Till Den Märkliga Mannen Som Berättade För Mig Att Le

Vi är främlingar, och jag är ute i allmänheten, skötte mitt eget företag. Jag har aldrig sett dig förut i mitt liv, men du trodde att du fortfarande hade rätt att gå upp till mig och säger:

Smile. Du är alltför vacker för att inte kunna le .

Jag är säker på att du trodde det var en komplimang. Eftersom du kallade mig vacker. Och jag är säker på det sätt jag skyggade istället leende som kändes som ett slag i ansiktet till dig. Men jag var bara försöker få igenom min dag.

Du vet inte ett dugg om mig. Du har ingen aning om att prata för att perfect strangers som gör mig otroligt kliande, att det engagerar ångest som ligger och väntar inne i mig att göra livet mycket svårare än det behöver vara. Och, ärligt talat, att du inte har rätt att få veta något av denna information. Eftersom vi inte är vänner. Vi är inte allt. Vi bara råkar befinna sig i samma butik på samma gång.

Kvinnor går ut i det offentliga ger inte dig rätt att ställa krav på dem eller tala om för dem hur de borde vara comporting sig att bättre behaga dig. Det är skitsnack. Du skulle inte göra det till en annan människa. Du skulle lämna honom att bete sig som han finner bäst i världen. Men jag är alltför vacker för att inte kunna le i din expertutlåtande, och du tog på dig själv för att avhjälpa situationen.

Du är inte den första människan att berätta för mig att le och jag är säker på att du kommer inte att bli den sista. Nerven detta tar på din del är upprörande och skrämmande, men det är också ganska förbannat vanligt.

Här är vad du inte visste om att vara kvinnliga: det är en öppen inbjudan. För oombedd råd. För krav på min tid. Vid uppenbara och stirrade. För att följa mig ut till parkeringen. För att du frågar upprepade gånger för mitt nummer även efter jag göra klart att jag inte vill ge det till dig. För att kalla mig en stack upp tik, för jag är inte intresserad. Hur vågar jag inte vara intresserade. Eftersom du är en fångst. En trevlig kille.

Här finns en annan sak du inte visste om att vara en kvinna: det är farligt .

Mannen som säger åt dig att le inne i byggnaden kan vara samma man som tvingar dig in i hans van på parkeringen. Han kan vara samma man som följer dig hem från butiken. Han kan vara samma man som lashes på dig fysiskt när du vägrar att ge honom ditt telefonnummer. Du vet aldrig. Så lär du dig att ständigt gå på äggskal, eftersom det är bättre att vara säker än ledsen.

När jag går ut i det offentliga, att jag aldrig sluta titta över min axel. Jag tar konstant del av min omgivning och titta på männen runt omkring mig, spåra deras rörelser. Är de också intresserade? Jag har sett en av dem några för många gånger i butiken? Mina tankar går nonstop, bedömning, planering, oroande, att förutse det värsta scenariot.

Det är vad det innebär att vara kvinna.

Här är en sak du borde veta: mitt ansikte inte tillhör dig. Jag är inte skyldig dig ett leende. Jag är inte skyldig dig något alls. Internalisera som skit. Andas in den och hålla den där. Hör mig när jag säger att om jag är ute och köper mat eller peta runt högar av böcker från mitt lokala bibliotek, helt enkelt lever i samma utrymme inte ger dig grönt ljus för att utöva din vilja över mitt beteende. Jag kunde ha att göra med valfritt antal personliga tragedier. Eller så kan jag bara inte känner för att le på det exakta ögonblicket. Det spelar verkligen ingen roll. Mind your own fucking business och låt mig göra det samma.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar