8 Erfarenheter En Sörjande Mamma Vet

I min lilla grannskapet, jag är känd som den mamma med två underbara barn. Jag är alltid med dem, vare sig i parken, skolan eller mataffären. De kör mig helt nötter och är orsaken till många av mina grå hår. Trots det galenskap, de är också den absolut älskar mitt liv. De är min värld och mitt anledningen för att vara.

Vad en hel del av lokalbefolkningen inte vet är att det var ett annat barn som kom före dem. Hans namn var Liam Jude och han dog vid 9 dagar gamla på grund av ett medfött hjärtfel.

Detta September markerar sju år sedan Liam bortgång. Det är fortfarande smärtsamt. För vissa, sju år kan tyckas som en lång tid. För mig känns det ofta som i går.

Alla i vår familj och nära vänner, kom ihåg att Liam också. Det var sorgligt för alla inblandade. De drog en stor suck av lättnad när jag blev gravid igen bara några månader senare. Våra nära och kära tog det som ett tecken på att livet snart skulle återgå till det normala. Samtidigt som en mycket lovande tänkte, det kunde inte ha varit längre från sanningen. Det är ingen tvekan om att mitt kommande barn har gett mig stor glädje och lycka. Men de ersätter inte barnet jag förlorade. Smärtan är evig.

Som en sörjande mamma, jag har skrivit många en artikel om mina erfarenheter med denna otänkbart typ av förlust. Som med många andra sörjande föräldrar, vissa saker kommer aldrig förändras, oavsett hur många år som går förbi. Här är några av de vanligaste:

1. Tillbakablickarna

Jag faktiskt bara hade en sista natt. Jag böjde mig ner för att ge min 5-åriga dotter en kyss medan hon sov. Jag märkte hur lugn hon såg ut. Jag omedelbart på bilden Liam i sin lilla kista. Detta är ganska vanligt för oss sörjande föräldrar. Andra föräldrar kan vara hemsökt av visioner av sina barn på sjukhuset eller hålla dem så som de tog sina sista andetag. Medan mina minnesbilder är inte desamma längre, de är fortfarande en del av mitt liv. Några av dem få okontrollerbara tårar. Fortfarande andra att föra ett leende till mitt ansikte. Jag räknar med att ha dessa tillbakablickar för resten av mitt liv.

2. Den Skuld

Inledningsvis hade jag inte ens vill gå vidare med mitt eget liv. Att förlora ett barn är helt onaturliga i livscykeln. Det är den förälder som räknar med att gå före sina barn. Som dagar och veckor gick, jag undrade också vad jag hade gjort för att orsaka sin sjukdom. Var det mitt fel? Som förälder, skulle du göra allt för att hålla ditt barn hälsosamma och säkra. Hur kunde jag inte ha gjort samma sak? Fortfarande till denna dag, jag lider med skuld. Mina barn får mig att le och skratta varje dag, och jag undrar ofta om det är okej att jag har funnit lyckan igen genom dem. Som mina andra barn upplever delmål och fira födelsedagar, jag tror att Liam. Han hade aldrig den chansen. Han borde vara här med oss.

3. Stammen i Personliga Relationer

Min ilska på några av de människor i våra liv som var ganska intensiv. Som en utomstående som tittar in tröstande föräldrar till ett avlidet barn är en tuff en. Människor vet inte alltid vad jag ska säga. En del kanske inte går tjänster. Andra kan inte erkänna förlust alls. Det är också de människor som kritiserar det sätt som du sörjer. De kan vara olycklig för att du inte delta så många funktioner längre. Alla dessa situationer kan inte bara förvärra sorg av den avlidnes föräldrar, men kan också orsaka enorma klyftor i personliga relationer. Medan en hel del av min ilska har minskat och jag har till och med förlåtit dem som har sårat oss, jag kommer aldrig att glömma.

4. De Triggers

Flera veckor efter att Liam förlust, min man och jag betalade ett besök till snabbköpet efter en tur till kyrkogården. Vi hörde en annan kvinna samtal efter sin son. Hans namn, naturligtvis, var Liam. Vi båda slutat kallt i våra spår. Jag behövde lämna omedelbart. Samma hände första gången jag såg en rödhårig pojke, som var ca 4 år gammal. Det kunde ha varit Liam i några år, tänkte jag. Men ändå, han hade aldrig en chans att fira ännu en födelsedag. Till denna dag, jag ryser lite när jag hör en annan mamma ringa efter hennes Liam i parken. Jag blir fortfarande ledsen när jag ser en annan rödhårig pojke. Dessa instanser har blivit en del av mitt liv. För evigt.

5. Den Spontana Tårar

Vissa är lätt att gömma sig under ett par solglasögon. Andra faller fritt. Många triggers orsakar dem. De är ofta svårt att förutsäga när de kan komma mycket plötsligt. Dessa tårar kan göra andra väldigt obehagligt. De är dock helt normalt. Vi måste kasta av sig sina tårar. De är rengöring. Framför allt är vi inte skyldiga någon något om ursäkt för att fortsätta vår sorg.

6. Ångest

Som någon som redan lidit med ångest inför att min sons diagnos, detta var ett rent helvete. I den första veckor och månader efter att Liam är död, jag fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom. Samtalsterapi hjälpte, som fick stöd av andra som också hade förluster. Till denna dag, jag är rädd om mina barn i livet lite mer än jag borde. Jag kan vara en smula överdrivna. Jag är känd för att överreagera på någon vanlig barndom sjukdom. Detta kommer att vara en pågående sak är jag säker på. Tanken av att förlora ett barn är inte något som jag kan stå för.

7. "What If"

Vad händer om jag inte får influensa så tidigt i min graviditet? Vad händer om jag inte hade åkt så mycket för mitt jobb? Vi sörjande mammor är verkligen bra på att slå oss i tillägg till allt annat. Sanningen är att vi gjorde något fel. Trots att jag kämpar med detta i dag, det har blivit bättre. Jag vet att jag skulle ha gjort vad som helst för mina barn.

8. Godkännande av att Veta Att Saker och ting Aldrig Kommer att Bli Perfekt

Även om mina barn ger mig villkorslös kärlek och lycka för att jag har alltid längtat efter, det är fortfarande en del saknas. Jag brukar ofta beskriva det som att ha en bit av mitt hjärta saknas. Detta kommer inte att förändras. Sommar dagar skulle ha varit klarare om Liam var fortfarande här. Semester skulle ha varit roligare. Helgdagar skulle ha varit mer minnesvärda. Mest viktigt, kärlek i vår familj skulle ha varit ännu starkare. Vi skulle ha varit komplett. Det är bittersweet faktiskt.

ADVERT

Lägg till din kommentar