Vad Ska Man Göra Åt Det Grå?

Jag har haft grått hår groning upp i mitt kolsvarta hår sedan jag var i mina tidiga 20-talet. De första gångerna jag såg ett, jag försiktigt ryckte ut (men låt mig säga dig, det ont som fan!). Då jag typ av låt gå för det. Det var så få av dem, och de dök upp så sällan, jag bestämde mig för att tänka på dem som ett tidigt tecken på vad som väntade mig i framtiden— avlägsen framtid.

Nu, när jag går ut ur min 30-talet, grått komma oftare och har tagit upp det permanent uppehållstillstånd. Jag ser fortfarande i grund och botten svart långhårig, men vissa har lekfullt anmärkte, "Åh, titta på dig—du är grått!" Andra, som mina snarky 8 år gamla, är mer trubbig: "Varför är det ett vitt hår som sticker upp på toppen av ditt huvud?"

Min grått är ibland även synlig i fotografier, speciellt när solen träffar mitt hår i precis rätt sätt. Och i går, samtidigt som de får en frisyr, den kvinna som klipper mitt hår frågade om det var OK att knipsa av ett par av de grays växer upp på toppen (troligen samma som min 8-åriga märkt). "Du behöver inte ha dem i alla fall", sade hon och skrattade.

När jag kom hem och tittade på min nya frisyr i spegeln, jag har märkt att en lapp av grå precis bredvid mitt kindben hade avslöjats, front och center för hela världen att se. Och det slog mig att det var typ av accelererande här—jag var grått snabbare än förut och jag hade absolut ingen aning om vad jag skulle göra om det.

Å ena sidan har jag alltid varit en "go natural" typ av tjej. I high school var jag hippyish. Det var även en tid då jag inte rakar mina ben eller armhålor. Jag är mer konventionell nu, men jag har fortfarande inte spendera mycket tid på min skönhetsrutin. Jag får frisörer sällan, och bara när de kluvna hårtoppar är uppenbara. De smink jag använder är lite av läppstift, och kanske lite mascara, men bara för speciella tillfällen.

Jag anser mig vara en ganska frigjorda kvinna när det kommer till skönhet. Jag köper inte in i stereotyper om hur kvinnans organ eller ansikten är tänkt att se ut. Jag värdesätter skönhet i alla dess olika former, och jag liksom ryser när kvinnor försöker att passa in sig i trånga lådor som samhället har skapat för dem.

Jag är inte heller den typ av kvinna som freaks där om att man blir äldre. En växande äldre har inneburit växande klokare, förtjockning min hud, och blir mer och mer mig själv varje dag. Jag har accepterat att många av de fysiska markörer av åldrande: min kladdiga magen, skratta linjer och knarrig ben.

Men mitt hår? Mitt hår känns annorlunda än allt det där. Min Snö i Vitt—svart hår mot blek vit hud—har definierat mig för, ja, hela mitt liv. För att ändra känns ovant och obekvämt för mig.

Vid tiden för min mamma var i min ålder var hon redan färga hennes hår religiöst. Jag har nyligen frågade henne när det började bli mestadels grå. Hon sa att i hennes sena 30-talet, den grå precis börjat ta över—ganska plötsligt. Å andra sidan, min far inte få en full huvud av gråa hårstrån fram till sin 50-talet.

Om jag följer i min mors fotspår och bli mestadels grå under de närmaste åren, tror jag lust att färga mitt hår kommer att vara stark. Trots att åren tickar på, jag känner mig fortfarande pigg och ungdomlig—för att inte nämna det faktum att jag har ett par av barnen för att jaga efter. Det förmodligen inte hjälper att majoriteten av 40-åriga kvinnor runt omkring mig inte har full cheferna för grått hår (eller färg).

Vid samma tid, idealist, feministisk del av mig vill stampa fötterna och skaka hennes knytnäve över tanken på att förändra sitt utseende onaturligt att passa en samhällelig norm. Så jag kanske vill åtminstone experimentera med att vara en youngish gråhåriga kvinna för lite tid. Plus, det är frågan om vad i hela friden jag skulle använda om jag bestämde mig för att färga det. Jag är försiktig med översvämningar min hårbotten med kemikalier.

Om jag inte går grått tills min 50-talet, jag kanske vara bra med att bara låta det vara. Men sedan igen, min 50-talet känns ungefär lika långt bort just nu som min 40-talet gjorde för bara några år sedan. Och samtidigt som jag har en ganska bra uppfattning om vem jag är och vad mitt liv kommer att hålla i sig de kommande fem åren eller så, mycket längre väg än vad som känns amorft och odefinierade till mig.

Jag hoppas jag har lite tid att växa in i min grått, och att när det händer, jag kommer att känna en del av en grå långhårig kvinna. Men jag vet att livet inte utvecklas som du förväntar dig, och övergångar kan slå plötsligt, utan någon förberedelse. Jag är öppen för det faktum att jag kan känna ett starkt behov av att stanna svarthårig flicka har jag alltid varit.

Antingen sätt—oavsett om det sker långsamt eller dramatiskt, på min 40-talet eller 50—talet-jag har fortfarande att göra ett beslut någon gång om att färga mitt hår eller inte. Från och med nu, har jag inget svar. I själva verket, när jag tänker på det ärligt, jag känner ingenting, men konflikten.

Men sånt är livet, antar jag. Så mycket som jag är den sortens person som gillar att veta hur framtiden kommer att se ut, jag tror att jag kommer att få leva i den grå på detta—med möjlighet att täcka upp det om jag ser passform.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar