Vad Är Det Som Gör En Vänskap Sista

Min granne make, make till min mormor bästa vän gått bort dagen innan. Nyheten sprids genom vårt närområde snabbt som dåliga nyheter gör, och jag förväntade mig en gata kantad med bilar som de närmaste dagarna rullade mot begravningen. Men jag räknar inte med att se min mormor först i hennes hus, erbjuder komfort under en tid hon förstod alltför väl som änka om sig själv. Något om att se denna djupa handling av vänskap, detta för att "visa upp" av de mest avgörande slag, fick mig att reflektera över min egen vänskap och om inte det lägger jag nog in dem för att förtjäna samma återvända någon dag.

Mina barn är alla bli äldre nu. De dagar som jagar dem genom parken och tvinga sina lemmar i barnvagnar är sedan länge över, och på papper, det ska finnas mer tid för kaffe med vänner och oavbruten telefonsamtal, men jag har inte gjort dem en prioritet. När dåliga saker händer, jag kan skicka texter och blommor och erbjuder sig att hjälpa till, men det är en lång lista av skyldigheter framför mina vänner. Jag tar ofta den enklaste vägen för att visa mitt stöd, snarare en som gör min introverta själv mest bekväma.

Min mormor berättade en historia om när hon och hennes vän var unga mammor, jonglering barn två dörrar ner från varandra, inget Internet, ingen Facebook, ingen DVD-spelare i bilen (KAN NI TÄNKA er?!). Hon smirked och lutade sig fram på det sättet hon gör när hon ska berätta en hemlighet som inte är mycket av en hemlighet, och hon erkände att deras kväll resor till hörnet butiken. "Om de riktigt långa dagar, vi brukade gå det när våra män kom hem. Vi hade inte pengar att köpa saker för i dessa dagar, så vi skulle bara läsa gratulationskort. Vi skulle skratta och skratta tills vi grät i gången och då skulle vi gå hem och hoppas att barnen sov. Det är hur vi fick bort i dessa dagar när vi inte kunde ha kul ni tjejer göra nu."

Jag tyckte om den berättelsen som min mormor och hennes söta vän kramade på uppfarten. Och om vänskap och om hur mycket lättare det brukade vara, hur mycket svårare att tekniken har gjort det för oss. Vi ges ursäkter av e-post och sociala medier när det vi egentligen behöver är en bra lång besök på verandan eller en dag vid köksbordet med tanke på en gata som är tillräckligt säker för barnen att leka på tills gatlyktor att lysa. Jag såg dessa två kära gamla damer anamma, krympt till höjder som konkurrerar med mitt växande barn. Både nu utan män, som erbjuder varandra den renaste av vad de har kvar: varandra.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar