Vi Kan Lära Oss Så Mycket Av Våra Vilda Barn

Det var en söndag kväll, och jag var ensam hemma med min 3 år gamla, Aspen, som är mer eller mindre ett vilt djur. Min fru gjorde en del arbete för vår kyrka, och mina två äldre barn var med mina svärföräldrar. Mitt jobb var att få henne lugnat ner sig och sova, och även om det inte låter som mycket, att få min dotter att lugna ner sig och gå och sova är ungefär lika lätt som lugnande en vild tvättbjörn som nyligen drack en kanna kaffe.

Aspen igång genom att trycka henne kvar mat från bordet. Min plan var att få henne fast och sedan städa upp middag rester. Men självklart har jag behövde för att göra det rätt som andra att undvika större katastrofer, så jag rensat det.

Medan jag gjorde det, hon drog alla kläder ur hennes byrå. Jag städade upp så gott jag kunde och så småningom lugnade ner henne genom att sätta på en film och göra en säng på golvet (eftersom golvet sängar är sätt bättre än faktiska sängar när du är ett litet barn). Hon var inte så intresserad av Nicke Nyfiken trots att hon insisterade på att det var vad hon ville titta på. Hon var fortfarande antsy — och letar efter problem.

Vad som till slut fick henne att lugna ner sig var jag ligger bredvid henne. Varje gång hon satte sig upp, jag försiktigt drog henne tillbaka och sade, "i Natt i natt."

Hon skrattade och tyckte att det var ett spel, och efter ca 30 minuter av detta, hon har äntligen börjat glida iväg.

När jag låg bredvid denna blonda huvud, ljusa ögon little lady, jag insåg att hon på något sätt satte en jordgubbe i min byxor.

En jordgubbe. I mina byxor.

Jag är lika förvirrad som du.

Vi hade jordgubbar till middag, så det kunde ha varit när jag var tömma bordet, eller hon kanske smög det in medan jag höll på att plocka upp röran i hennes rum. Allt jag visste var att jag inte lägger den där, och hon var den enda andra person i huset.

Ungen är en ninja.

Aspen började röra, och så jag stannade bredvid henne för ett ögonblick längre, samtidigt som man försöker att ta det som var kvar av jordgubbar ur mina byxor och känsla detta djup trötthet som bara kommer när man är förälder till ett wild child.

Jag antar att alla föräldrar med vilda barn känner detta djupt, bakom ögonen, bedövande trötthet. Det kommer efter jagar en otroligt nyfiken, alltid i rörelse, som aldrig sover, ständigt skriker eller skrattar lilla kropp hela dagen. Våra två första barn var ganska aktiv, men Aspen är en helt annan sak.

Skämt runt vårt hus är att om hon hade varit vår första, hon skulle nog ha varit vår sista.

Men som jag legat bredvid denna lilla person, jag tänkte på hur mycket jag älskade henne. Jag tänkte på hur varmt mitt hjärta kände när hon skrattade, och jag började tänka på allt jag lärt mig om mig själv och samtidigt höja henne.

Mycket av det var uppenbart.

Jag har lärt mig att jag har mer uthållighet vid 35 än jag gjorde vid 25.

Jag har lärt mig att jag har fantastiska reflexer när det gäller att hålla detta lite nyfiken möbler klättrare från att falla och bli sårad.

Jag har lärt mig att jag är otroligt tålamod och förståelse.

Detta är särskilt tydligt när jag tänker på att under det senaste året har hon sönder två MacBooks, kastas hennes mormor iPhone i toaletten, och brutit en tablett genom att träffa den med ett kalejdoskop (imponerande, eller hur?).

Jag har fått en bra mängd övre organ styrka från att få henne klädd ungefär en miljon gånger om dagen (hon är i grunden en nudist).

Jag har lärt mig att skratta åt saker som jag aldrig trodde att jag någonsin skulle, i en miljon år, finner underhållande. Som förra veckan när hon skrapat en booty kliar, sedan smög upp bredvid mig när jag satt och åt middag och stack sin hand i min mun. Ja, det hände.

I själva verket, ibland, med en wild child, allt du kan göra är att skratta. Du är så trött och utbränd från att jaga dem, vårda dem, försöker så hårt för att hålla dem vid liv trots alla ansträngningar de lägga ut för att undergräva dina ansträngningar, är att man måste skratta. Eller kommer du att gråta.

Skratt är det enda sättet att hålla sig frisk med ett barn så här.

På grund av Aspen, jag har börjat skratta åt allt som är svårt, på jobbet, med familjen eller på annat sätt. Det kan vara den bästa sak jag har lärt mig från våra vilda barn. Med Aspen, volymen är upp hela tiden — allt hon gör är kl 11. Och av någon anledning, det gör allt annat verkar mindre allvarliga.

Mel och jag har lärt mig hur man bättre kan fördela arbete. Vi turas om att hantera henne. Vi har alltid varit ett team, men vi har aldrig varit nästan i synk vi är nu. Det finns tillfällen när ingen av oss måste säga en sak — vi vet bara att Aspen har spårat ur, och vi behöver backup. Så det ena eller det andra platser i.

Jag kommer vara den första att erkänna att ha en hög behov wild child har lagt stress på vår relation. Det är ingen tvekan om det. Det finns tillfällen när jag ringer hem för att kolla på, och min fru låter så frazzled från hantering av våra vilda dotter att jag undrar om huset kommer att vara på eld när jag kommer hem.

Under en lång tid trodde jag att jag behövde för att fixa det. Men ingenting kommer att fixa detta aktiv 3-årig utanför tid och två föräldrar som är hängivna till att forma henne till en fungerande vuxen utan att bryta sin ande.

Så istället för att ge svar, jag bara lyssna. På grund av Aspen, jag har lärt mig att låta Mel vent. Och när Mel är gjort, kan jag höra henne låta ut en lång, stress-nyck andetag, och jag vet att hon är bättre. Hon behövde bara få ut det och har sina känslor valideras. Jag kan göra det.

Slutligen, wild one bosatte sig i en djup sömn på golvet. Jag stod upp och bytte om till jordgubbs-och gratis byxor. Då jag försiktigt förde henne till sängen. När jag lade ner henne, hon sparkade lite. Jag blev nervös, undrar om hon var på väg att vakna, bara för att inse att även i hennes drömmar, hon var igång. Jag täckte över henne med en filt. Jag kysste hennes blonda huvud.

Och som jag stängde hennes sovrum dörren, jag undrade vad hon skulle komma in i morgon, och jag undrade vad jag kommer lära sig från denna vilda, fantastiska barn.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar