Flipside Av Threenager Är Det Bästa Någonsin

Jag älskar att vara förälder till en 3-årig mänskliga barn.

Det. Jag skrev att meningen utan kvävning eller hosta ut skratt, och min näsa har kvar samma längd. Det är ett uttalande uttryckt med bokningar, asterisker, och undanflykter, men jag sa det, och för helvete, jag menade det.

Tror jag.

Låt mig förklara.

Min dotter vände 3 för några veckor sedan, så nu när folk frågar hur gammal hon är, hon klumpigt men säkert håller upp rätt antal fingrar, och säger: "jag är gratis yur yolds" [kursivering hennes]. På flera gånger dagligen, detta förbryllande exemplar av ett litet barn blir "Brand"; min fru och jag behöver nu bara utbyte av ett menande blick när Elden är peppade innan frenetiskt för att implementera förebyggande (eller åtminstone mildra handling.

När Alice är som förbrukas av Brand, ingenting är säkert: Vi shoo hunden till högre mark, plocka upp det omedvetna, kuttrande baby brudder, ta bort throwable objekt från sin bana runt jorden, och rustar för landanslutningen. Sedan för de kommande 5 till 7 arbetsdagar (verkar det sättet, åtminstone), Alice finns enbart i en demonisk virvel av hennes eget förfogande: slå, bita, kasta, pressa, sparka, skrika, sjunga Frysta soundtrack, prutta och skrattar, gråter, och slutligen, för att lösa in en motvillig men lugn acceptans att det är ingenting heligt kvar att förstöra.

Verkar som par för kursen, någon?

Men detta hade pågått under ganska lång tid nu, långt innan hon vände gratis yur yolds, och jag har konsekvent motsatt sig tanken att på något sätt fylla annan resa runt solen skulle förvandla henne till den pyrande vulkan som jag hade blivit lovade. Hon var redan där, var inte hon? Och hur godtycklig är det ändå, med tanke på hur lite tid dessa små sådana har funnits, att vi skulle dela beteendemässiga landmärken i dessa enorma, 12-månaders-långa bitar som bygger på en solkalender?

Det var inte förrän en plågsam, brutal nr-förskola 36-timmars arbetsdag (det kan ha varit kortare, men det var ett slags Starten nivå time warp händer) tidigt i min pappaledighet med mina barn son Louis, bara efter Alice stannade tupplur och Louis började barnsjukdomar, när kvicksilver toppad 100 i en stad som freaks ut när saker får mycket över 75, som jag började se den oheliga bakgrund: Min 3-åring var, i själva verket, kommer att sätta stopp för mig.

Om du har en av dessa små människor just nu, eller om du har framkommit blodig men segern på andra sidan, du kommer nästan säkert att ha varit en del av ett samtal om hur den fruktansvärda tvåor är ett komiskt illasittande beskrivning av ett faktiskt ganska härlig ålder, och att tre är där den riktiga skiten är. "De är arslen," ni har hört eller ens sa, beskriver blodtörstiga gargoyles hell-bent på sådd kaos i deras kölvatten och visar en chockerande förakt för normalitet. Threenagers, som du har påpekat, är överdimensionerad 2-åringar med ett större ordförråd, tillsatta och kraschar känslor på steroider, och en evig absolut nödvändigt att göra raka motsatsen sak som behövs i nästan varje givet ögonblick, med bonuspoäng för när det nu är stressande för vuxna(s) deltar.

Jag var kanske lite kaxig om det, jag kan se det nu. Som hon puttrade allt närmare 3 min 2-åring var redan pigg, orädd, och myndiga och hade aldrig träffat en gräns som hon inte vill testa, eller åtminstone knuffa. Hon började tala om det tidigt sidan och hade en hel del att säga, och hon slutade aldrig att säga det. Hon gillar att prata så mycket, att när hon går ut i ord eller saker att säga, att hon helt enkelt uppfinner nya men säger dem med kadens på en verklig konversation. Språkvetaren i mig är som att "Åh, fascinerande!", men den vuxna människan i mig är som att "Stänga. Upp. För. En. För det andra. Snälla."

Hon kontrollerar en hel del utmanande lådor för sin ålder: temperamentsfull, manipulativ, trotsig, krävande, experimentellt menar, högt, potta-öppning. Några aktuella exempel:

– När hennes lillebror var som matas fast föda för första gången och Mamma och Pappa betalade henne ingen uppmärksamhet, inte glad över att ha strålkastarljuset bort henne, hon plötsligt skrek: "Vem vill ha smör?!" och tog en pinne av smör från bordet, mosade den på sina händer, och började äta det.

– Hon smällde dörren bakom henne under ett ögonblick av stora känslor och skrek "jag är Alice, och du är min familj!" innan du lägger till postscript - "jag är Moaaanaaa!" Inte ett par dagar senare, när hon var att få Elden, hon stack oss med "Kom, killar! Jag är din första dotter!"

– Hon snyftade hysteriskt när hennes nya docka vän Pickle Tvättbjörn (min fru kallar honom) inte kunde följa med henne till förskolan och nu kräver vi att spela Dockteater varje vaken minut av sitt liv. Jag är faktiskt göra det just nu och skriver med den andra handen.

– Hon kastade en hel skål med bönor som hon vägrade att äta på golvet, och när vi krävde att hon skulle plocka upp dem, fick hon på hennes händer och knän och plockade upp varenda böna, täckt med hund hår och allt annat, och åt dem alla innan rapningar och spotta på golvet som ett tecken på seger.

Så hur har jag sakta kommit att älska denna ålder? Låt oss bara kalla det "Flipside." Vi behöver inte prata så mycket om Flipside när det gäller 3-åringar, det är skuggan av Elden. Men det finns så många stunder som får mig att skaka på huvudet i förundran, som när hon påminner oss om att blinka under en film (det tog henne ett par månader att lära sig att komma ihåg) eller ringer mig och min fru "ni" eller "kompis" eller "mitt folk", eller är den enda person som kan trösta sin gråtande broder, eller säger till mig, "Pappa, mitt bajs var så stor och du är så stolt rätt?" eller kramar henne burrito som att det är hennes eget kött och blod, tårar strömmande nerför hennes ansikte, talar för att det i lugnande, lilting toner. Hård, intensiv kärlek till sina vänner och familj, hur hon spelar hårt från sunup till solnedgången, balett och gymnastik hon lanserar i, hennes rädsla för att köra på "freezeway," och de gånger hon säger till mig, som hon håller i min hand, "vet Du, Pappa? Jag var tinking. Jag var tinking idag. Jag var tinking, du vet? Jag älskar min Pappa."

Ja. Jag älskar Flipside, och det blir bättre och bättre. Och om det balanserar ut Den Eld, jag tror att jag ska vara okej. Dessa stunder, smör och bönor och dockor? De är de senaste historia, och ändå har jag redan älskar reminiscing om henne på hennes vildaste. Så jag älskar att ha en gratis-yur-yold.

Tror jag.

Och slutligen: Varför den fruktansvärda tvåor? Generationsskiften i föräldraskap och/eller barn beteende? En enkel skrivfel? Det är catchy? Det verkar som om Occam ' s razor skulle föreslå att 2-åringar är utmanande i sin egen rätt, och så alltså en fras föddes, helt enkelt, likgiltig med viss fallgropar treor. Det är en kortsiktig uttryck, men sedan igen, kortsiktighet är ett värdefullt verktyg i föräldrarnas kamp för överlevnad. Jag sysselsätter det just nu.

Jag älskar att ha en 3-åring. Men får kolla in hos mig i några månader för att se om jag fortfarande sparkar.

ADVERT

Lägg till din kommentar