Det finns Inget 'Jag' i Moderskap... Eller Är Det?

Något konstigt och smygande som händer när du blir mamma. Och nej, jag pratar inte om bristningar, även om dessa rotskott är verkligen konstigt och smygande.

I det ögonblick en kvinna blir mamma — så snart som skriker, hala, underbart, underbart baby skjuts från hennes höfter — hennes värld plötsligt krymper ner till de saker som berör barnet.

När jag var yngre, innan jag hade barn, om folk frågade mig om mig själv, om jag skulle berätta för dem om alla de fantastiska saker jag haft att göra, eller hade gjort, som att sjunga på klubbar i New York, eller att hoppa ut från flygplan från 14 000 feet, eller gå på nationella turer med off-Broadway-shower.

Nu, när folk frågar mig om mig själv, jag pratar om mina barn. Inte för att de inte är värda konversation. De är fantastiska och underbara och bra och trevlig och rolig och ljusa och — hoppsan. Se? Jag gjorde det igen.

Men ibland undrar jag, vad hände med mig? Mig innan barn som parasailed i Florida och stängt en klubb som heter Tattinger s i Atlantic City vid 7, och jagade ugglor och diverse udda färgade buggar i Joshua Tree, och gick på ruinerna av Akropolis.

Inte för att vara mamma är en dålig sak. Det är bra — utom för de stunder när man vill slita ut alla dina hår eller skrika tills dina stämband blöder eller dränka dig själv i ett badkar fullt med vodka. Moderskapet är givande och det bästa jobbet i världen och alla de andra klyschor ni hör. Och det är bara naturligt att prata om dina barn och sjunger sina lovsånger till främlingar i rad på marknaden eller telefon operatörer ringer för att sälja något till dig. Hur kan du inte definieras av den lilla hobbit-människor som har gått om ditt liv?

Från födelsen av vårt första barn, blir vårt liv om utfodring och diapering och potträning och feber och boo-boos, playdates och sport aktiviteter and Girl Scouts och krossar, tvättservice och vredesutbrott och utmaningen av att undvika socker-toppar på alla kostnader.

Gör jag rätt? frågar vi ofta oss själva. Är jag helt skruva upp mina barn? Kommer de att behöva en livstid av terapi eftersom jag glömde att göra sina luncher idag? Vi mäta våra personliga framgång genom våra mothering färdigheter. Var Junior Elmo tårta lika bra som sin vän Johnny ' s Cookie Monster tårta? Gjorde jag köper rätt storlek sneakers för Betania? Jag gör rätt näringsvärde val? Ska jag klippa ner sina tv/surfplatta/dator tid? Har jag missat t-ball sista anmälningsdatum? Jag gjorde? Jag suger! Jag har skadat lilla Lucy för evigt!

Detta sista år, jag förlorade min egen mamma. Hon var min bästa vän och en fantastisk kvinna. Och hennes förlust fick mig att tänka på definitionen av moderskap.

Som jag skrev en hyllning till henne, som jag senare läsa på hennes minnesstund, insåg jag att det jag talade om, de saker som jag mindes henne, hade ingenting att göra med de oändliga luncher hon gjort för mig, eller högar av tvätt att hon tvättade och vikta och som prydligt vid min säng, eller det faktum att hon skickade mig runt till varje enskild aktivitet som jag deltog i. Hon gjorde alla dessa saker, och det är jag tacksam för.

Men när man ser tillbaka på sitt liv, jag firade min mamma som hon var: ivrig resenär världen, kvinnan som kunde reupholster något som sjöng som Julie Andrews, som flög i en fighter jet, som stod på den Stora Väggen av Kina, skrattade med hela sin kropp, älskade martinis och dansa och lätthalstrad foie gras, som gjorde pull-ups på att flytta tunnelbanan, och såg ut som en miljon dollar — alltid.

Jag firade henne för de lektioner hon lärde mig och känslomässigt stöd hon gav mig styrka och medkänsla hon visade och hennes joie de vivre, som var kännetecken på vem hon var som person, inte bara som en mamma, men som den kvinna hon var innan barnen kom.

Hon var den bästa mamma i världen, eftersom hon var en så väl avrundad individ. Hon förlorade aldrig syn på sig själv. Hon vårdas hennes egna intressen, även samtidigt som den höjer fyra (hög underhåll) barn.

Vilket leder mig till den största läxa jag lärt mig från min mamma, som jag kommer att dela med dig:

Vi får aldrig glömma de kvinnor som vi är, i mig, i oss alla. Vi ska fortsätta växa inom oss själva, att värna våra egna intressen, sträva efter att nå mål som inte har något att göra med våra barn. Eftersom våra barn inte kom ihåg de gånger vi var tio minuter sen till pick-up eller misslyckats med att tvätta sina tröjor eller hjälpte dem med deras läxor eller gjorde dem chocolate chip pancakes.

De kommer ihåg hur vi log och skrattade och kramade om livet. De kommer att prata om hur deras mor hade modet att hoppa ut för ett mycket bra flygplan — tre gånger. Och kanske kommer att inspirera dem till att våga ta risker och leva sina egna liv med passion och entusiasm.

Och om mitt barn gör det, då kommer jag att ha lyckats moderskap efter alla, bara genom att vara mig.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar