Att Min Son Börjar gymnasiet: Behöver Du inte Glömmer Mig

Kvällen innan min sons första orientering för gymnasiet, jag var bläddra igenom kanalerna och kom över Sixteen Candles en av de filmer som präglat min generation. Jag minns fortfarande första gången jag såg den. Jag var ny på high school, och det var den dagen min skola senior prom. Min bästa vän och jag var inte inbjuden till dans, så vi tröstade oss med en dag på filmer. Att säga att jag älskar den filmen, är en underdrift. Till denna dag, jag är fortfarande hopplöst ägnas åt Jake Ryan.

Trettio år senare, som 14-årig flicka som är förälder till en 14-årig pojke som nu en nionde-klassare. Filmen, som hade gjort mig så glad och hoppfull nu trollat fram en annan känsla: rädsla. Skulle min son smyga ut, gå på fester, bli berusad och att förlora sin oskuld i baksätet av en "lånad" bil? Tja, inte om jag har något att säga om det!

Nästa dag, när jag gick salarna av hans high school, en överväldigande känsla av nostalgi fyllde mig. Jag kom ihåg att besöka min high school för första gången och vara rädd på grund av sin storlek och hur långt isär mina klasser var. Skulle jag göra det till klassen i tid? Skulle jag komma ihåg mitt skåp kombination? Vad händer om jag stötte på en upperclassman? Där skulle jag sitta vid lunch?

Min son ' s high school är ungefär tre gånger storleken på den skolan jag gick på. Hans första klass, vid senaste räkningen, var som närmar sig 800 studenter. Jag tog examen i en klass av 344 elever. Jag inte har en dator—hemma eller i skolan. Jag hade åtminstone sex läroböcker varje år; min son har ingen. Jag är inte ens säker på varför han behöver ett skåp. Biblioteket, som inte såg ut att ha nästan lika många böcker som min gjorde, såg ut nakna och föga inbjudande. Under lunchen fick vi två val. Cafeterian idag ser ut som en food court.

Allt är så annorlunda nu. Och ändå, det är fortfarande samma.

Som jag påpekat i andra studenter, av vilka alla var freshmen den dagen, jag kände igen den iver och rädsla på sina ansikten. De gick nära för att deras föräldrar men såg till att inte röra dem. Vi föräldrar var efterlyst för trygghet och som behövs för att skriva kontroller, men alla var noga med att inte låta sina kamrater se dem som klamrar sig fast vid oss. Eller kanske var det tvärtom: Våra barn inte vill att oss att klamra sig fast vid dem. Det var i gymnasiet som jag började att dra sig bort från mina föräldrar. Jag var säker på att jag inte behöver dem, att jag visste bäst, och att de inte har en aning om vad det var att vara mig. Hur fel jag hade.

Jag skulle lätt kunna plocka ut klickarna från hur barnen var klädda. Det var pojkar i khaki shorts och polos som log på alla de flickor, pojkar i gym shorts och T-shirts som hälsade alla med höga femmor; eleverna i styrelsen shorts och linnen som verkade vara blasé om sin nya omgivning, och de få i jeans och knapp-nedgångar som verkade ivrig när de tittade upp från sina telefoner eller på golvet. Den "par" (eftersom jag såg fler än en!) gick ner i hallen håller varandra i händerna. Flickorna, ja, de har ändrat lite på. De verkar mycket mer säker än min high school kvinnliga kamrater.

Det var affischer på väggen för att påminna eleverna att registrera dig för ledande bilder. Elevrådet var att aktivt rekrytera och cheerleaders var att sälja ande slitage. Jag stängde mina ögon och var återigen i mitten av 1980-talet. Jag kunde höra hälsningar och skratt som omgav mig som blandas med röster från det förflutna. Jag luktade den lukt som förföljer varje skola, och the soundtrack of The Breakfast Club spelas i mitt huvud. Ett montage sprang genom mitt sinne i en tid när allt är jag orolig för var om mitt nagellack som matchade mina örhängen, om jag skulle komma hem i tid för att titta på slutet av Allmänt Sjukhus och hur kunde jag stödja mina två burkar-en-vecka AquaNet vana. Jag kunde låtsas att jag var 14 igen och inte mamma till en 14-åring.

Och så hans nya kapitel börjar. Han är nervös och upphetsad och redan känner trycket av förväntningar som är så mycket högre för nionde-klassare i dag än förr. Det är allt som räknas nu. Min son är nu också en high school friidrottare, en löpare, vilket är passande eftersom han börjar sitt maraton av high school-livet—det tidigt på morgonen praxis, sen kväll studiecirklar, resor med teamet för att träffas, kommer att fotboll spel, dejta tjejer, Homecoming, och ja, förmodligen kommer att parter. För varje kilometer han åker, han kommer att få erfarenhet och självförtroende och behöver mig mindre. Han är utbildning för dagen när han korsar mållinjen och lämnar mig. Förhoppningsvis kommer han att arbeta hårt, njuta av sig själv och få minnen han kan tänka tillbaka på när han tar sin son eller dotter till gymnasiet läggning en dag. Även om jag vill ha honom att korsa mållinjen, det gör ont.

Jag måste stoppa mig själv från att sjunga till honom: "vill du inte glömma mig..."

ADVERT

Lägg till din kommentar