När Din Till Synes 'Trevlig' Förälder Är Faktiskt Giftiga

För hela mitt liv, har jag alltid haft mamma som alla ville var deras mamma. Eller, åtminstone, den mamma som gjort de flesta av mina vänner säger: "Din mamma är så stor!" Och hon kan vara bra ibland, men det är en sida av henne som de flesta av mina vänner har aldrig sett... och det är inte bra.

Min mamma är den "fina" mamma till alla andra, men för mig? Hon är giftiga. Det tog mig en riktigt lång tid att komma till den insikten, men när jag gjorde det helt förändrat vår relation.

Min mamma var en stay-at-home-mom hela mitt liv, och hela hennes identitet är insvept i allt vad det innebär. Som ett resultat, hon tror att hon vet allt, och trots att hon har inte riktigt funnits några andra små barn för en längre tid, hon mode sig som en auktoritet på föräldraskap.

Delvis på grund av det sätt som hon tog upp mig och delvis på grund av det faktum att mina barn är så mycket annorlunda än jag var, som vi ofta rumpa huvuden om föräldraskap praxis. När jag berättade för henne att jag var med mina barn till en beteendeterapeut vid tre års ålder, hon tog personligt brott som jag inte höra hennes första på hur man ska hantera mina barns känslomässiga problem.

"Jag säger inte att du är en dålig mamma, men jag har lyckats tagit upp som du, inte jag? Varför inte du bara fråga mig?" frågade hon, helt seriöst.

Det är en annan sak om min mamma. Hon använder sken av oro för att helt förolämpa mig och få mig att känna mig som skit. Nästan varje komplimang från henne är handryggen, och jag ville inte inse hur skadligt det var förrän jag var i min 30-talet. Skulle hon förgyller min outfit och sedan lägga till något i stil med "Det är riktigt hur du ska bära ditt hår?"

I hennes sinne, om, vi är bästa vänner, och folk är avundsjuka på den relation hon berättar för dem vi har.

I verkligheten kan jag spendera tid med henne, för om jag inte gör det, hon får mig att känna mig skyldig till att göra passiv-aggressiva uttalanden som, "Vad du inte vill ha mig runt?" eller "Är jag inte cool nog för dig?"

Minst din mamma bryr sig om dig, vissa människor säger.

Tja, jag kan inte minnas när jag senast kände mig som min mors oro var faktiskt om mig, och inte på något sätt också om henne. Hon använder sin "oro" för mig som ett sätt att manipulera mig känslomässigt, och sedan när jag försöker ringa henne om det, hon vänder runt och spelar offer.

Den "spela offer" i sak är en av de mest giftiga saker om vår relation. Det har förekommit flera fall där hon var "orolig" om något i mitt liv och gick bakom min rygg för att prata med mina vänner om det. Varför? Eftersom jag fick "defensiva" när hon försökte prata med mig och hon tänkte att kanske höra det från mina vänner skulle dämpa stöten. Sådana vänner som alltid visste bättre än att falla för det, och ofta skulle berätta för mig vad hon var textilen dem, inte för att de gjorde vad hon bett om det, utan för att de ville varna mig om skiten hon försökte dra.

Detta är inte normalt eller hälsosamt. "Dude, what' s up med din mamma?" de skulle fråga.

Det är hur min mamma fungerar, men. Eftersom jag var en tween, hon har alltid endeared sig själv till mina vänner, som ofta tvingar dig att göra vad vi frågade. Om hon positionerat sig som den coola morsan, sedan hon hade något att hänga över mitt huvud. Och genom att bli vänner med alla mina vänner, hon kunde ytterligare sätta sig in i mitt liv.

Under high school, medan hon gjorde lossa tyglarna lite, hon skulle gärna värd mina vänner för filmkvällar, middagar och övernattningar fjäskande över oss och försöker få i den svala poäng. Hon var i princip precis som Amy Poehler som Regina George ' s mamma i Mean Girls förutom att hon aldrig försökt att klä sig som jag gjorde, tack och lov.

Det är verkligen irriterade henne att när jag gick bort till college, hon visste inte att de flesta av mina vänner. Jag tror att under dessa fyra år, träffade hon kanske tre av mina goda vänner. Med det avståndet var bra för mig, eftersom det gav mig lite kontroll över mitt liv. Även nu när jag är vuxen och inte längre bor i närheten av sina hem, hon känner fortfarande behovet av att känna så många vänner som hon kan. Under ett besök nyligen, hon träffade flera av mina vänner och tackade dem för att de "ser ut" för mig, som om jag var oförmögen att se ut för mig själv. Tack och lov, mina vänner spelade det, men jag var förödmjukad, och kunde berätta att de var obekväma med insinuationen.

Hon är på sociala medier och har använt den för att ansluta med några av mina vänner. Några vänner frågade mig om det var okej om de accepterade hennes vän begäran eftersom jag hade berättat för dem om vad hon har gjort tidigare.

Ibland när du har en otroligt sympatisk förälder, det är svårt att få andra att förstå att de inte är som de verkar vara. När jag försöker öppna upp om hennes manipulation eller hennes toxicitet, de borstar av den och tala om för mig att det kunde vara värre. Ja, ja, det kan alltid vara värre. Men när du konfronteras med en förälder som är lågmäld narcissistisk och känslomässigt manipulativt, det skapar en hel webbsida av skador som inte kan ses från ytan.

Ja, hon har att göra min tvätt när hon kommer och hälsar på och lagar middag för mina vänner, men det finns alltid ett pris att betala. Och det är det som folk inte verkar förstå. Med en giftig förälder, speciellt en som inte tror att de gör något fel, en enkel fin gest är aldrig bara det. Det kommer att vara dagar, veckor och månader av kommentarer och uttalanden som kommer att rasera även den trevligaste sak.

Det enda sättet att ångra några av deras giftiga fäste är avstånd som jag har skapat för mig själv genom att flytta över hela landet. Och kanske tid.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar