Detta är Min Modiga

April 2010 var inte första gången. Det var inte ens andra eller tredje. Det var fjärde gången jag var tvungen att läggas in på sjukhus för psykoser, och det var en vändpunkt för mig på förståelse för min sjukdom och vad det skulle ta för mig att hitta och stanna i tillfrisknande.

Min man och min pappa satt med mig i den lilla holding rum som vi väntade på att bli kallade till konferensen rum för rättegång där en domare som skulle avgöra mitt förstånd och förmåga att lämna den psykiatriska vårdavdelningen på sjukhuset. Det var i dessa stunder, är att prata med de två viktigaste männen i mitt liv, när jag visste vad som behövde hända. De uppmanade mig att stanna på sjukhuset ett par dagar, men jag var desperat att komma hem till min lilla pojke.

Jag tittade ner på handbojorna runt mina handleder och vrister och försökt att gravera in bilden i mitt minne. Jag var inte en brottsling. Jag hade förts till sjukhus under ett tillfälligt frihetsberövande som har utfärdats under en psykisk kris och detta var det sätt som de transporteras alla fall. Min pappa knäppte en bild på mig med sin mobil när jag satt på soffan mittemot honom. Han ville att det skulle tjäna som en påminnelse om vad jag behövde göra: åta sig att min behandling plan för mig och min familj. Inte den typ av bild du vill ramen för manteln, men i mitt sinne är det alltid front och center.

Jag var bara sex veckor gravid med mitt andra barn på den tiden, och eftersom att episod, med den orubbliga stöd av min man, min familj och mina nära vänner, jag har gjort en fullständig återhämtning och är blomstrande. Men det har inte varit en lätt väg. Inte det minsta.

Det är en skrämmande sak att ha att göra med psykisk sjukdom. Det kan rocka dig till kärnan. Gör du fråga din framtid. Vända din värld upp och ner. Förvandla din familj upp och ner. Dina vänner kan även dra sig undan från att försöka hjälpa. Inte för att de bryr sig inte om ditt välbefinnande, men eftersom de inte vet hur de ska hjälpa. De är borta för var du ska börja, även om de vill desperat att få sin vän tillbaka. De känner sig hjälplös.

Samma känsla den person som har lämnats den psykiska sjukdomen kort känns: Hjälplöshet.

När en kemisk obalans uppstår i någons hjärna, naturligtvis är det första känner en person som är hjälplös. En band-aid kommer inte att fixa detta. Det är inte något som är synligt från utsidan som en vanlig läkare kan behandla. Hjärnan är mis-bränning. Något är bristfällig inom celler och synapser och det kommer sannolikt att ta lite tid, ansträngning, terapi, och en bra läkare för att räkna ut hur att få saker och ting tillbaka till utgångsläget.

Det tog mig många månader efter det att var och en av mina fyra sjukhusinläggningar för att komma tillbaka till den gamla mig. Säker, ut-går, social fjäril jag hade alltid varit ödelades av psykisk sjukdom. Men jag tog mig igenom det med hårt arbete och tid. Och dessa dagar, jag är tacksam för vad jag har gått igenom.

Eftersom jag nu får till att hjälpa människor att inse att de kan få bra också.

Jag har fortfarande mina stunder av osäkerhet i fråga om att lämna ut min psykiska sjukdom. Ibland undrar jag om andra mammor skulle tänka annorlunda om mig, om de visste att jag var som lever med Bipolär Sjukdom och som jag hade upplevt postpartum psykos efter födelsen av mitt första barn.

Skulle de tycka att jag är galen? Att jag kan ha skadat mitt barn på grund av min sjukdom? Skulle de inte inkludera mig och mina barn i deras mamma grupper?

Jag kommer aldrig att veta exakt vad den andra mammor tycker om mig. Och det är okej. Jag är inte oroad över sina förutfattade meningar som jag är för upptagen med att förespråka för människor som lever med psykisk sjukdom att låta mina känslor blir sårad av någon okunskap eller fördomar.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar