Vad Som Hände När Jag Började Prata Offentligt Om Min Abort

När jag var 20 år gammal, jag blev gravid. För första elva veckor, jag låtsades att det var inte händer. Jag gjorde ursäkter för min missade perioder. Jag rusade förbi graviditetstest vid apotek. Jag vägrade att erkänna de förändringar i min kropp. Om jag gjorde något, kanske skulle det bara gå bort. En sak jag inte kunde fly var en växande känsla av fruktan. Två nätter i rad, jag var förföljd i mina drömmar av en man med en bur för en mun.

Slutligen, jag berättade för någon som jag litade på och älskade. Hon var krossad, både för mig och för de potentiella liv inuti mig, men hon hjälpte till att ordna en abort, körde mig till utnämningen och brydde sig om mig efteråt.

Det var 24 år sedan. Sedan dess har jag inte dolt det faktum, men jag har inte sända det, heller. Jag kan räkna på både händer antalet människor som visste. Även om det hade varit rätt val för mig och min framtida familj, jag kände att det var en privat angelägenhet.

Sedan förra månaden läste jag Katha Pollitt s uppsats i Den New York Times , " Hur för att Verkligen Försvara Planerat Föräldraskap ." Hon påpekade att det nästan 1 av 3 Amerikanska kvinnor— 1 i 3— har haft en uppsägning, och ändå är vi sällan höra deras individuella berättelser. Pollitt kallas för alla som har dragit nytta av den juridiska rätten till abort för att börja dela med oss av våra erfarenheter, både kvinnor och män.

Så det gjorde jag. Jag postade på Facebook att jag hade avslutat en graviditet när jag var yngre och att jag var tacksam över att Planned Parenthood för att ge nödvändiga tjänster till människor från alla samhällsskikt. Inlägget tog några sekunder att visas, men jag brottats med beslut för dagar i förväg. När det var min historia att berätta, jag visste att de berättar om det kan påverka min familj. Jag talade om möjligheten med min man och berättade om min ångest över att gå allmänheten, om hur jag fruktade att vara förtalad och oroade sig för den påverkan på dem som är närmast mig.

Vi talade också om varför jag kan vara redo att träda fram. Jag kände att jag hade varit vårdslöst och oansvarigt att bli gravid när jag var inte redo att bli mamma, men jag skulle också varit otroligt lycklig lycklig att leva i ett land där abort är lagligt och säkert. Tur att leva i en stat med tillgänglig och medkännande leverantörer. Tur att kunna räkna ut hur att betala för vården.

Vid denna punkt i mitt liv, hålla tyst om min abort kändes som ett svek av andra kvinnor som inte varit lika lyckligt lottade men som har känt precis lika desperat som jag gjorde när jag var 20. Min make lyssnade och nickade och sade, "Det låter som du verkligen vill prata om det." Hans enkla, känslig uttalande fick mig att inse att trots mina farhågor om de följder, ja, jag vill prata om det.

Svar på min Facebook inlägg var överväldigande positiva. Jag blev stärkt av en sedan länge vänner, förståelse familjemedlemmar, och i en kort notera att både förvånad och rörd mig, fader, min bästa vän från sjätte klass. Så, någon jag kände i high school—han hade gått i klassen över mig lagt till en kommentar, och jag kände mitt hjärta sjunker. Jag har alltid gillat honom, men vi hade aldrig använt stora mängder tid tillsammans, och jag hade ingen aning om hans ideologiska tendenser. Jag tog ett djupt andetag och började läsa.

Det var tydligt att vi inte var överens om den övergripande frågan om abort. Han skrev om sitt motstånd mot den statliga finansieringen och att sena aborter i allmänhet. Vad som slog mig, dock var hans ton. Jag fruktade att personligen attackerad, och här var han, någon som jag kände för länge sedan dela med sig av sina tankar på exakt samma sätt som jag mindes honom för att vara uppriktig, innerlig och varm.

Jag är så tacksam till honom för att få hans kommentar. Han påminde mig om att samtidigt som shrillest röster garner mest täckning, det är äkta diskussioner att vara hade under buller. Att tala om en personlig upplevelse med abort är inte utan risker, men varje gång vi gör det, vi inbjuder möjligheten av en verklig konversation, även med dem som våldsamt oense med vårt beslut.

Med denna typ av frank, öppna, medkännande diskussion är endast möjligt när alla av oss, oavsett var vi hamnar på den frågan, känna dig trygg att avslöja våra sanna identiteter. Alltför ofta, kommentera avsnitten om abort berättelser är fyllda med vitriol och hat från affischer från hela det politiska spektrumet som gömmer sig bakom pseudonymer. Om vi har något att säga om abort—särskilt om att ifrågasätta någon annans värderingar, intelligens och integritet—vi borde ha mod och anständighet att säga det på, enligt vår egen, för-och efternamn.

Kl 20, jag kunde inte ha föreställt sig att tala offentligt om min egen misär. Idag önskar jag att jag kunde sitta bredvid som förlamad och fick panik yngre själv. Jag skulle berätta för henne att omöjligt som det kan tyckas, att en dag i framtiden, det skulle hon kunna tala om det. En dag, någon skulle höra hennes berättelse och försöka förstå det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar