Vad du Inte Ska Säga till en Förälder till ett Autistiskt Barn

1. "Han kan inte vara autistisk på grund av..." Jag hörde en miljon skäl varför Casey inte kunde vara autistisk när vi var i färd med att få en diagnos ställd. De varierade från "Han bara såg mig i ögonen!" och "det är ingenting som Rainman!" Föräldrar har svårt nog att komma till rätta med sitt barns diagnos helt på egen hand. Vi tillbringar månader säger de samma saker till oss själva. Då vi komma till en punkt där vi vet att det vi gör är rätt och söka hjälp. Att ständigt försvara vad vi ser är påfrestande under en tid där vi inte har mycket kvar att ge. Autism kommer i alla former storlekar. Det är ett spektrum av förmågor och funktionsnedsättningar. Det är aldrig samma två barn med samma diagnos.

Istället säger: "Jag är ny på autism, kan du berätta mer om det? Vad är Casey autism som för honom?" Jag älskar när människor ställer frågor. Det betyder att de är kliva utanför de stereotyper de vet och är verkligen undrar vad autism innebär för oss. Det innebär att de bryr sig och de vill lära sig mer om min son. Jag förväntar mig inte att alla ska vara expert på varje diagnos finns. Vad jag behövde mest var för människor att bara vara där för mig. Efter att Casey fick diagnosen, en av de största sakerna sa till mig var, "Han är fortfarande samma barn var han dagen innan han fick diagnosen."

2. "Han kommer förmodligen att växa ur det." Det har gått sju år sedan min son fick diagnosen. Han har inte och kommer inte att växa ur det. Han föddes på detta sätt och hans autism är en stor del av vem han är och vad som gör honom fantastiskt. Han har uppnått så mycket genom sitt arbete och genom de talanger av många fantastiska lärare och terapeuter, och han kommer att fortsätta att vara autistisk. Att säga att han kommer att växa ur det rabatter hårda arbete som han har eller kommer att göra. Det är också rabatter på många goda ting som hans autism lägger till vem han är.

Jag vill att folk ska acceptera Casey för vem han är, autism och alla. Jag älskar när människor tar emot hans påhitt och även anamma dem. Min vän Erin har alltid gjort det. Ett tag efter att vi träffades första gången, Casey skulle hälsa på henne genom att springa huvudstupa in i henne. Så hon skulle vända sig om och gör samma sak för honom. Det fick honom att fnissa okontrollerat.

Jag älskar när människor omfamnar honom. Jag älskar att vara frågade vad Casey gillar. Jag älskar det ännu mer när folk frågar honom vad han tycker. Någon som är runt Casey längre än tio minuter slutar älska honom för vem han är, och det är inte på trots eller på grund av sin autism. Det beror på att han är en bra grabb.

3. "Jag läste att autism beror på att..." Vänligen. Snälla säg inte att du har hittat ännu en studie som säger att det är mammas fel. Lägg inte upp det på min Facebook vägg som jag är lite överviktig eller min levande av en motorväg som orsakas min sons autism. Jag känner nog fan mamma skuld som det är. Det är en ny "undersökning" som publiceras varje vecka. Jag är ett fan av bra forskning. Problemet med dessa studier är att de är correlational. Korrelation mellan två saker betyder inte att man orsakat andra, som är felaktigt underförstådda. Mer och mer, orsaken till autism är ute efter att vara alla genetiska. Men, om du är något masochistiskt eller bara njuta av ett bra argument, nämna vardera sidan av vaccinet debatt. Se hur det går.

4. "Jag hörde att du kan bota autism genom att..." Åh, du är som att kliva in i ett minfält med att en. Detta har mycket kvar att göra med nummer tre, som ovan. Vi vet inte säkert orsaken, och det finns inget botemedel. I själva verket, att använda ordet "bota" i samband med autism pisses EN HEL del vuxna med autism av. De vill om vem de är, autism ingår, och vill inte botas av något som gör dem till vilka de är.

Utöver detta finns det alltför många skumma läkare ute sysslat orm olja behandlingar på ett obscent kostnad. "Behandling" som sträcker sig från den godartade slöseri med pengar att bara rent ut sagt farligt. Du kan hitta allt från bleach lavemang (jag skojar inte, frågar Jenny McCarthy!), syre övertrycks-kammare kammare, upprymdhet, till funky bastur (Ni vet, eftersom personer med autism älskar att vara inneslutna i små, mörka och varma rum). Alltför många gånger människor, oavsett om de är kändisar som tror att de är läkare eller läkare som bryr sig alltför mycket om att vara en kändis, agera som om du inte gör allt de gör, att köpa deras dyra och obevisade behandlingar, du är inte en "krigare morsan", och att du inte försöker tillräckligt hårt för ditt barn. Jag är ledsen, det är skitsnack.

De flesta föräldrar går till stor längder för att behandla deras barns autism och för att ge dem bästa chans på att vara sitt bästa jag. Min son har haft tal, yrkesmässig och sjukgymnastik sedan han var 18 månader gammal. Vi försökte alternativa dieter, men de fungerade inte för min son. Dessa var aldrig i ett försök att "bota" honom, men för att hjälpa honom att ha den bästa chansen till framgång, men som kommer till honom.

Jag är alltid tacksam att folk är uppmärksamma autism släkt historier. Det är riktigt fint att människor bryr sig tillräckligt för att vilja ha en dialog om autism. Jag skulle mycket hellre har du att säga om, "har du någon favorit böcker om autism? Vart går du för din information?" Detta är så mycket bättre än oavsiktligt göra oss känns som vi orsakat våra barns autism och nu inte gör tillräckligt för att bota det. (På ett personligt plan, om du säger till mig att "Jenny McCarthy botade hennes son, varför har du inte?" Du kommer att få stansade i halsen. )

5. "Du är min hjälte!" "Gud visste att du skulle klara av detta!" "Speciella barn för speciella föräldrar" och andra plattityder. Jag lovar att det kommer komma en dag som jag rulla mina ögon för hårt på en av dessa för att de ska fastna i mitt huvud. Jag får som du försöker att vara trevlig. Jag får som du tror att du inte kunde göra det jag gör. Jag vet att du vill tro att det är något fantastiskt om mig som ger mig möjlighet att hantera att ha ett barn (eller två) med funktionshinder. Men det är inget fundamentalt annorlunda om mig än någon annan mamma. Jag är en vanlig mamma i en onormal situation. Jag gör det jag gör för att jag måste, och du skulle även om du var i samma situation.

Jag kan inte understryka detta nog: särskilda behov barn inte skickas till speciella föräldrar. Vissa föräldrar är fantastiska utan att ens ha ett barn med särskilda behov! Vissa föräldrar helt enkelt suga, och några av dem faktiskt har barn med funktionshinder. Jag är inte någon form av hjälte. Jag har inte begåvats på hög med någon form av befogenheter som gör mig något bättre på föräldraskap två barn med särskilda behov än du skulle göra om du var i samma situation. Som med allt annat med föräldraskap, du lär dig när du går. Du gör misstag. Du gråta, skrika, svära och börja om nästa dag. Att säga att jag är någon slags hjälte sätter mig på ett omöjligt piedestal som jag inte ens bry sig om att vara på. Jag är en vanlig mamma i en onormal situation. Vad behöver jag för att ni ska säga är, "Hur kan jag hjälpa?" Detta är inte så hemlig hemlighet mycket få föräldrar till barn med funktionshinder kommer att säga: vi är inte perfekta. Detta är svårt. Vi behöver hjälp. Vi behöver en paus. Vi behöver sova.

Om inget annat, en mycket enkel, "att Du gör ett bra jobb!" går en lång, lång väg.

6. "____________ " Sätt värre än att säga något av objekten i listan ovan är att säga ingenting alls. Autism kan vara en mycket isolera funktionshinder, för både personer med autism och familjemedlemmar. Det gör att komma ut och göra aktiviteter i familjen eller sport väldigt hårt. Socialt sett har vi lärt och därefter lära våra barn att inte stirra på och att ignorera någon som kan bete sig på ett sätt som verkar konstigt. Inte överraskande, att lära någon att ignorera en person som beter sig annorlunda en hel del, hamnar lämnar den personen ignoreras helt.

I att skriva denna lista, min största rädsla är att tala om för er vad man inte ska säga, det skulle göra dig rädd för att säga något alls. Det är det som är sista sak jag vill ha från denna. De flesta föräldrar till barn med funktionshinder är helt bekväm med att prata om våra barn. Vi är lika stolta över dem och deras prestationer som du är över dina barn. Prata med oss. Ställa frågor till oss. Det finns inget du kan säga om du är väl meningen som någonsin skulle kunna vara värre än att inte säga någonting alls.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar