Hemligheten Bakom Ett Lyckat Äktenskap

Förra veckan träffade jag en gammal vän jag inte sett på ett tag och var chockad över att höra att hon hade ansökt om skilsmässa. Kara hade varit gift med sin man för nära 20 år, och var beredd att kalla det avslutas.

När jag frågade vad som fick henne beslut till skilsmässa, hon förklarade att trots sin 20-åriga historia tillsammans, hon och hennes make hade lite gemensamt nu när barnen var äldre. Hon och hennes man var främlingar resa ner separata vägar med mycket olika mål i åtanke för framtiden. För min vän, detta innebar att starta ett nytt kapitel i sitt liv, en tid att återupptäcka sin identitet som en självständig kvinna—något hon kände att hon hade förlorat under tidig barnuppfostran år.

I min väns situation, intimitet och romantik hade fallit i glömska under den mest hektiska åren av deras äktenskap. Medan hon och hennes man var upptagna med att bygga sina karriärer, rusar runt för att PTA möten, fotbollsträning och barnläkare möten, det var lite tid kvar i sina scheman för att återkoppla på en intim nivå. Deras barn var limmet som höll dem samman, och när barnen växte upp och blev oberoende, det var lite värt att spara från deras loveless äktenskap.

Jag körde hem den kvällen med ett tungt hjärta till min vän och återspeglas på alla äktenskap som jag hade sett implodera under de senaste åren—äktenskap som jag trodde skulle hålla för en livstid. Hur gjorde för ett par gå från äktenskaplig lycka att kasta känslomässiga hullingar på varandra tills vraket var bortom reparation? Hur gjorde de för att kalla det avslutas efter investeringar på 20, 30 eller ens 40 år tillsammans?

Jag funderade länge på vad håller ett äktenskap från att falla isär, och därför mitt eget förhållande har hållit sig flytande trots grov sjö vi har stött på. Det fanns gott om tillfällen då det var svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan, men rådgivning höll vår relation på rätt spår när besvikelse och ilska hotade att dränka oss. Under den stormiga period av våra liv, vi kunde alltid hitta tillbaka till varandra, till centrum, där vår kärlek började.

Vad är hemligheten som har hållit vårt äktenskap intakt under alla dessa år?

Det är hoppas . Hopp är det som binder oss. Det är den gemensamma nämnaren som har fått oss genom några av våra värsta stunder tillsammans. Fem år i vårt äktenskap, vi förlorade vår tvilling son kort efter hans födelse. Även om hans död förkrossad oss, de erfarenheter som köpt oss närmare eftersom vi sörjde tillsammans snarare än varandra, till skillnad från så många par i vår sorg-support-gruppen som slutade med skilsmässa. På ett udda sätt, vår son är död förberett oss för den sorg av att förlora några av våra andra familjemedlemmar under senare år, och varje gång, vi var där för att trösta och hålla varandra under den kritiska månader av sorg efter deras död.

Samma var sant när min man förlorat sitt jobb. Vi hade fyra små barn hemma och ingen aning om hur vi skulle betala inteckning eller hålla familjen fed. Jag var bitter och ville så gärna klandra min man för våra omständigheter, men jag visste att det inte skulle hjälpa situationen. Han var på gränsen till ett nervöst sammanbrott och behövde mitt stöd, inte min kritik. Trots hur skrämmande saker och ting var, som vi sökte ekonomiskt stöd men förlorade aldrig tro att ett bättre jobb skulle komma tillsammans, och så småningom, det gjorde det.

Det var också hoppas som fick oss igenom de svåra åren för att höja tonåringar. Alltför ofta, vi var på motsatta sidor när det kom till föräldraskap och disciplinera våra barn. Min man var strikt, medan jag tenderade att vara mer överseende, och friktionen mellan usa resulterade i en rad argument. Efterdyningarna av dessa gräl lämnade oss i cirklar runt varandra som sårade djur som väntar på nästa strike tills vi kunde nå en kompromiss.

Men det största hindret i vårt äktenskap har alltid varit min kamp med klinisk depression. Efter att varit tillsammans i så många år, min man känner mig väl nog för att läsa tecken när han ser mörker som hotar att förtära mig. Han ger mig tid och utrymme jag behöver för att arbeta igenom mina känslor, men aldrig misslyckas med att hjälpa mig att hitta mitt leende igen när stormen inom mig avtar. För honom, det är som att åka en berg-och dalbana utan säkerhetsbälten i mörkret—att han aldrig vet när nästa nedgång kommer att bli eller när vi ska krönet på backen. Hursomhelst, han håller fast mig hårt så att oavsett om vi klättra upp eller faller vi alltid flyga tillsammans.

Vår villighet att ta itu med alla dessa hinder kommer från inför dem tillsammans snarare än varandra och att dela med seger för våra prestationer. Vi har alltid varit varandras största styrka. Vi har jobbat hårt på det partnerskap som vi har skapat, och ingen av oss har någonsin varit beredd att kalla det avslutas. Om du väljer att bo tillsammans är inte bara till förmån för barnen, det handlar om att sträva efter att tillgodose våra gemensamma mål som föräldrar, och som ett par, och inse att vi är lika halvor i den äktenskapliga ekvation. Vi är på samma lag, böka för vår kärlek och löften som vi delade på altaret år sedan.

Uppskattning, kommunikation, omtanke, tillit och förlåtelse är viktiga nycklar till framgång i mitt äktenskap, tillsammans med en rejäl dos av humor. Det är de små saker som att gå en lång väg—en kärlek anteckning på kylskåpet, blommor från vår trädgård i en vas av säng, vår förmåga att avsluta varandras meningar eller dela ett menande blick som talar volymer i ett trångt rum. Det är den spontana pussar, dela en skål med glass sent på natten, gör en fånig dans att göra den andra, ett skratt, eller gosa på soffan för att titta på en film en regnig Söndag eftermiddagen. Det handlar om att vara bästa vänner, välja att göra en annan glad, och acceptera de små egenheter som varje person har. Det ger utan att förvänta sig något tillbaka och låta din make / maka vet varje dag att de är älskade.

Jag kan inte låtsas att man förstår vad min vän går igenom, men hennes skäl för att avsluta sitt äktenskap är hennes egen, och det är allt som räknas. Vad jag kan göra är att erbjuda mitt stöd när hon behöver mig.

Och jag kan visa min man varje dag att jag är en bättre människa på grund av den kärlek som han har gett mig.

Spara Spara

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar