Till Mamma som Kämpar Med PPD

Jag har varit mamma i 15 år. Jag har skrivit om moderskap delen av tiden och har haft otaliga samtal, personligen och online, med mammor i alla åldrar och stadier. Och genom alla dessa interaktioner, de två viktigaste sakerna jag har lärt mig om denna galna resa är att 1) det finns massor av känslor och upplevelser mammor behöver inte prata om även om vi bör, och 2) vad du går igenom, du är inte den enda. Inte på långa vägar.

Jag vill ge dig ord för att förstå, för att berätta för dig att jag vet hur du känner, men jag kan inte. Jag har aldrig upplevt en fullfjädrad postpartum depression. Men jag minns sitter på min soffa veckan efter att mitt andra barn föddes, gråter. Helt ur det blå, utan även känslan av att vara ledsen om något särskilt, tårarna bara började rinna. Jag hade aldrig ansett att kontrollen över mina känslor. Och jag har en fruktansvärt mothering trodde om gungade mitt första barn ut genom fönstret när hon var ungefär en månad gammal, vilket gav mig mer empati för mammor som har skrämmande tanke episoder.

Jag vet att mitt kort släng av baby blues och sömn-berövas ögonblick trott skräck inte att jämföra med vad du går igenom, men de gav mig en smak av hur hormoner och stress och brist på sömn kan bråka med din hjärna. Jag svor under de tillfällen som jag skulle alltid lyssna utan dom när en mamma berättade för mig att hon gick igenom en tuff tid.

Men så många mammor behöver inte berätta för någon när de kämpar för. De lider i tysthet, att dölja sin sorg, smärta och domningar bakom en fasad av leende selfies " och "milestone" - uppdateringar. Jag får det. Det är svårt att erkänna att vi är inte OK, speciellt när vi pratar om moderskap. Vi berättas på tusen olika sätt, genom att samhället och våra egna ideal, att moderskapet är tänkt att vara magisk och strålande. Vi är omgiven av människor som strömmar över barn och tala om för oss att minnas varje ögonblick. Vi har bild-perfekt plantskolor i våra huvuden, om inte i våra hem, med söta spela vaggvisor och lukten av baby oil dröjande i luften. Men verkligheten är en annan historia, och några av oss träffas svårare med det än andra. Vi har aldrig trott att det skulle vara så här. Vi har aldrig trott att vi skulle känna på detta sätt.

Tack och lov lever vi i en tid där postpartum depression, men ändå inte fullt ut förstått eller alltid hanteras korrekt, är minst erkännas som en riktig sak. Vi har läkare och sjuksköterskor och psykiatriker och mediciner som kan hjälpa till att dra dig ur hålet. Det är gruppen chattar och Facebook trådar av mammor som vet exakt vad du går igenom, som har kört den kastade handsken och kommer ut rent på andra sidan. Du definitivt inte behöver gå igenom det här ensam.

Naturligtvis, du kommer att stöta på mammor som inte förstår, som inte kan se något utanför deras egen erfarenhet, och som gör att du känner att det är något fel med dig. Glöm dem. De är inte i majoritet, och de är inte de människor du bör ge din uppmärksamhet.

Söka stöd och solidaritet, även om det tar ett tag att hitta den. Jag vet det är svårt men låt andra mammor vet vad du går igenom. Du kanske blir förvånad över hur många mammor har känt precis som du gör, eller som har minst hjälpt till nära och kära genom liknande omständigheter. Göra en Google-sökning på "online PPD-support groups"—det finns massor av dem. Glädjen av internet är att det tillåter dig att blotta din själ till virtuella främlingar, som ofta är lättare än i verkliga livet. Kött och blod vänskap är fantastisk, men online support kan bli enorma—underskatta inte dessa relationer. Jag kan inte säga hur många mammor har kommenterat eller chattade mig efter att ha läst ett inlägg jag har skrivit, säger, "jag trodde verkligen att jag var den enda. Tack för att du låter mig veta att jag inte är ensam."

Eftersom ingen av oss är ensam. Inte ens du.

Titta, jag vet att PPD är det absolut värsta. Jag vet att det kan vara svårt för dig att ens höra allt jag säger just nu. Men jag representerar tusentals eller miljontals, om du kan svepa huvudet runt det—med andra mammor som är här för dig. Vi ser dig. Vi tror dig. Vi tror i du. Vi vet att din depression är inte vem du är som mamma. Vi kommer på att det är den effing hormoner och sömnbrist och genetik och allt annat som har tagit er ner i det hålet. Vi behöver inte döma dig för dina känslor, och vi tror inte att någon mindre av dig för att söka hjälp.

Kom ihåg—du är inte ensam, syster. Inte idag. Inte någonsin. Du kommer att få igenom detta. Och vi ska vara här med dig hela vägen.

Om du tror att du kanske lider av PPD, eller behöver lite extra stöd, besök www.postpartumprogress.com .

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar