När En Vän Har Depression, Försök Här

Jag har hört det sägas att om du släpper en groda i vatten och sakta vrida upp värmen, det ska stanna i potten.

Det bara simmar runt, helt omedvetna om faran, tills det kokar. En ganska morbid bild, för att vara säker...men det är det bästa sättet jag kan förklara min dust med depression.

Mitt första år på college, jag gick från att vara en solig, glad tjej till förödande trist. Från ingenstans, grundläggande uppgifter blev besvärligt monster. Ta en dusch kändes som att springa ett maraton. Gå till klassen, en omöjlig uppgift. Det tog ett tag för mig att få den hjälp jag behövde, men att jag så småningom hamnade i en psykiater kontor.

Jag satt framför som läkare, och tårarna strömmade ut. Jag berättade allt om den förtryckande sorg som hade kommit från till synes ingenstans, att konsumera mitt liv. Hon lyssnade och nickade och diagnosen mig med klinisk depression.

Jag var grodan alla tillsammans. Min hjärna kemi var potten. Vattnet hade varit att ändra ett tag, och jag har aldrig ens insåg det.

Tack och lov, jag är på andra sidan av depression nu. Det tog ett tag — men jag gjorde det. Nu, när jag ser tillbaka på det mörka årstiden i mitt liv, vad som slår mig mest är inte hur min psykiska sjukdom påverkade mig. Det är hur min psykiska sjukdom som påverkas min vänskap .

Istället för att älska mig i min sorg, många av mina vänner har försökt att minimera det, fixa det, eller låtsas att det inte existerar. Jag inte ogillar dem för detta, och jag vet att det var förvirrande att se mig lida och inte vet hur de ska svara. Om du kunde gå tillbaka i tiden och berätta för dem hur du kan hjälpa, det skulle jag. Men som säsongen har gått, så idag är jag att dela med råd med dig. Kanske kan vi hjälpa någon som lider nu . Att älska en person med depression behöver inte vara komplicerat, om du hålla ett par saker i åtanke.

Fattar inte deras sorg personligen.

Om din vän bröt sitt ben och som krävs kirurgi, skulle du förmodligen har en hel del empati för sina grouchiness, irritabilitet, och alla runt synd-festande. Efter alla, att du inte skulle ta det personligt, eftersom din vän har ont. Generellt sett, vi har nåd för synliga sjukdomar. Tja, depression kan vara osynliga, men det gör ont ändå. Om din vän är obehagligt att vara runt, eller verkar ointresserad av ditt företag, vänligen kom ihåg att inte ta det personligt. De är legitimt sjuka, och vägen till återhämtning är svårt. Det handlar inte om dig, jag lovar.

Försök inte att "fixa" din vän.

Depression är svårt. Inte bara för den sjuke, men på sina nära och kära också. Ibland, om du tror att något är brutet," du kanske känner dig sugen på att försöka fixa det. Lyssna till mig, vänner: Motstå. Att. Känsla. Dessa insatser är ofta de mest sargade i sitt utförande, och kan också orsaka mest skada.

Jag hade vänner säger till mig att jag behövde för att "räkna mina välsignelser" och kom ihåg hur välsignat mitt liv var. Som fick mig att känna mig som smuts, med tanke på det underliggande antagandet var att jag var otacksam. Jag hade vänner säger till mig att om jag bara har "utnyttjat" jag skulle kunna dra igenom min funk. Som fick mig att känna mig skamsen, som om jag var lat. Det är också försummat att tänka på att jag var fysiskt trött — ett symptom av min diagnosable sjukdom.

Att jag inte behöver eller vill ha mina vänner för att försöka "fixa mig". Jag hade läkarna försöker göra det. Vad jag ville var helt enkelt detta: mina vänner, no strings attached. Vilket leder mig till min sista bit av råd...

Att vara den vän som du alltid har varit.

Din vän är sjuk. Det är så enkelt. De vill fortfarande ha dig i sina liv, och de vill fortfarande att bli behandlad som en normal människa. Behandla dem som du skulle någon annan sjuk vän. Erbjudande att ta en kaffe för dem eller göra dem lite soppa. Droppa av och göra en massa tvätt, om du har tid. (Att man är stor, säger jag. ENORM.) Checka in med en text — även om du inte får svar direkt. Prata med dem om allt annat som händer i ditt liv, eftersom de förmodligen skulle älska att höra det.

Behandla din vän som om de är lika värdefulla och lika intressanta som de alltid har varit. Eftersom de är.

Behandla dem som deras närvaro i ditt liv är kärt. Eftersom det är.

I kort, att vara den vän som du har alltid varit.

En av mina favorit författare, Brene Brown har detta att säga om vänskap: "jag bär på ett litet papper i min plånbok som har skrivit om det namnen på de personer vars åsikter om mig frågan. För att vara på den listan, har du att älska mig för min styrka och kamp."

Kanske det är vad det hela handlar om — att älska människor för deras styrkor och kamper. Inte trots dem.

För dem.

ADVERT

Lägg till din kommentar