Vad Min Mamma Har Lärt Mig Om Betydelsen Av Hem

Bilden ovan är en av mina föräldrars matsal, och det omfattar allt jag älskar min mor. Detta var min normala. Jag har aldrig hört begreppet "allt har en plats," till dess att spendera tid med Davids familj, som håller ett vackert hem, komplett med en garderob helt och hållet för dukar, tryckte och perfekt hängde. Som du kan se, min mor föredrar, um, spridda, men hon har alltid haft förmågan att tala om för dig exakt var allt är.

"Mamma, var är saxen?"

"Nattduksbordet, bredvid den lila örhängen och under bunt armband."

Det fanns tider i mitt liv när jag var generad över att ha vänner över, men det var inte förrän någon gång i högstadiet, när jag insåg att mina vänner hade en hel del mer pengar än vad jag gjorde . Ett tag, jag trodde inte att det betydde något. Alla böcker och filmer som hade lärt mig att pengar inte var viktigt.

Men en gång en vän berättade för mig att hon var inte längre tillåtet på mitt hus, eftersom hon hade berättat för sin mamma att det var en mört, och plötsligt var jag generad om varje liten sak — att mina föräldrar arbetade flera jobb, att jag aldrig fick Tretorns, att jag var tvungen att färga en liten blå rektangel på baksidan av min generiska vit skor för att få det att se ut som att de var Keds, som jag aldrig hade varit ute i landet, att vårt hus var inte fläckfri. Mitt huvud visste att det var löjligt, att kärleken var viktigare än att dammsuga, och att jag fick mer kärlek än alla hushåll att jag visste.

Mina föräldrar har aldrig hållit ett perfekt hem. Mina farföräldrar, som jag sa, gjorde. När min mamma köpte Speevack familj hemma i 1974 från hennes föräldrar, som hade bott där i 25 år, hon tog hem henne.

Teenage Patsy i hennes perfekta 1960-talet vardagsrum. Observera möbler beläggningar.

Möbler från hennes föräldrar kvar, men väggarna skulle ta på ett nytt liv för nästa 44 år. En självklar handling av uppror (hon bara var 22 år, trots allt), hon bokstavligt talat tapetserade vardagsrummet med en Gammal Fitzgerald billboard. Åren rullade på, hon fråntagen andra tapeter och målade väggarna upprörande färger. Min underbara pappa aldrig kommenterat, åtminstone inte högt.

Samma vardagsrum på 1970-talet, som ägs av mina föräldrar.

De senaste veckorna har jag sovit i matsalen av min familj hem — ett hem som var sist på marknaden 1948. Att sten elefant jag stirrar på? Det har varit i detta rum för 70 år.

Min gulliga pappa + Gamla Fitz billboard tapeter.

Vi flyttade lite möbler för att göra plats för en sjukhussäng, bara för att upptäcka att när Mamma målade matsalen ca 3 år sedan, hon målade runt möbler. Hon har också målmedvetet valde en 2-färg som tema för matsalen: en mint grön och ljus blå himmel. Snarare än att ha olika färger för under och ovanför stolen-järnväg, Morsan istället delat rum vertikalt och på frihand med pensel (dvs snett på den.

Hon var så stolt över detta fräcka design val, och jag älskar henne för det. Eftersom, medan jag vet ingenting om inredning och design, jag vet att ditt hem ska göra dig lycklig. En vägg som är hälften mintgrön och hälften ljus blå har gjort min mamma glad, och jag älskar att hon nu öppnar hennes ögon för denna design varje dag — en påminnelse om att hon gjorde alltid precis vad hon ville.

Hon bär strumpor med henne Birkenstocks och blommiga kjolar med paisley-skjortor, och dangly örhängen som en lärare i spanska. Hennes vardagsrum är lila, hennes kök är turkost, och vardagsrummet är till hälften blå, halv-mint grön, delvis hunter green, delvis beige. Hennes sovrum var korall och turkos i 20 år, men nyligen gick ljusa lavendel, och solrummet är ljust röd. Det är en halv-färdiga väggmålning av blommor i köket, där Mamma kommer inte att måla över även om plåstret faller ner eftersom jag målade den när jag var en tonåring .

Huset är en fastighetsmäklare mardröm, och jag vet att min mormor skulle bli förödmjukad, men det säkert inte göra min mamma glad.

Min mor blev aldrig ner en inbjudan, var alltid den första att komma fram vid varje parti, visste att varje ord till varje låt hon hört (även om hon aldrig skulle kunna klappa med på beat), älskade sin familj och vänner häftigt, och inte ger ett skit om damm på spisen eller att hennes dotter var med sin snygga NYU grad att sjunga pub låtar. Det är prioriteringar väl placerade, tror jag.

Jag sitter i blå, grön och beige matsalen just nu att skriva av min mamma och märker att jag använder preteritum, vilket gör mig ledsen. Hon är fortfarande andas. Jag är en fots bort från henne just nu, medan hon sover lugnt, ut ur den hemska smärta som hon varit i. Jag är inte så kunna sitta stilla eftersom jag titta runt och se så mycket att göra.

Jag har kastat bort en massa saker (gamla pennor, inte gamla fotografier), och dammsugning och skurning och försöker att distrahera mig själv från vad det är som händer. Jag vet dock att jag bör sluta med städning och planering och att bara hålla min mors hand. Jag menar, om hon lärde mig något, det är att det bör du sakta ner, hålla varandra i händerna, och måla ditt hus oavsett färg du vill ha.

Uppdatering: författarens mamma dog strax efter att detta skrevs.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar