Vad Jag Vet Om 14

Mina fjorton år gammal skurar från de rum som hon delar med sin yngre syster.

"MAMMA! Hon kastade mina filtar på golvet IGEN! Efter att jag har UPPREPADE gånger bett henne INTE!"

Jag kan höra på hennes röst att det kommer att vara en av dessa kvällar. De där hormonerna kolliderar med upplevd orättvisa för att skapa en virvel jag oundvikligen att sugas in. Jag vet att det kommer att börja med mig lugnt att försöka prata förstånd med en irrationell hjärnan, för att sedan trappas upp till ett löjligt argument, för att sedan kulminera med mig kasta upp mina händer och förmodligen skriker mer än jag vill. Jag vet att.

Under åren har jag nickade tillsammans med mock sympati när andra mammor skulle beklaga deras utmaningar med sin tonåring döttrar. Men jag trodde verkligen att min dotter skulle vara annorlunda. Jag trodde verkligen att jag skulle vara annorlunda. På något sätt trodde jag att hennes vänliga sinnelag och min avslappnad temperament skulle göra oss immuna mot en typisk mamma-dotter-gräl.

Du skulle tror jag skulle ha lärt mig vid det här laget att moderskapet inte fungerar på det sättet.

Det är inte som att hon är en dålig kille. Hon är ganska häftigt, faktiskt. Men MIN HERRE, drama. Hon räddar upp allt bara för mig. Kanske borde jag känner mig privilegierad. Kanske detta är normalt—i själva verket, jag är säker på att det är. Men det är ansträngande. De stampa och ögat rullande och den demon som besitter henne utan förvarning. Konstant trycka på knappar och gränser och den obevekliga ifrågasättande av varje regel hon inte håller med om.

Jag älskar henne till något slut, men jag hatar den hormonella omvälvning som händer inne i henne. Jag vet att det måste hända. Jag vet att de driver frågor är nödvändigt steg mot självständighet. Jag vet att.

Men jag är orolig. Jag är orolig för att tiden rinner ut och jag har inte förberett henne tillräckligt mycket för världen. Jag är orolig för att jag på något sätt har glömt eller försummat några stora liv lärdomar under hela hennes barndom. Jag vet att undervisning är dessa lärdomar är inte 100% på mitt jobb. Jag vet att det finns saker som hon kommer att ha att lära sig och uppleva på egen hand. Jag vet att.

Men jag är rädd. Jag är rädd om henne växa upp och att förlora sin oskuld. Jag är rädd för mean girls och stilig ryck och datum våldtäktsmän och övertygande kamrater. Jag är rädd för att hon skulle göra samma misstag som jag gjorde, och misstag som jag inte gjorde. Jag vet att jag måste lita på att vi gör vårt jobb som föräldrar. Jag vet att hon kommer att göra misstag och att hon kommer att lära sig från dem—och att även hårda lärdomar är fortfarande lektioner. Jag vet att.

Men jag är ledsen. Jag är ledsen att hon är för stor för mig att plocka upp och vagga dig i min famn för att göra allt okej. Jag är ledsen att jag inte alltid att vara där för att skydda henne. Jag är ledsen för att en av dessa dagar, jag kommer att blinka och hon kommer att vara borta, bort med sina egna äventyr, glömmer att kalla henne mor. Jag vet att det är bara cykeln av liv. Jag vet att hon inte kommer att förstå den häftighet min kärlek för henne tills hon har barn i hennes egen. Jag vet att.

När jag tar ett steg tillbaka kan jag se att så mycket av min frustration med henne just nu är insvept i min egen rädsla, oro och sorg. Det är där de flesta föräldrars ångest kommer från, är det inte? Och jag gissar att en hel del av hennes egen ångest kommer från samma ställe. Att växa upp är spännande och skrämmande och häftigt och förvirrande. Jag kom ihåg det. Jag bara insåg aldrig att det skulle kännas likadant från andra sidan. Nu vet jag.

Så när hon skurar från hennes rum igen, jag vet vad som kommer att hända. Vi kommer att argumentera. Hon kommer att rulla hennes ögon. Jag kommer att förlora mitt tålamod. Hon ska stampa bort. Jag ska lägga mina händer på mitt huvud och utlopp för min man.

Sedan ska jag lugna ner sig. Hon ska lugna ner sig. Vi ska prata, sedan skratta. Jag ska avrunda hennes konstigt vuxit upp kroppen i en kram. Vi kommer både att säga "jag älskar dig," och vi menar det.

Tack och lov vet jag det också.

Relaterade inlägg: De Multipla Personligheter av en Tween Flicka

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar