Att Vara Mamma

Jag deltog nyligen i en baby shower för en gammal vän vars unga fru är gravid med deras första barn. Du sitter vid ett bord med sin college kompisar, alla bara börjar deras resor till äktenskap och familjer, den unga kvinna som satt bredvid mig var förvånad över att höra att jag hade fyra barn. "Jag kan inte tänka mig att vara mamma just nu," skämtade hon om att hennes vänner, innan de vänder sig till mig. "Vad är det ens liksom?" frågade hon. "Vad är det att vara mamma?"

"Det är bra", sade jag. "Det är svårt men det är så givande." Hon log, nöjd med mitt svar, innan de vände sin uppmärksamhet till mini-muffins på bordet. Men jag svarade inte henne alls, egentligen. Jag visste inte ens skrapa på ytan. Och när hon tittade bort, jag tänkte på det sanna svaret, jag skulle ge om det fanns tillräckligt med tid och tillräckligt med ord för att säga vad det verkligen innebär att vara mamma. Så här går.

Att vara mamma är att alltid känna som att du aldrig ger tillräckligt mycket och som du kunde inte ge något mer. Det är att spendera all din tid och energi på en annan person, att oändligt vårda och mata och ta till klasser, bara för att känna sig skyldig om saker som du inte gör.

Att vara mamma är att våndas över alternativ. Det är att spendera timmar på att välja en tillbaka-till-skolan-ryggsäck, som ärter och morötter combo är bäst, som tidig musik klass är mest berikande. Det är att må dåligt om hans apple är inte ekologisk eller hennes schampo är inte naturligt. Det kommer att tre olika stormarknader för att få chicken nuggets formad som dinosaurier därför gör dem lyckliga är allt.

Att vara mamma är att känna av extrem fattigdom i världen, men ändå känner sig skyldig att sneaker färg ditt barn vill inte komma i hans storlek. Det är att inse hur mycket dina barn har, men ändå vill ge dem mer. Det mår så dåligt över saker du inte kan ge dem, även när de inte behöver dem alls.

Att vara mamma är att känna en annan moders smärta. Innan man har barn, jag skulle vara tråkigt att höra om en mamma med ett mycket sjukt barn. Men nu är det otänkbart. Jag kan känna att mors sorg i min egen kropp. Jag gråter för dem, och jag bär det med mig. Jag låter mitt sinne tillfälligt vandra till den mörkaste platsen, och jag antar att det var mitt barn i stället för henne och jag känner mig krossad.

Att vara mamma är att ha en ny respekt för föräldrar till barn med speciella behov . Det är att leva med en desperat rädsla för cancer i barndomen, sällsynta sjukdomar och akuta födoämnesallergier, begravd någonstans inom dig men alltid där.

Att vara mamma är att uppleva den surrealistiska känslan av att titta in i ett barns ögon och se dina egna. För att uppleva barndomen igen genom henne. För att återupptäcka din kärlek till sagor och Superman och komma ihåg hur det smakade att tugga Hello Kitty tuggummi.

Att vara mamma är att stå och falla med ditt barns segrar och nederlag. Det är att hoppa och skrika med i varje strejk de kastar, varje demontera landade och mål som görs.

Att vara mamma är att förstå vad dina föräldrar tänkt. Det är verkligen inte skada dig mer än det skadar dem. Du kan verkligen vara rasande på dem ännu svara, "naturligtvis jag fortfarande älskar dig," när de frågar. Han verkligen kommer alltid att vara ditt barn, även när han är en stor pojke.

Att vara mamma är att man vill rädda världen, att känna sig hjälplös på bilder av barn dricka smutsigt vatten och lever i flyktingläger utan att glömma under tyngden av din vardag.

Att vara mamma är att vill så gärna ha lite tid ensam, bara för att missa dina barn när de inte är det. Det är att ha en "girls' night out" och prata om dina barn. För att diskutera potträning i en bar klackar och snygga svarta kläder, för att visa bilder av dina barn till främlingar trots att du hatar de människor innan.

Att vara mamma är att fråga din skepsis om livet efter detta, eftersom tanken på att spendera evigheten utan att ditt barn är olidlig.

Att vara mamma är att bli frustrerad över små saker, skrika alltför högt och säga elaka ord och känner mig fruktansvärt om det senare. Att inse att du faktiskt kan fungera på ett par timmars sömn, Pirate ' s Booty för lunch och en tre-minuters dusch. Att vara mamma är att kämpa för att göra det som är rätt, även när det inte finns något rätt sätt att göra det.

Och att vara mamma är att äntligen förstå att kärlek som folk pratar om, att själ-krossning, allomfattande kärlek för ditt barn att ingenting kunde förbereda dig för och ingenting kan jämföras med.

Men sanningen är den, jag kunde inte berätta för henne vad det är att vara mamma, eftersom svaret är olika för alla. Upplevelsen av moderskapet är unikt för varje kvinna. Så om hon frågade mig igen, jag vill ändå bara säga, "Det är bra." Och jag hoppas att en dag att hon är lycklig nog att ta reda på det rätta svaret för sig själv.

ADVERT

Lägg till din kommentar