Jag Var Offer För Parental Alienation, Och Det Är Vad Det är Som

Parental alienation är ett hett ämne just nu, särskilt bland separerade eller skilda föräldrar men det finns en hel del missuppfattningar om vad det faktiskt är.

I själva verket, om du frågar Christine Hammond, MS, LMHC, säger hon "Det är knappast en dag som inte går av i min rådgivning praktiken, där någon annan tar upp begreppet parental alienation." Men, enligt henne, är den term som ofta missbrukas.

Enligt Hammond , "Parental alienation uppstår när en förälder uppmuntrar sina barn att på ett orättvist sätt avvisa den andra föräldern." Nu kan detta tyckas ganska tydliga, men det är faktiskt långt mer komplicerad än en förälder ber sina barn som är deras favorit: mamma eller pappa? Och det kan leda till är några ganska otäcka biverkningar, såsom obefogad rädsla för, fientlighet, och/eller respektlöshet mot en förälder när de visar tecken på lojalitet, ovillkorligt förtroende, och/eller empati mot andra.

Parental alienation kokar ned till tre kategorier:

För det första, det är naivt utanförskap.

Detta är när en förälder försök att alienera barn från den andra föräldern genom passiv-aggressiva kommentarer. Till exempel, när min mor skulle säga, "Din pappa gör mer pengar än mig, så att han kan köpa en cykel." Även om detta var förmodligen sant, jag var bara 10 år, och hennes kommentarer orsakade en klyfta mellan mig och min far när han inte köpa mig en cykel.

Medan allt detta verkar vara ganska subtila, passiv-aggressiva kommentarer mot den andra föräldern kan lägga upp och skapa långsiktiga problem. Andra exempel kan vara att en förälder säger något i stil med "Din far inte fungerar, så att hon kan delta i din förälder lärare konferens. Han har uppenbarligen tiden." Eller "jag slår vad om att din mamma kan hjälpa till med det. Hon studerade engelska och har behov att använda det för något."

Den andra kategorin är aktivt utanförskap.

Detta är när en förälder aktivt försöker stöta bort en förälder genom att skapa känslor av lojalitet. Till exempel, en förälder kan försöka att få sina barn att hålla hemligheter från varandra. Som när jag upptäckte att min far skrev till barn kontroller, göra kopior för användning i domstol, och sedan kasta kontroller bort utan att skicka dem till min mamma. Han bad mig att hålla som en hemlighet. Jag var 11, och kände att jag var skyldig det till honom att hålla tyst (ja, min far var en sleaze-väska, men det är en annan uppsats).

Nu, enligt Hammond, vad min far gjorde, genom att be mig hålla hans hemlighet var att skapa ett "eget bond som barnet lär sig att hålla inne delar av sina liv från den andra föräldern." Inte ett bra sätt att uppfostra ett barn, eller hur?

Den tredje kategorin är besatt utanförskap.

Detta är när en förälder söker aggressivt ut olika sätt att manipulera barn att koppla från den andra föräldern. Ett exempel på detta skulle vara när min pappa berättade för mig att min mamma var instabilt och att han oroar sig för att hon skulle skada mig någon dag. Medan han sa det med medkänsla, hans kommentarer inte har en hel del bärande och i slutändan skadade relationen mellan mig och min mor.

Ett annat exempel på detta kan vara något i stil med "jag vill att du ska tala om för mig när du far har druckit så kan jag ta upp det vid nästa domstol datum."

Naturligtvis, barn får inte vara medvetna om att de är offer för parental alienation. Jag insåg det inte förrän jag var nog i min 20-talet. Och för att vara ärlig, jag har fortfarande inte fått till botten av alla sätt att det skadade mig som ett barn. Men jag måste erkänna, börjar inse att det har hjälpt tillsammans med terapi.

Vissa barn kan aldrig inse att de har varit föremål för parental alienation. Vissa föräldrar kanske inte ens inser att de gör det. Men ibland barn plocka upp på det, och sedan vända manus, vrida runt saker på den manipulativa förälder. Det finns faktiskt en term för att — vända parental alienation. Och tyvärr, det finns också barn-inducerad utanförskap. Det är där ett barn har lidit av emotionella, fysiska eller sexuella trauman i händerna på en förälder, och så att de gör ett medvetet led i att fjärma som förälder i hopp om att undvika mer trauma.

Så vad gör Hammond rekommendera om du märker parental alienation? Omedelbar professionell hjälp.

"Så snart någon av dessa beteenden upptäcks i ett barn, de bör ses av en terapeut som förstår parental alienation och är bekväm att arbeta med båda föräldrarna i processen. Parental alienation i det tvångsmässiga känsla är skadligt för barnet på lång sikt eftersom det leder till barnet att lita på bara uppfattningen av den ena föräldern och inte litar på att den andra föräldern – eller ännu värre, att inte lita på sig själva. Detta är mycket skadligt för ett barn som så småningom kommer att behöva kunna lita på sina egna instinkter i farliga och skrämmande situationer."

När det är möjligt, skiljer sig eller separerar föräldrar bör göra sitt bästa för att sätta sina egna känslor åt sidan och göra sina barn prioritet nummer ett oavsett hur ont de än kan vara av deras ex. Och ja, jag förstår att detta är lättare sagt än gjort.

Det är förvånande hur lätt du kan påverka ditt barn på ett negativt sätt, och det är viktigt att vara reflekterande och avsiktliga i situationer som dessa. Ja, du bör vara medveten om potentiella parental alienation av din co-parent, men du bör också vara medveten om att man oavsiktligt engagemang i dessa tendenser själv.

Ibland är det nödvändigt att vara reflekterande, särskilt när uppfostra ett barn. Då kanske du kan undvika att ställa ditt barn på upp till offer för parental alienation, som jag var.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar