Ibland-Princess

När min flicka blev tre, Mormor, Mormors syster och Mormor mamma gick samman och köpte en rosa extravaganza. Det var en liten baby doll, och ett litet barn som skötväska, och även en liten blöja till barnet. Det var också några prinsessan grejer, som en tiara och ett halsband, och en trollstav (kanske var hon en saga och inte en prinsessa? Det är en tunn linje) och clip-on örhängen och en klänning, och naturligtvis, min flicka första höga klackar.

Med misstro, när jag såg min lilla baby snubbla på hennes nya klackar från ena sidan av rummet till den andra. Hon var glad eftersom det var hennes födelsedag, och eftersom hon fått uppmärksamhet och presenter, och eftersom...

Eller kanske hon var lycklig på grund av dessa särskilda presenter. Kanske hon tyckte om hennes nya väska högklackat tiara örhängen armband halsband.

När det gäller debatten mellan naturen och vårda den, jag starkt att stå bakom den senare. Jag tror att tjejer gillar rosa prinsessor eftersom de är tillsagda att de ska tycka om dem, och att vid en ålder av 3, det här är så inrotad i deras huvuden, att det finns ingen återvändo. Tipsa en tre år gammal flicka som pojkar kan leka med dockor, och hon kommer tror att du är dum. Berätta för en pojke att födelsedagsfest goody bag med Bilar klistermärken faktiskt går till sin syster, och han kommer att veta att du är ett skämt. Vi lär dem det här från det ögonblick de föds, och sedan när de uppvisar ett beteende som vi har lärt dem, vi säger triumferande, "Ser du? Flickor ÄR annorlunda än pojkar! Hej, kan inte kämpa mot naturen."

Missförstå mig inte: så mycket som jag anser att flickor lär sig att älska rosa grejer, och är inte födda till te-party, jag bryr mig inte så mycket. Jag menar, min tjej såg glad i hennes höga klackar, och det var det enda som betydde något just nu. Och titta på henne med Stora-Mormor, klä upp med hennes nya baby doll.

Men ett par dagar senare, gjorde jag försiktigt möta Mormor, min frus mamma.

"Det är OK att få henne här rosa prinsessa grejer", sade jag, "men hon behöver balans. Om du köper hennes rosa saker, kanske köpa henne några andra, icke-rosa grejer också? Bara att lära henne det är mer en flickas liv än prinsessor och dockor."

Och jag trodde att jag var verkligt, förrän min mor-in-law sade, "jag får det här att balans din tid med henne."

Vilket fick mig att känna mig defensiven först, men sen insåg jag att det gjorde faktiskt vettigt. Jag är en stay-at-home pappa till en flicka som spenderar större delen av sin dag med mig. Och vad gör hon med mig? Vi spela basket och fotboll tillsammans, vi gå på vandringar, vi leker med Lego och pussel... Det är inget "girly" om min tjej mest hela tiden. Jag har inte ens sätta henne i en klänning i tre år för att klä upp henne på morgonen. Jag gör det inte med flit–jag försöker inte stoppa henne från att vara vem hon vill vara, eller att driva henne till något hon inte vill vara. Jag gillar att spela fotboll med mina barn, och det faktum att hon är en flicka ska inte stoppa mig.

Så det var riktigt tankeställare. Är det möjligt att den rosa grejer är inte något jag bör kämpa mot, men något som jag borde anamma, lika svårt som det är att göra, eftersom det håller den balansen jag vill för min tjej? Kanske när hon går runt med sin lilla väska som hon är Paris freakin' Hilton, jag kan ta ett steg tillbaka och låta henne göra sin sak. Och när hon är klar gå fram och tillbaka med henne i en väska, ska jag kasta en plast boll på huvudet, och se henne skratta när hon faller, får tillbaka upp, och sparkar bollen tillbaka till mig.

På tal om balans, här är hennes födelsedagstårta. Vi frågade henne vad hon ville ha på sin tårta, och hon sade, "Princess." Vi höll med, men sa att hon var tvungen att ha något annat det, för en balans. Vilket är hur vi hamnade här...

Min flicka, ibland-prinsessa.

ADVERT

Lägg till din kommentar