Terapi Är Den Ultimata Self-Care (Och Det Är Absolut Ingen Skam I Det)

Tänk om det var en person som du kan prata om vad som var i ditt sinne utan att känna den minsta bit bedömas. Tänk också på att denna person skulle inte berätta för en själ om några av de mörkaste saker du delade den typ av saker som flyter runt i ditt huvud, men du kan inte alltid säga det högt av rädsla för att bli missförstådd eller hårt dömda.

Inte bara det, men denna person skulle också hjälpa dig att bearbeta det i din egen takt, på ditt eget sätt, med goda råd — och alltid, alltid med vänlighet.

Men här är grädden på moset: Du skulle inte ha återgälda. Skulle du inte fråga hur personen mår utöver gemensamma artigheter (och bara om du ville göra det, ens). Du skulle inte vara skyldiga att ta på någon av deras skit, men du skulle fortfarande känna sig som om de vore din vän, din förtrogen, någon som har din rygg.

Låter ganska rad, eller hur?

Detta är vad hitta en bra terapeut, och det är en fantastisk sak när du hittar någon du kan lita på och öppna upp för att på detta sätt. Livet förändras, verkligen.

Jag vet ärligt talat inte om jag skulle vara utan de goda terapeuter jag har haft i mitt liv. Jag började gå i terapi när jag var runt 18 år gammal. Jag lider av fruktansvärda panikattacker och de var det som hindrar mig från att leva ett fungerande liv.

Jag hittade en lokal terapeut som kunde lyssna till allt vad jag hade att säga när jag berättade om de trauman med min familj som ledde fram till denna förhöjda tillstånd av ångest. Jag skulle inte säga att hon var min favorit terapeut genom tiderna, men hon gav mig några goda råd för att hantera panikattacker — och mest av allt, hon fick mig att känna mig som om jag hade en röst, att jag förtjänade att må bättre, och att jag inte var ensam.

Jag gjorde så småningom att må bättre och slutade gå, men som en person med ett livslångt benägenhet mot ångest (även om jag visste inte riktigt som ännu!), detta kommer inte att bli min sista stint i terapi.

Efter 9/11 (som jag sett med egna ögon som en New Yorker i staden som dag), började jag lider av dagligen, försvagande panik attacker. Denna gång hittade jag en terapeut som verkligen fick mig. Hon hade den perfekta blandningen av medkänsla och seghet för att få mig att känna mig helt tillfreds och även tända en eld under min röv som jag behövde för att få mitt liv i en växel.

Hon var min terapeut för ett decennium av mitt liv (min 20-årsåldern) och verkligen hjälpt mig att växa upp. Vi utforskade alla skrymslen och vrår av min barndom. Vi pratade om min nuvarande dag till dag liv, drömmar, mål, och naturligtvis, min kamp med panik och ångest och hur man kan hantera dem på ett sunt sätt.

Jag lärde mig hur man "prata tillbaka" till min ångest, att berätta den i ett starkt, men tydlig röst för att STFU. Jag lärde mig att shit det gick ner när jag var liten verkligen var som trasslat upp och fel, och att jag var, i själva verket, motståndskraftig.

Motståndskraftig? Det var ett ord som jag visste aldrig skulle kunna beskriva mig. Det var en mäktig.

Min terapeut gav mig självförtroende att växa till en ung kvinna som ägs och förstås hennes kamp, och lärde mig några ganska anständigt sätt för att driva igenom den tuffa grejer. Hon gav mig en trygg plats att visa alla mina känslor — även de mest skrämmande och kära — och att veta att jag förtjänade att bli hörd.

Jag vet att det finns massor av pistillmärken knuten till tanken på att gå i terapi, den största är att om du går i terapi, det måste vara något fel med dig. Hmmm...hur ska jag säga detta utan att skrika?

Detta är fullständigt skitsnack mina vänner.

Var och en av oss — oavsett om vi lider av en diagnosable psykiska problem eller är det bara en människa som upplever stress av att leva livet på planeten Jorden — har tider när vi behöver lite mental hälsa underhåll. Människor som inte tänker två gånger när de schema för sin årliga hälsokontroll med deras VD. Din psykisk hälsa är lika viktig som din fysiska hälsa (och i själva verket, att försumma din mentala hälsa kan leda till fysiska sjukdomar).

Och lyssna in: Om du lider av någon form av psykiska problem som gör det svårt för dig att fungera i ditt dagliga liv (om du har fått diagnosen ännu eller inte), snälla, snälla, vänligen se en terapeut ASAFP. Motion, meditation, och att ha en tik-fest med en god vän är allt fint och bra. Och ja, antidepressiva medel och andra mediciner som ordinerats av din läkare kan göra underverk också.

Men jag anser att alla förtjänar omsorg av en professionellt utbildad mental hälsa expert — någon som har spenderat många år av utbildning för att hjälpa människor som dig och mig att känna mig vårdas och skyddas, oavsett hur konstiga eller skrämmande eller deprimerande våra tankar är. (Tro mig: jag har berättat för mina terapeuter lite konstig skit och de har inte skickats en ögonfrans, som är en del skicklighet just det, låt mig berätta för dig).

Och ja, jag får det om hur dyrt det kan vara. Tänk på att många anständiga försäkringsbolag täcker det, och det finns också några gratis tjänster där ute, bör du behöver dem. Om du är en upptagen mamma som mig, det finns även bra online terapeuter och terapeuter som kommer Skype. Jag har precis börjat online terapi, och det är ett bra sätt att börja om du är en introvert person, eller någon som på annat sätt inte kan göra veckovisa möten (en upptagen mamma, en ensamstående förälder, listan kan göras lång).

En viktig sak att hålla i åtanke är att det kan ta ett tag att hitta en terapeut som du helt mesh med. Det handlar om komfort och kemi, och jag uppmanar er att "shoppa runt tills du hittar någon som du helt älskar. Men det är så värt det, och när du hittar "den rätta", din terapi kommer att vara mycket mer effektiva. Du kommer att börja se fram emot det.

Summan av kardemumman är att du förtjänar en bra, snäll, fantastisk terapeut som verkligen kommer att lyssna, ringer du på din skit (när det behövs), och påminna dig om vad en fantastisk person du är och har potential att vara.

Och snälla, allvar inte lyssna till den hype av att gå i terapi innebär att du är svag, mindre än, eller ovärdig. Att gå i terapi innebär att du är redo att ta ditt liv i största möjliga sätt. Det är den ultimata egenvård, och i slutändan kommer det göra dig mer kraftfull än du någonsin varit.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar