Barn-Och Medelstora Sanningar Om Downs Syndrom

"Jo, när Mac är tre år gammal, han kommer att börja att prata, precis som Moxie," sade han med en säker nick, hans lilla röst full av tillförsikt.

Jag slutade för en stund, undrar om jag borde bara låta det passera – för Mac, som inte har ett funktionshinder (som vi känner till, i alla fall), kommer sannolikt att börja prata länge innan han är tre år gammal. Och ändå ta itu med att han kommer sannolikt att prata länge innan han är tre år gammal, men Moxie inte – skulle kräva talar om anledningen till att han kommer men hon vann inte: downs syndrom.

Då skrattade jag lite åt min tveksamhet. Jag menar, det är inte som att vi inte tala om funktionshinder i vårt hus! Förutom det faktum att jag är döv, samtal som vi haft om att ha någon armar eller ben är inte på något ut över det vanliga. Jag tror att det bara känns annorlunda när jag pratar om Moxie, Mika ' s lillasyster.

Så jag tog ett andetag och vände sig till Mika, "du vet, Mac kommer förmodligen att börja prata innan han är tre år gammal", sade jag. "I själva verket kommer han förmodligen att prata när han är två år gammal, och kanske även när han är ett år gammal." Mika nickade på det sättet han gör när han vill få det att verka som att han vet vad jag talar om...men han verkligen inte. Jag gick vidare, "Moxie har downs syndrom, älskling." Han nickade igen, denna gång med spänning, och sa, "ja, som min vän William!" Jag sade, "ja, hon har downs syndrom precis som William har downs syndrom. Det innebär att både hon och William har en extra kromosom, en lite extra information i sitt blod. Som lite extra information kan förändra vissa saker och prata kan vara en av de sakerna."

"Min vän William kan prata," Mika sade. "Ja, älskling, han kan prata och det betyder inte att bara för att han och Moxie båda har downs syndrom att de är samma. Han är William och hon är Fräckhet. Det är som om du och andra pojkar som är fyra år gammal, eller hur? Du är en pojke och att de är pojkar och ni är alla fyra år gamla, men de kanske inte gillar Star Trek eller läsa eller spela pirates – du kan ha vissa saker på samma och vissa saker annorlunda. Det är som att med William och Fräckhet. De har downs syndrom i vanliga, men han är William och han är en pojke och hon Moxie och hon är en flicka och de är mycket olika människor."

Han nickade, men jag kan berätta att jag hade förlorat honom efter att jag nämnde Star Trek och spela, och jag hade rätt eftersom nästa sak jag visste att han talade om en tjej som han gillar i pre-school och han gillar henne eftersom hon kommer att spela Star Trek med honom. Det är min pojke, alla rätt.

Jag lät det passera, låt samtalet rör sig i flytande sätt att konversationer göra, hela tiden tänker att jag är glad att vi talar om här, glad att downs syndrom och de skillnader som det ger inte något vi ska stoppa i en ficka, outforskade. Snarare, det är något som vi håller redan på att dra ut och ha uppriktiga samtal om.

Det är mitt råd i detta: att vara uppriktig om funktionsnedsättning, funktionshinder, men framför allt om funktionshinder som finns i din egen familj. Snarare än att göra en stor sak av det, och väntar på att några stora trumman-rullande, bok-toting ögonblick, väva tala om funktionshinder som är närvarande i ditt liv, i din vanliga konversationer. Men göra prata om det. Barnen är som myror med största antannae någonsin – de är överallt och lyssnar på helt när du kanske inte tror att de är. De kan lukta på den när du inte är ärlig eller att du lägger in dem, så inte. Säg bara sanningen.

Lagom stora, rolig-och medelstora, kid-storlek. Sanning:

  • Downs syndrom är egentligen ganska lätt att förstå: det är bara en extra kromosom.
  • Downs syndrom är olika för alla. Som alla funktionshinder, det är inte en storlek passar alla.
  • Det har potential att förändra vissa saker i vägen som en person med downs syndrom kommer att lära dig och växa.
  • Kom ihåg... downs syndrom är inget att känna sig ledsen om. Om du känner att det är en tragedi, ditt barn kommer att plocka upp det.

Hålla dessa små antenner i åtanke när du pratar!

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar