Vad Har Semestern Blivit?

Musik, dekorationer, salu-annonser — semestern är redan här oavsett om du är redo eller inte. Just nu finns det tusentals, om inte miljontals — människor ut dra nytta av "Black Friday" - erbjudanden, försäljning som började redan innan turkiet, hade svalnat på bordet.

Som en massa människor, som jag ibland hitta denna tid på året att vara svårt. Mellan förlust av familjen sammankomster på grund av att tid och avstånd, de frodas och onödig konsumism, ingen semester, ett stänk av djup depression och en rapphöna i ett päronträd, jag skulle mycket hellre bara hoppa fram till 2 januari.

Det kommer inte att vara en stor familj måltid, och till Jul kommer det inte vara många — om ens någon — gåvor. Tider är tajt och pengar är det ännu hårdare, oberoende av datum i kalendern.

Jag har aldrig varit bitter för att vi inte har pengar till saker, men jag blir irriterad på att andra är så besatt av dessa saker.

Men, jag får det. Det är lätt att känna sig pressad att köpa saker, äta mat som inte gör att du mår bra och stress om att spendera tid med människor du inte kan njuta av alla som mycket förutom i små doser.

När det inte längre ett alternativ, man lär sig en värdefull läxa — att bli bättre, inte bitter, och vara tacksam för allt du har.

Så den här tiden på året som jag verkligen måste ta avstånd från vissa saker på nätet och på TV, så jag kan inte stå ut med att se människor filmade på Black Friday – ravenous för erbjudanden på Tv-apparater, kameror, telefoner, etc., folk i gallerior driver andra över, besatt av att få saker och ting.

Då de visar på juldagen.

Gallerian är lugnt. Människor som är hemma med sina familjer. Semestern är över. Tills nästa bild när det är December. 26 och människor är precis tillbaka på köpcentret igen, glupsk efter julhandeln och byta presenter de inte vill ha. Det är som på något sätt Jul hände inte för vissa människor. Det gjorde inte fylla hålet. Det var inte tillräckligt.

Det är annorlunda när man är barn, eller det var det åtminstone för mig, så jag förstår att det är olika för föräldrar. Semestern var en magisk tid med inga bekymmer, bara undrar. Det faktum att föräldrarna kan ta tid att skapa roliga traditioner och hålla magin levande är ovärderliga, och något jag håller med mig nu.

Att växa upp var jag lycklig nog att varje semester dussintals människor i min stora polska familjen skulle vara proppfull runt bord fullt av mat och samtal. Och samtidigt som jag kan komma ihåg några av de speciella gåvor som jag fick, de "saker" är inte först på mitt sinne.

Vad jag kommer ihåg mycket mer är saker som vi gjorde och sade, att den mat som vi åt och platser som vi gick varje år. Det är vad semestern var, och det är vad de fortsätta att vara.

Så detta år med varje Black Friday ad, och varje person som klagar om att överleva säsongen som att det är en dödlig sjukdom, jag ska försöka att inte rulla mina ögon.

I stället när de klagar på att känna belastas för att köpa presenter, jag kanske vänligen påminna dem att ansluta till varför den person de är shopping för är speciella för dem och hur de vill att de ska känna när de öppnar presenter.

I stället för att rusa runt, prova att ta en stund att stanna upp och ta i sevärdheter och dofter av säsongen istället av overcommitting till händelser att bara lämna dem tomma. Kanske ett steg tillbaka och fråga, "Vad vill jag komma ihåg?" Och om de har barn, "Vad vill jag dem att komma ihåg?"

För även om denna tid på året kan vara svårt för en mängd olika skäl, och vissa saker är oundvikliga — crazy farbröder gör "bröst eller ben man" skämt runt en död fågel stommen fyllda med gammalt bröd, Lexus "December att komma Ihåg" - reklam — det finns vissa saker vi kan kontrollera.

Vi kan vara tacksamma för saker som vi har och göra minnen som vi vill behålla.

(Ett stenkast bort, soapbox, resor, har en bit broccoli falla ut ur hennes tröja som föll i det någon gång när hon var på att äta middag.)

Låt säsongen börja.

Relaterade inlägg: 5 Lovar jag att Göra För julhelgen

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar