Tunn Privilegium Existerar, Och Här är Hur

Under mitt vuxna liv, sans toting en människa i min mage, jag har burit allt från storlek 2 till en storlek 18/20. När jag var på den övre änden av skalan — vilket skedde inte på grund av överblivna barn i vikt, men eftersom en livräddande medicin kom med viktökning som en bieffekt — jag kunde inte gå på mina favorit butiker och köpa kläder. Jag blev nedflyttad till mode öknen, annars känd som "Plus Size" avdelningen.

Tillverkarna av dessa kläder oftast anta fett flickor ska bära tält i hög skriver att dölja sin fetma. Inga söta T-shirts, kjolar, eller trendiga kläder där. Jag gav upp och bara hade klänningar som jag köpte på nätet. Jag hade inte förmånen att få gå in i en butik och förväntar sig att hitta kläder som passar mig — kläder som jag gillade och gav mig alternativ för att känna sig snygg och självsäker.

När jag var en storlek 2, jag vältrade i tunna privilegium. Jag waltzed i butiker marknadsförs på tonåringar, och valde ut vad jag ville ha och köpte den utan att prova det på. Jag hade garderober på kläder, massor av kläder av olika utseenden och stilar. Jag sprang åtta miles per dag. Jag har fortfarande eyed min icke-tvättbräda mage och trodde att jag inte var tillräckligt små. Jag ville vara mindre. Jag visste inte "känner tunn."

Men Jag var tunn.

Eftersom tunn är inte en känsla.

Tunn innebär att din vikt inte ange hur du flyttar genom samhället: de kläder som du kan köpa, ögonen rullar du får, de kommentarer du får, den föreläsningar från vårdpersonal. Av vad samhället kräver tunna, idag, är jag fortfarande inte smal. Men jag kan gå in i de flesta butiker och välja ut kläder. Jag har tunna privilegium.

Tunn privilegium innebär att när jag flyger längdskidor, ingen suckar när de ser att de är tänkt att vara min seatmate. Jag passar inom ramarna för min anvisad plats. Jag behöver inte bilbälte förlängare. Detta är till skillnad från typ, vacker kvinna som satt bredvid mig på en trappa, vars armar rörde vid mig när hon satte sig. "Du tar upp så mycket plats som du behöver," sade jag till henne, när hon faktiskt uttryckt tacksamhet över min brist på bitchery . "Låt inte någon säga till dig att du bör minimera dig själv eller ta upp mindre plats på Jorden för deras jävla bekvämlighet."

Jag hade tunna privilegium. Det gjorde hon inte.

Nyligen, Cora Harrington, grundare av Underkläder Missbrukare och författare I Intima Detaljer beskrivs vad tunn rättigheter innebär. Hon tar fotografier av underkläder modeller hela dagen, så hon vet vad hon talar om. Hon slog an en nerv och Twitter svarade.

Tunn privilegium innebär att du inte välja din läkare beroende på om inte han ta någon av dina medicinska problem på allvar, och kommer inte trakassera dig, föreläsning du, eller annars förklara på din vikt när du visar upp med feber eller ont i halsen. Det innebär att du inte förvänta dig servitören att ge dig "utseende" när du be att få se dessert menyn. Det innebär att du inte får höjt ögonbryn, upp-och-nedgångar, och gliringar. Det innebär du får inte gått över för kampanjer och jobb på grund av din vikt eftersom vetenskapliga studier visar genomgående.

Men det går den andra vägen också. När du är tunn, folk tror att det är för att du inte äter, och ofta antar att du lider av någon form av oordnade äta. De få kommentarer som, "Har en cheeseburgare." Detta är skadligt och problematiska. kan vara skadligt för. Den twitterati vägde in på den också, några hurtfully, vissa rationellt:

Skinny-de skyldiga finns. Det är på riktigt. Det är en sak, och det är skitsnack.

Men spinkig-de skyldiga, eller att trakasseras för din samhälleligt godtagbar vikt, är inte samma sak som en brist på tunna privilegium. Du kan bli sårad. Du kan vara upprörd. Du kan få kommentarer om din kropp. Men du behöver inte gå igenom en värld som definieras av din storlek. Detta är tunna privilegium på jobbet.

På ren svenska: det är aldrig okej att kommentera någon annans kropp, antingen för att berätta för dem att lägga ner denna cookie eller att snarf mer av dem. Det är aldrig okej att be en kvinna om hon är gravid, att tala om feta tjejer att börja köra och sluta äta kolhydrater/socker/kött/mat färga/akaline saker/gluten. Det är aldrig okej att tala om för en person att de behöver en smörgås eller utesluta dem från en konversation på grund av sin ringa storlek ("Åh, du skulle aldrig förstå. Du är så små.")

Men detta är inte samma sak som tunna privilegium.

Inte hyperventilating på väg till läkare eftersom du vet att du kommer att bara komma ut i tårar igen? Tunn privilegium.

Inte utstå gliringar och kommentarer, både på nätet och utanför, om din ohälsosamma storlek och främjande av fetma när du bara vill visa upp en söt outfit? Tunn privilegium.

Ingen stönar när du sitter bredvid dem på bussen eller planet? Tunn privilegium.

Kan du hitta kläder som passar dig utan mycket ansträngning, kan du gå in butikskedjor och rimligen förvänta sig att hitta de kläder du vill ha i din storlek? Tunn privilegium.

Tänk dig att leva ditt liv på det sättet.

När du flyttar genom en värld som definierar du genom din storlek, som innebär att du planera din dag runt det, din garderob runt det: det betyder att du saknar tunna privilegium. Och i en värld där Abercrombie och Fitch vägrar att beståndet är större än en storlek 10 eftersom medelstor människor inte är en del av deras varumärke, där mode mogul Karl Langerford gör nedsättande kommentarer om kvinnors vikt tunna förmånen är riktiga. Det är allt runt omkring dig.

Vad kan du göra? Att erkänna att det existerar. Sedan utveckla en kropp positiva utsikter som tillåter andra människor att leva, överleva och frodas i denna värld med vilken kropp de har. Nr dom, inga oönskade råd, inga antaganden.

ADVERT

Lägg till din kommentar