En hel del. Stora mässing belagd donkey bollar av att suga. Jag skulle ge varje fiber av min varelse att ha mitt medlemskap återkallas och att aldrig behöva återuppleva de närmaste timmarna någonsin igen. Men, när jag gick igenom den där hemska tiden, jag hade vänner som utökade godhet som hade aldrig någonsin falla mig in att göra för någon annan i en tid av nöd. Jag hade bekanta som dyker upp vid min dörr med den mest otroliga uttryck av sympati som, även idag, trodde nästan leder mig till mina knän. Så mycket som smärtan var för svårt att bära, jag visste att jag höll på att lära sig. Lärande genom smärtan så att, en dag, att jag kunde betala det framåt. Här är vad jag lärt mig:

1. Gör NÅGOT, vad som Helst: I omedelbar timmar och dagar efter det att du förlorar din förälder, DU. Kan INTE. TROR. På alla. Ingenting. Ingen medveten tanke går genom huvudet och, om du har en stund av klarhet, som nu är steamrolled med en fräsch våg av sorg. Att hålla huvudet i upprätt position verkar vara omöjligt, för att inte tala packning för en ut av staden begravning. Tvätt-du trodde att du skulle fånga upp under de närmaste dagarna plötsligt blir oöverstigliga och du behöver nya kläder för att gå och begrava sin far. Om du är den vän, visa upp och bara göra. Fråga inte. Bara göra. Tömma diskmaskin, hantera tvättservice, ge din väns barn middag.

Visa upp och vara "Doer" på grund av att din vän kan bara inte.

Min man var på en affärsresa dagen min pappa dog och jag kunde inte fungera. Jag hade tre vackra vänner visa upp på min dörr inom loppet av några timmar av min pappas död. Mina vänner arbetat med min man för att få min tidtabellagda flygningar. De gjorde varje stygn av tvätt i mitt hus, till de pissa timmarna av morgonen, och packade inte bara mig, men barnen' resväskor också. Till denna dag, jag kan inte berätta vad jag hade på mig under den veckan vi sa adjö till min pappa men jag vet att jag hade allt jag behövde, eftersom jag hade Den som utför handlingen vänner.

2. Försörja Familjen, Men Inte På En Gång: Visserligen kan jag ta med mat i ganska mycket för att varje liv händelse/kris mina vänner har. Nya barn? Här är en lasagne! Bröstcancer? Här är en lasagne! Mamma dog? Här är en lasagne! Men vad jag lärde mig efter att jag gått med i "Klubben" är att den mat som levereras snabb och rasande i de första dagarna. Så mycket, det kan inte konsumeras snabbt nog och lagring blir överväldigande. Och, ärligt talat, med nio frysta lasagna i frysen gör att någon inte någonsin vill äta lasagne igen (jag kan fortfarande inte).

Om du är som jag och du "Feed Krisen", tänka sig att göra det för din vän på en vecka eller så efter att dammet lagt sig, när sorgen blir så påtagligt verklig att tanken på att även driva en konservöppnare verkar förlamande. Jag hade en kär vän ordna en frukost som skickas till vårt hus morgonen begravningen med en lapp som sade "Du kommer att behöva dina krafter för idag" och jag grät, inte bara för att bagels inte var täckt av marinara sås, men också på grund av att någon kom ihåg att tala om för mig att äta frukost. Jag hade en grupp kvinnor som dyker upp i mitt hem varje dag vid 4:30 i eftermiddag för en vecka med en varm, lagad icke-italiensk måltid redo att servera tre veckor efter att han dog. Jag behövde hjälp med matlagning mest när mitt hus var tyst och jag var ensam med mina tankar hela dagen. Så, att vara den vän som dyker upp med en varm måltid tre veckor. Lita på mig.

3. Inte Skicka Blommor: Det här är lite känsligt, jag vet, men lyssna på mig. För dagar efter att min far gick, vi öppnade dörren till vackra, fina, fantastiska arrangemang av blommor. Vi hade hundratals blommar i huset med alla färska snittblommor utspridda. Och även om det var en vacker syn att skåda, jag tänker inte ljuga: det luktade PRECIS som en begravningsbyrå (stargazer liljor, jag letar rätt på dig, min vän). Och de skickas till begravningen hem bara få hamlade på graven i en heaping lugg som ser inget annat än patetiskt nästa dag.

Och, jag vet, jag vet: blommorna är vad du GÖR när någon dör. De är ett konkret sätt att säga "din förälder gjort ett vackert märke på denna planet" och "när jag tänker på din far, jag tänker på fred i form av en lilja." Men, anser att familjen kommer att spendera en massa tid på att kasta arrangemang bort och det kommer att bli nästan som en andra död: när blommorna är borta, verkligheten verkligen sätter in. Hårt. Detta är inte att säga att du ska strunta i förlust. Inte på något sätt. Men, när familjen säger, "i stället för blommor," respektera det och hedra det. Donationer i min faders namn till välgörenhetsorganisationer vi älskade betytt så mycket för mig. Eftersom jag inte har att kasta den döda kroppen av donation i min soptunna.....

3. Vet Att Din Vän: När du vill hedra din väns förlust, många gånger, att göra något som du vet att han eller hon kommer att "höra" innebär världen. En av de största, mest minnesvärda presenter jag fick efter att min pappa gick hade ingenting att göra med min pappa. Min väns pappa visste att jag hade problem med att få tillbaka på vägen för en körning i månader efter hans bortgång. Han visste att köra var min frälsning och att jag var förkrossad att min vanliga uttag inte ge mig tröst. Att vara ensam i mitt huvud under mina körningar blev för hårt och mina löparskor förblev tom.

Med en innerlig not, han bifogat kvitto för anmälan till en tävling han visste att jag älskade att köra. Han berättade för mig att han ville ge mig något att träna för och sade att han hade redan ordnat för sin dotter och jag vill bo med honom under helgen av loppet. Han gav mig hopp om att dagen i skrivelsen och att beachside loppet var ett PR för mig. Och medan jag stod på sanden, hysteriskt gråter för att jag kunde inte ringa min pappa för att berätta för honom hur jag gjorde, han kramade mig och sa, "Det kommer bli lättare."

Höra vad som är viktigt för din vän och ge det tillbaka till dem. Hjälpa dem att hitta sina spår igen. Min väns pappa "pappa" för mig och "hörde" min sorg. Det är fortfarande en av de snällaste gester som jag någonsin har fått.

4. Att vara "jag Kommer inte att Döma Vän": Vi alla säger att vi är som vän. Den som "inte döma." Men, när din vän har att göra med förlusten av en förälder, de är ANSTRÄNGANDE. Jag vet att jag var och fortfarande är, från tid till tid. Sorg, smärta, tårar, smärta, ilska, vrede, allt kommer ut i verbala diarré. En hel del. Det är tårar. den. tid. Det finns samtal från gången i mataffären eftersom pasta sås på något sätt påminner dig om din pappa. Min bästa vän, låt mig säga vad som helst och allt som var på mitt sinne. Hon behandlat mig med svordomar som kommatecken, telefonsamtal där jag var osammanhängande och några dagar, hon skulle bara lyssna till mig att gråta som ett barn och låt mig hänga upp eftersom det är allt jag kan ge den dagen.

Mina köra vänner hade att uthärda min otäckt, otäckt arg själv och de skulle köra på min "jag är arg på världen" takt för att visa solidaritet. Men de fortsatte att svara i telefon. Och visa upp för körningar. Och de älskade mig igenom det. De visste att jag skulle komma tillbaka och att de låter mig visa dem fula, sårad, skadad fibrer av mig själv. Och låt mig säga F-ordet. Ett ton.

Så, att vara den vän som svar och lyssnar bortom F word. Bli vän som viskar "jag vet att du hatar alla just nu" när du kramar så hårt att de vet att du inte kommer släppa taget förrän de är redo. Och säga F-ordet med dem. Ingen dom här.

Jag är inte expert. Jag inte har en examen i sorg rådgivning. Jag är bara en flicka som förlorat sin pappa och hade fantastiska handlingar av vänlighet som visades för mig i mina mörkaste timmar. Jag är bara en vän som tittar på mina kära vänner gå igenom en hemsk resa som jag inte visste fanns förrän 2012. Och jag hoppas de vet att jag lyssnar på dem och att jag alltid att gal som kommer att säga F-ordet med dem. Eftersom F word hjälper. Och jag vet det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar