Vad Min Mamma Har Lärt Mig Om Att Köra

Efter ett par månader, vi sprang en 5K tillsammans. Det var roligt nog, men den bästa delen var att åskådarna gav dig vatten när du sprang av och du kan dumpa den över ditt huvud. Vad kan jag säga? Jag var 9. Men denna historien slutar inte med min blir ett spår stjärna eller en marathoner eller, egentligen, någon typ av idrottare. I själva verket, jag minns inte oss att köra igen efter det loppet, eftersom mycket som min mamma skulle ha önskat, att jag aldrig fångat kör fel.

Men min mamma hade det dåligt. Hon hade gått kör tokig av 70-talet. Jim Fixx ' s 1977 bestseller, The Complete Book of Running, satt i en hedersplats på mina föräldrars katter. Med åldern 6 eller 7, jag visste namnen på Boston Marathon vinnare Bill Rodgers och Joan Benoit. Ingen i Boston-området, så långt som min mamma kunde berätta, säljs kvinnors running skor. Så hon skulle gå till Nya Balans utlopp, och säljarna skulle visa henne till pojkar avsnitt, där hon skulle köpa en storlek som är fyra och en halv. Vi tillbringade söndagar och tävlingar. Min pappa och jag skulle stå nära mållinjen, sin kamera redo. När han såg min mamma, skulle han pekar—"Titta, där är hon!"— och jag skulle vinka och hoppa upp och ner samtidigt som han knäppte bort.

© Courtesy Abigail Beshkin

I början, tävlingarna lockade så få kvinnor på att min mor, som aldrig var snabb, ibland skulle ta hem ginormous troféer, helt enkelt för att hon skulle komma i första eller andra bland en handfull kvinnor i hennes åldersgrupp.

Jag har bara nyligen börjat tänka på åldrande, och jag på något sätt hitta mig själv chockad över att det händer för mig. Min mamma har aldrig riktigt pratat om det—aldrig tittade sorgset i spegeln, över-undersökt en rynka eller förtvivlad på en grå hår. Saker värk nu, speciellt mina knän, och jag är på randen av att behöva läsglasögon. För ett par år sedan, hon tog med mig till Irland för min 40-årsdag, och vi gick flera mil varje dag. Vi höll perfekt takt med varandra—förutom att jag är 32 år yngre, och jag var lättad över att jag kunde hålla med henne.

Efter att ha varit delvis uppvuxen bland äldre Judar, jag vet bättre än att skada hälsa eller skönhet. När jag skriver detta, jag är samtidigt knackar på trä, spotta tre gånger i snabb följd, och skriker bort det onda ögat. Jag vet också att hälsa inte är något som vi i slutändan kontroll. Men det slår mig att de forskare som säger att motion kan hålla dig frisk och ung—kanske på något. Eftersom min mamma, som har varit igång sedan innan de säljs kvinnors running skor—hon ser bra ut. Jag menar så jävla bra. Hon regelbundet får kardade, när hon ber för senior-medborgare rabatter.

© Courtesy Abigail Beshkin

Nu i 70-årsåldern, hon driver fortfarande en populär Boston alla-kvinnor ' s race varje år, Tufts 10K. Det som brukade kallas de Bonne Bell ras, och löparna fick goodie bags med Lip Smackers. (Kom ihåg dem?) Även när hon närmar 74, hon säger inte, "Är jag för gammal för att göra detta?" Jo, ibland gör hon, men hennes svar är alltid ett rungande "Nej".

Raser är mer high-tech än de en gång var. Min pappa står inte längre på mållinjen och knäpper bilder, det finns företag som gör det nu och lägga upp bilder på nätet där du kan köpa din bild inramad, eller på en T-shirt eller en mugg. När min mamma gillar hur hon ser ut, hon köper ibland mugg version av sig själv, och när jag besöker, jag får dricka kaffe och se bilden av min mamma svettig, beslutsam och med ett leende avsluta sin årliga 10K.

Decennier efter att hon först lärde mig att köra, jag tror jag äntligen det: det är Kanske bäst att inte tänka för mycket på att bli gammal och bara hålla igång.

ADVERT

Lägg till din kommentar