Det Gäller För Obegränsad Tid För Skärmen

Mina föräldrar aldrig sätta gränser för hur många timmar jag spenderat limmade till boob tube. Ärligt talat, jag tror inte att de ville bli störd. Fortfarande, trots lite påtryckningar om skolan, jag gjorde väl tillräckligt bra för att ta examen från ett Ivy League universitet. Trots att de inte är skyldiga att läsa för en viss tid varje dag, jag var—och är fortfarande—en ivrig läsare.

Trots att de har en ganska unik brist på struktur växer upp, jag har blivit en relativt lycklig, ansluten, uppfyllda vuxen. Och, intressant nog, har jag nu sällan titta på TV. Utan att göra en stor stinker om det, mina föräldrar bara väntat att jag skulle göra också. Och det gjorde jag.

Jag har tagit en liknande strategi med min son och iPad (som vi inte har en TV), och jag måste säga att jag är ganska nöjd med min fn-strategi.

Varje familj är unik, och obegränsad tid för skärmen kanske inte fungerar för alla. Men jag tror att det är en fråga för det, och att vi vuxna kan lära sig en del saker på vägen, om vi skulle vara villig att lossa våra grepp bara lite.

1. Lära sig att Lita på

Min son är 4 år gammal och utveckla sina preferenser—att lära sig vad han gillar och ogillar och varför. Han har gett tillräckligt med utrymme för att bli en ganska kräsna barn. Detta är awesome eftersom att inte veta vad du vill ha är svårt, särskilt när du når vuxen ålder och accepterat 100 procent ansvar för ditt liv.

Tyvärr, barn har inte den möjligheten att bara vara sig själva längre. Istället, de är ständigt övervakade, riktad, om och rättas till, och de lär sig att förlita sig på att löpande tillsyn och validering samt i vuxen ålder. Genom att låta min son väljer—så länge det inte skadar någon annan eller sig själv—jag ska visa honom och mig själv att han kan lita på. Han lär sig att han har en inre instinkt—ett naturligt system för vägledning av och han kan öva på att utveckla det. Och det visar sig att hans personliga preferenser är inte bara OK, de är bra !

Om hans inre vägledning system som berättar för honom att titta på Nicke Nyfiken eller ännu— suck Power Rangers för ett tag, det är inte en hemsk sak. Hans preferenser är vad som gör honom som han är, och de är vad som förhoppningsvis kommer att leda honom till ett meningsfullt och lyckligt liv när han växer upp.

2. Att lära sig att Stoppa Kampen

Ett tag, jag blev obehagligt berörda om iPad använda, så mycket så att jag skulle säga att iPad var i kontroll, i stället för mig. Jag var rädd för den skada som jag gjorde med varje minut av tid för skärmen. Jag var arg på honom för att vilja använda iPad på alla, arg på mig själv för att låta honom göra det, och arg på min partner för att inte fastställa hela frustrerande belägenhet.

På toppen av det, min son lider av den klassiska Förbjudna Frukten Syndrom (FFS). Hans (mycket vanliga) önskan att titta på sitt favoritprogram rubba de människor han älskar och respekterar mest, och den resulterande förvirring och frustration över att ha hans önskningar stämplas som "dåliga" och "fel" bara bidrog till honom att vilja fly mer och mer in i skärmen.

En dag, jag undrade vad som skulle hända om jag avslappnad med "shoulds" och "coulds," och resultaten har varit bra. Min son som inte längre tror att han gör något fel när han tittar på iPad. Och, när vi är hemma och han är vänster till hans egna enheter som han låter sina preferenser naturligt att diktera vad han gör med sin tid.

Ibland betyder det att titta på en skärm. Men lika ofta, det innebär att låta sin fantasi flöda med honom, att klä sig i en av hans många kostymer och förlora sig själv i en värld av sin egen skapelse. Ibland innebär det att skapa något coolt med Lego eller leka med sina actionfigurer, eller lära sig bokstäver på sin Förbi. Ibland innebär det att föreställa sig en familj i hans leksak hus, eller att ta hand om sin baby dolls. Ibland, som just nu, det innebär att utropa att han "vill ta ett bad!" och sedan sitta i badkaret för en timme sjunga sånger och leka med sina badleksaker.

Han lär till mars för att slå på egen trumma, och det är bra.

3. Att lära sig att Vara Lycklig

Jag känner mig inte som en dålig förälder längre. Istället fick jag fokusera på att vara glad och uppskatta denna underbara gåva av moderskap. Istället för att kämpa med "hur mycket är för mycket" och vad godtycklig regel eller riktlinje att följa, jag litar på min inre vägledning och låta min son, lita på hans.

Det bästa av allt, när jag låter honom bestämma själv och behöver inte göra en stor, dramatisk del om det, det visar sig att han inte vill ha att sitta framför en skärm hela dagen. Hans inre vägledning vet det redan, och det är kul att se honom att hitta sin egen balans och rytm.

Nu försöker jag att styra min son mindre av gränser och mer av mina exempel. Jag fokuserar på att vara en bra mamma. Jag svarar på hans aldrig sinande frågor eftertänksamt. Jag försöker vara den lyckligaste person jag kan vara, för mig själv och så att han kan se vuxen-storlek lycka i handling.

Mest av allt vill jag ge honom all den kärlek han kan stå. Mitt mål är bara att han ska känna sig hel, vet att han är älskad, och har tillräckligt med kärlek till sig själv för att vara tydlig om vem han är och vad han vill ha ut av detta galna, fantastiska liv.

Och jag tror inte jag behöver för att begränsa tv med tid för att göra det.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar