Tre Saker Moms Veta Först

Från och med den tionde raden i college teater, jag såg det. När min dotter gick fram till framsidan av scenen med sina tre kolleger utförare att bältet ur den fantastiska sista refrängen, något som fångade mitt öga.

Precis till höger om hennes näsa, min dotters högra kinden var allt så lätt skälvande. Fyra ryckningar senare, som ett urverk, den vänstra kinden och gick in. Sedan, modigt, hennes ögon vidgades, försöker att avvärja den blinkar, men de kom . . . två blinkar, kanske tre – innan hennes ögon började bra med tårar.

Denna känsla var inte i skriften, men jag var inte orolig. Jag var den enda i biosalongen som visste vad som var på väg att hända. Och jag visste att min flicka skulle kunna hålla bort det genom ridån går upp, när alla skulle gråta med henne. Jag visste. Eftersom jag är mamma.

Mammor vet. Vi vet först. Vi vet inte ALLTID ALLT. Men innan någon annan, en mamma som vet . . .

. . . när hennes barn kommer att gråta.

Plocka år: 2 månader, 5 år, 12 år. En mamma vet den fysiska berättar om ett barn om att smälta ned – när de arbetar själva i den stat som endast fyllas i av den fullständiga versionen av slem och tårar.

Vi vet vad som gör dem gråta, och vi vet mycket mer. Vi är tunga med historien om sin barndom sår och segrar. Eftersom deras historia är vår egen.

Jag märkte min dotters kind skälvande eftersom jag var med samma inre konversation som hon var. Detta var hennes sista låten i en högskola musikaliska. I dessa nanosekunder, jag blinkade tillbaka till en stund i sin säng och sitt senior år i high school när hon grät av besvikelse över att, på grund av ett schema konflikt, att hon inte kunde vara i hennes senior high school musical. "Att detta skulle vara min sista musikal", hade hon snyftade. "Jag är inte tillräckligt bra för att vara i college musikaler. Jag kommer ALDRIG att få sjunga på en scen igen."

När hon rev upp på college stadium som natt, jag delade den sörjande och den tacksamhet som fick henne att detta bitterljuva ögonblick. Mammor vet, eftersom vi är anslutna till.

En mamma som vet . . .

. . . när hennes barn kommer att ligga.

Experter säger att barn säger sina första ligga på runt två års ålder. De är enkla och kära. Mammor vet lögnen kommer snabbare än du kan säga "Som åt glasyr av tårta?"

Efter hand som barnen blir äldre, att veta när vår ljuger för oss – och för sig själva – är en av föräldraskap de tyngsta bördorna. När det inte är irriterande oss eller skrämma ihjäl oss, det kan vara rent av underhållande.

Jag frågade mamma vänner frågan: "Hur vet du när ditt barn är på väg att ljuga för dig?" Svaren varierade från "Hans läppar börjar röra sig," att "Hon ser över hennes axel, som om någon som är smartare än mig kommer att höra henne spinna hennes berättelse."

För äldre barn, det är en lite mer sofistikerad. Vi kan berätta att våra barns teknik vanor när sanningen är at-risk: En död telefon? Jag tänker inte köpa det. Korta, undvikande text svaren? Hmmmm. Ett meddelande som är bara lite för söt och omtänksam? Busted.

Forskning tyder på att alla barn lögn. En hel del. Det är en del av att växa upp, separera och oense. När ett argument med min tonåring dotter verkade ta slut tidigt, jag kunde berätta att hon hade lugnt bestämde sig för att bortse från mina gränser. Istället för att lyssna på mina skäl till varför hon inte ska gå till vilda väns fest, hennes sinne var arbetar på hur man ska dölja det som en natt med en annan vän. (På allvar? Du tror att vi inte ser att man kommer? Vi UPPFANN det!) Min dotter trodde att hon hade vunnit en runda. Men jag var bara väljer mina strider. Det var en del av oss båda växer upp.

Människor ljuger när de trycks in – om tid, för alternativ, för pengar. Och en mamma vet oftast när hennes barn har slut på dessa.

Och en mamma som vet . . .

. . . när hennes barn kommer att flyga.

En mamma vet att när barnet är redo: När 7-åringen har dikten väl memorerat; när 10-åringen har tränat henne fri-kastar veckor, när 12-åringen har granskat hans geografi flash-kort 20 gånger, när 16-åringen har bestämt hur han kommer att ställa den första flickan till första dans.

En mamma vet att när barnet är redo att ta av utbildning vingar och bump hennes huvud på några moln. Ibland kan vi stå emot detta. Är det inte detta som är kärnan i föräldraskapet utmaning? Så, även trycka våra barn för att göra livet lite lanserar?

I vårt hjärta av hjärtan, vi vet när det är dags. Vi vet det, eftersom, även om vi inte stå emot att dra, det är anledningen till att vi gav liv åt dem – vi har fört dem hit för att ge dem vingar.

Min dotter tårar på hennes college prestanda var annorlunda än tårar i hennes high school sörjande. Men för mig, de var liknande som förebud. Jag visste att hon kämpar sig igenom en övergång. Hon var beredd att släppa taget . . . i college, en uppsättning av vänner, ett ögonblick i tiden som inte kan ses. Vid 22 års ålder, hon har sett tillräckligt med förluster och förändringar som hon vet sitt sting.

Men hennes mamma, jag vet att jag inte borde hålla henne tillbaka. Jag vet att tiden framöver kommer att snabbt ta hennes själ av det hon lämnar. Hon kan missa den här scenen och rampljuset, men det kommer fler. Skriptet kan se mindre spännande, med saker som att få ett jobb, att få en första lägenhet, att få bort föräldrarnas telefon plan (snälla, kära Gud, tack). Men mammor vet att sätta på vingar av självständighet kan vara lika spännande som transportband din favorit låt. (Och även om de inte är alternativet inte kommer att hända. Inte i mitt hus.)

Ja, mammor vet först. Även om detta ibland kan vara en söt liten tjuvtitt på vad som är på väg att hända, mestadels, det känns som en sorglig, ensam förbannelse.

Relaterade inlägg: 7 Saker Jag Underskattas Om Moderskap

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar