Till Mamma på den Sida av Vägen

Det var dagen efter en av de gazillion snöoväder vi har haft denna vinter. Under en promenad i snön hade blivit dumpad på den Östra Kusten. Iskalla temps som följde gjorde det omöjligt för oss att gräva oss ut. Street hörn var ofarbara. Barnvagnar oanvändbart. Bussar var sällan—och även när de kom, de var packade. Länsstyrelserna var få och långt mellan.

Jag var trygg och varm i min minibuss, på väg för att plocka upp mina barn från skolan. Jag stannade vid ett rödljus när jag såg dig.

Du stod på hörnet, som håller ditt barn fyllt barnvagn stadigt med en hand, vinka in en taxi med andra. Du såg kallt. Och uppretad. Dina armar svag med vikten av alltför många påsar. Din dotter, rosa pom-pommed hat maskering nästan hela hennes ansikte, som var täckt med minst tre filtar. Hon såg fortfarande kallt. Hon kan ha varit att sova. Jag kunde inte riktigt berätta.

Jag hade trott att jag skulle dra över, ta dig både upp och ta dig vart du behöver gå. Trots allt, jag hade bilbarnstolar är klar, och jag var inte säker på vad du planerat att göra med ditt barn i hytten. Vad det än var, att det sannolikt inte skulle vara lika säker. Visst, jag skulle vara lite sent att plocka upp mina barn. Men de skulle vara fina.

Jag kunde ha dragit över. Men det gjorde jag inte.

Även om jag har stått där du står. Jag har försökt att hantera mina tre små barn under mindre än idealiska förhållanden. Jag har förlitat sig på vänlighet mot främlingar. Inte för att jag ville—nej, jag är alldeles för stolt över—men eftersom jag hade. Och enkelt, eftersom de erbjuds.

Tillbaka när det var varmt, jag kämpar för att få min massiva barnvagn upp de tre stegen till min dörr. Vi bor på en trafikerad gata i staden. En ung man som kör såg min belägenhet. Han drog över till sidan av vägen, dubbla parkerade, lämnat sin bil och hjälpte mig att hissa min barnvagn (barn ingår) upp för trappan och in i dörren. Lika snabbt som han kom, var han borta. Jag var mållös. Och än tacksam.

I en värld där vi brukar hålla oss till oss själva och knappast sticka ut hakan för alla—där vi prioriterar själv, skärmar, och utrymme över gemenskapen, det är inget mer uppmuntrande än vänlighet mot främlingar. På college, hade jag en pågående diskussion med min dåvarande pojkvän över om det finns några verkligt altruistiska handlingar. Min barnvagn-frälsaren nu är ungefär så nära som det kommer.

Se? Jag har varit du. Jag är du.

Jag vet vad det betyder när någon lånar en hand utan att begära någonting i gengäld. Jag vet hur det återställer din tro på mänskligheten och gör att du känner att du höjer ditt barn i en värld full av bra.

Jag vet allt det där, men jag hade inte dra över för att hjälpa till. Tänt, och jag körde på. Eftersom du är en främling, trots allt. Och jag föll offer för bekvämlighet för att fortsätta med min dag, lämnar du kämpar med din.

Och nu är jag ledsen.

Jag är ledsen att jag låter självbelåtenhet vinna över medkänsla.

Jag är ledsen att jag inte kan ge mer av mig själv. Att jag sätter mina egna behov före i skrivarkön.

Jag är ledsen att trots att vi lever i en stad full av människor, jag fick dig att känna dig ensam.

Jag är ledsen att eftersom vi bor i en stad, jag hade min vakt.

Jag är ledsen att jag såg dig som en främling, inte en vän.

Att jag satte avstånd mellan oss.

Att jag inte ta vara på en möjlighet att göra denna kalla vår värld lite varmare, lite mindre.

Nästa gång jag kommer.

Relaterade inlägg: Söker Efter Min By

ADVERT

Lägg till din kommentar