När Föräldraskap Tonåringar Och Tweens, Vet Din Mandat

Min mellan dotter himlade med ögonen som hon snabbt vände sig bort och stampade på övervåningen. Hon visste inte exakt slam hennes sovrum dörren, men hon definitivt använt mer våld än vad som var nödvändigt.

Det var inget tvivel om att min dotter inte var nöjd med mig— inte alls —eftersom, ja, eftersom hon var 12½. Ålder i och för sig skulle kunna förklara situationen, men vad som utlöst denna upprörd var hennes fråga.fm, en webbplats som vi hade bestämt sa till henne att hon inte var att använda, under några som helst omständigheter.

Ask.fm Form av Service-tillstånd, "Fysiska personer måste vara 13 år eller äldre för att använda denna tjänst." Det är i stor del på grund av att en federal lag som kallas Children ' s Online Privacy Protection Act. Vi hade tidigare gjort klart att i vårt hus, att kravet var till för att följas. Min dotter protesterade: "Men du sa att jag inte kunde ha ett konto. Jag inte har ett konto. Du sa aldrig att jag inte kunde använda det utan ett konto." Ögat rulla och volang ut ur rummet var hennes svar till mig om att jag hade, i själva verket, tydligt informerade henne om att appen inte användas under några omständigheter.

När min man och jag gjorde en efter läggdags obduktion av våra steniga natt, jag började andra gissa några av våra beslut. Okej, fine, jag började måndag morgon quarterback de allra flesta av föräldraskap besluten jag har gjort under åren, för förmodligen den miljonte gången.

"Jag kanske överdriver det. Är jag en helikopter förälder? Jag vet att hon behöver frihet för att göra misstag, och..."

Sedan slutade jag.

Jag mindes vad fotboll coach Lou Holtz ofta säger i sin motivation tal: Vet din mandat. När jag tänkte på uttrycket och vad det innebar för mig som en mamma, plötsligt kände jag mig verkligen okej om mitt föräldraskap beslut. Alla mina handlingar den kvällen serveras mitt mandat, och som gjorde det oändligt mycket lättare att avsätta den åh-så-känner tvivel och ifrågasättande.

Här är vad jag tror mitt mandat är som förälder:

– Att hålla mitt barn säkert.

– Göra vad jag kan för att hålla mina barn friska.

– Visa kärlek och tillgivenhet för mitt barn.

– Se till att mitt barn är utbildade.

– Lära mina barn att vara respektfulla och ansvarstagande, vilket inkluderar men är inte begränsat till följande båda lagen och våra regler.

Jag känner mig trygg att säga att alla de som omfattas av föräldraskap. Varje förälder ser sitt uppdrag på ett lite annorlunda sätt, men i den hierarki av behov, dessa är på topp för mig. Jag är säker på att min lista är långt ifrån perfekt och att det kan förändras över tid. Jag inser att jag inte kan hålla min dotter för evigt, inte heller bör I. När hon blir äldre, det kommer att bli mer i linje med "att Lära henne att hålla sig själv säkert."

Alla objekt på min lista av uppdragen kräver tid och energi, något ingen förälder någonsin har tillräckligt av. Vad jag tycker är lika bra på att se till att jag kan uppfylla dessa mandat är kunskap och vad mitt mandat gör inte inkludera. Min roll som förälder är inte obegränsade. Tack Gode Gud! Jag tycker att visdom att veta ditt uppdrag är att du också veta vad du inte har att göra i en viss situation.

Här är en lista på vad jag tror är det inte ingår i mitt uppdrag som förälder:

– Jag är inte min vän med barnet.

– Det är inte mitt jobb att ge mitt barn allt hon vill ha.

– Mitt beslut behöver inte spegla de gjort av andra föräldrar.

– Jag är inte mitt barns tunga underhållning kommittén .

– Jag ansvarar inte för mina barns lycka.

Det sista kan vara den klibbiga wicket för ovan nämnda tween på denna kväll. De flesta föräldrar vet jag inte uppskattar att göra sina barn olyckliga, trots ett stort antal barn som tror att det är inte sant. Det är inte lätt för mig, att veta att hon är upprörd, men jag påminna mig själv om att hon ensam är ansvarig för hennes lycka.

Den sak om tweens och tonåringar är att de är kapabla till att ansvara för sig själva. Om de inte väljer att vara är en annan historia. Att göra bra val ofta leder till större lycka. Det är en tuff men viktig läxa att lära sig. En del av vårt uppdrag är att låta marker (och smärtsamma konsekvenser som ibland följa dem) falla där de kan. Det är en lärande process som kan vara smärtsam för alla inblandade.

Att veta mitt mandat gör det också lättare för mig att hålla sig till min ståndpunkt, även om det är en ensam man. Jag vet att jag simmar uppströms med min reglerna om ålder för användning av sociala medier, och andra föräldrar har valt en annan strategi. Jag vet att detta inte är den enda gången som jag kommer att skilja sig från vad andra föräldrar tillåter (särskilt i ögonen på mina barn). Men att veta att mina regler passform med vad jag ser som mitt mandat stärker mitt förtroende för att jag gör vad som är rätt för mig och mitt barn.

Lou Holtz kanske inte har tänkt att ge föräldraskap råd, men hans rekommendation är en som fungerar bra rutnätsstaden. I själva verket, det är en visdom som gäller under alla omständigheter, även sådana som innebär en upprörd tweens och tonåringar. Och ja, jag skulle tro att även om jag inte hade deltagit i Notre Dame på 90-talet när Holtz var tränare där.

Att veta vad ditt uppdrag är, och vad ditt slutgiltiga mål är, gör det lättare att hålla kursen. Inte lätt, men lättare . När det kommer till föräldraskap tweens och tonåringar, jag ska ta all hjälp jag kan få.

ADVERT

Lägg till din kommentar