Att Indigo Girls: Ett Tack-25 År

Vad säger de om vägen till Helvetet? Om dessa goda avsikter? Jag har tänkt på att skriva detta brev för inte mindre än cirka tio år, det är hög tid att jag drog det ut veck i min hjärna och förde den till verklighet. Du ser, det är verkligen en tack-lapp, bara 25 år. Låt mig förklara.

Jag började lyssna på Indigo Girls när jag var tonåring. Jag skulle lyssna på vägen till korset-land uppfyller, studsar fram på brun vinyl platser genom backroads of Pennsylvania, eller på väg tillbaka, trött, täckt i lera eller svett. Jag lyssnade på band på min Walkman med knappar som lät som ka thunk när jag tryckte på dem eller spolade tillbaka för att spela en melodi som jag älskade en gång. Jag hörde Emily och Amy sjunger om falsk vänskap; jag hade ett par av dessa. De berättade för mig att det var OK, att jag skulle få igenom den och hitta riktiga. Jag trodde på dem. De sjöng om att använda sina händer, kärlek återhämtning, om Southland i våras och trycka nålen för långt.

Jag hörde deras röster som sjunger om vad som är sant och vacker natur, vänskap, ärlighet, mod. Nu, detta var på 80-talet och början av 90-talet, och det är inte många kvinnor som sjöng om dessa ämnen. Det var "Kallt Hjärta" och "jag Tror att Vi är Ensamma Nu" och "Vill Du inte Mig." Meddelanden var förvirrande: att Vara vacker, vara sårbara, men inte tala. Inte många kvinnor sjöng som Indigo Tjejerna med sina svävande harmonier och verkliga, sanna texter som var passionerad, artikulera och inspirerande.

Jag tror att de burit mig genom några ensamma bussturer och ungdomar kaos. Jag kan bara börja med att se att jag skulle kunna göra det ur tonåren och blivit en stark kvinna, precis som de var. Det var en spricka i dörren, en tunn linje av ljus. Men det var det i alla fall.

Snabbspola framåt sju år. Min far dog plötsligt vid 48 års ålder. Jag hade precis tagit examen från högskola och trodde världen var mitt ostron, när, plötsligt, jag vaknade vid 6 på morgonen med nyheter. Jag var över land, ensam och livrädd. Världen kraschade ner runt omkring mig, och jag trodde aldrig att jag skulle känna glädje igen. Så jag vände mig mot min familj. Jag gick hem och försökte hjälpa min mamma. Jag kokade. Jag gjorde tvättservice. Jag tittade på sin säng, där han borde ha varit. Jag stod där i huset med ett gapande hål av förlusten i mitt hjärta. Jag förbannade solen stiger och stora puffiga moln för sin skönhet. Hur vågar de, när jag var så öste ut och ihåliga?

Jag köpte Träsket Ophelia och lyssnade, men inte riktigt lyssna, eftersom jag flyttade mellan olika hus, fortfarande i en sorg dimman som hade varat i mer än ett år. Jag började gå uppför trappan när jag hörde det: "Trä-Låten." Jag bar en korg med tvätt när jag plötsligt hörde dessa texter med hela min kropp:

Men trä är trött, och träet är gammalt,

Och vi ska göra det bra, om vädret håller

Men om vädret håller, vi har missat poängen

Det är där jag måste gå.

Orden sköt i höjden i trappor. De var en livflotte. De var skönhet och hopp och glädje. Jag hade inte haft dessa känslor eller känslor annat än extrem sorg—i månader. Det tog my breath away. Jag kunde känna. Jag kunde känna igen. Det var musik, den här låten, som bröt sig in i min misshandlade hjärtat. Jag satt på trappan och kände musik häll över mig. Bara för ett ögonblick, jag visste att jag skulle vara OK igen. Att jag skulle känna igen.

Spola fram ytterligare 15 år. Jag är äntligen komma ut för natten. Nu är jag förälder till två döttrar, en heltidsanställd lärare och en deltid författare. Jag går ut till Högre Mark i Burlington, Vermont, för att se Indigo Girls. Jag är precis på väg att vända 40.

Jag har haft förmånen att se dem spela ett par gånger, men ingen som denna. Jag är ganska nära håll. Jag kan se deras ansikten, deras leenden och deras insatser. Musiken är en explosion av glädje, passion, grus och harmoni. Dessa kvinnor—vågar jag säga äldre kvinnor?—är lika passionerad och omvälvande som de var för mig för 25 år sedan; så mycket mer, faktiskt. De visade mig en annan modell för att leva, Leva din passion. Leva fullt ut. Att inte hålla något tillbaka. De visade mig hur man ska vara en stark äldre kvinna. Det hela var en annan själ som fyller gåva.

Spola fram ytterligare två år. Jag kör längdskidor med min familj. Vi är på väg out West. Jag spelar "Komma Ut" Karta " och "Närmare Fina" högt och sjunger mitt hjärta, som jag gör i början av en väg resa:

Varför gör vi störtar oss igenom varje tum av tid och rum

Jag måste säga runt några hörn jag kan känna en viloplats

Med varje lektion lärt mig en rad på ditt vackra ansikte

Vi ska roa oss själva en dag med dessa minnen som vi kommer att spåra.

Min yngsta, 8 år gammal, klockor och lyssnar. Hon säger: "jag älskar Indigo Girls."

Jag säger, "det gör jag också, Honung. Det gör jag också." Jag berätta för henne om mina tonår. En dag kommer jag berätta för henne om trappor och konsert. Cirkeln av en flicka i världen, förvandlas till en kvinna, fortsätter.

Tack, Emily och Amy. Din konst har gjort mitt liv bättre. Det har tagit mig 25 år för att låta dig veta, men som du kan se, observera blev bättre med tiden. Precis som du både göra.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar