Hemligheten Som Föräldrar Är För Rädd för att Säga

Det finns föräldraskap lögner. Det är de saker vi sa att vi skulle aldrig att göra...och då göra. Det finns myter om moderskap.

Och sedan finns det Hemligheter.

Ganska tidigt efter att min första son var född, jag lärde mig det finns vissa saker som, som föräldrar (särskilt mammor, tror jag), vi är inte tänkt att säga. På min första mamma-och-mig-klass, den trevliga instruktören bad oss alla att dela med oss av våra intryck av moderskap. En mamma sa att hon var förvånad över den "överväldigande kärlek hon kände för sin dotter. En annan kvinna sa att hon var förvånad över att "hennes hjärta skulle hålla så mycket kärlek." En annan mamma sade att hon inte kunde tro att hon skulle kunna falla i "kärlek vid första ögonkastet." (Känner igen ett tema här?)

Ja, jag måste inte ha gett "rätt" svar eftersom när jag sa att det var "alla bara så mycket mer än jag någonsin förväntat sig" med en rädd och ledsen koger i min röst, svaret var öronbedövande tystnad och tomma blickar.

Att dag – och under de senaste åtta åren – jag har kommit för att lära sig att det finns vissa saker som föräldrar känner men kan bara inte säga. Det finns hemligheter vi ska hålla.

Tja, jag säger NOG av allt detta föräldraskap tystnad. Jag är trött på att låtsas. Jag är trött på ensamhet. Jag är trött på att ignorera elefanten i rummet. Jag är trött på hemligheter.

Och om ingen annan säger det, jag kommer – eftersom detta skulle kunna vara den största hemligheten av dem alla – Jag har ingen jäkla aning om vad jag gör.

Innan jag fick barn tänkte jag att föräldraskap – om det är svårt ibland – skulle komma ganska naturligt. Jag är en välutbildad kvinna och jag har ett starkt stöd. Jag antog att jag skulle instinktivt vet vad de ska göra, och i de klibbiga situationer när jag inte, jag skulle bara fråga om råd. Eller läsa en bok. Herren vet att det finns gott om föräldraskap böcker och råd kolumner på varje föräldraskap frågan under solen. Beväpnad med information och intuition, för jag trodde att min man och jag skulle kunna ta itu med föräldraskap med god aptit och förtroende.

Föga visste jag att det skulle vara nätterna när jag skulle stanna upp för timmar oroande om detta problem eller denna fråga. Att det skulle finnas tillfällen då, efter att ha läst otaliga föräldraskap kolumner och böcker om självhjälp, efter samråd med vänner och familj, efter flera ansträngande diskussioner med min man, efter att ha letat efter min intuition frånvarande, jag fortfarande vet inte vad jag ska göra. Att nästan allt – från vård-och sömnvanor, till vredesutbrott och disciplin – skulle komma med en miljon olika möjligheter, alla med sina egna fördelar och nackdelar.

Föga visste jag bara hur ofta jag skulle skrika inne, JAG HAR INGEN JÄKLA ANING OM VAD JAG GÖR.

Bröst eller flaska? Gråta ut eller co-sömn? Fler aktiviteter eller mindre? Strukturen eller frihet? En Time-out eller tid-ins? Pianolektioner eller fotboll? En utsläppsrätt eller inte? Belöningar för att få bra betyg eller låta utföra vara sin egen belöning? Arbeta eller stanna hemma? Hur mycket tv-tid? Hur mycket för att hjälpa till med läxor?

Och min äldsta är bara åtta år gamla. Jag ryser för att tänka på tvivel och frågor som kommer upp under de kommande åren.

Att barn inte kommer med en handbok, och även om de gjorde det, ingen har någonsin hade detta barn i detta familj under dessa omständigheter innan så egentligen, vad skulle en handbok ändå? Detta är alla unchartered territory. För var och en av oss. Vi håller på att lära sig när vi går. Och ibland är vi bara har ingen jäkla aning.

Men istället för att bara erkänna att vi vet bara inte vi håller det på. Vi håller oss vakna på nätterna andra gissa. Eller så kanske vi ge oombedd råd i hopp om att få några validering för våra egna val. Eller att vi får defensiv, döma eller kritisera för att – gud förbjude! – det kan faktiskt vara mer än ett "rätt" sätt att göra något.

En av de största chocker av föräldraskap, för mig, har varit helt brutal och krossning av den ensamhet som jag har känt ibland. När min första son var född, jag var chockad över hur ensam jag kan känna att trots det faktum att jag aldrig riktigt ensam. Jag visste inte ens kissa ensam. Men jag hade aldrig känt mig så ensam i hela mitt liv. Som jag satt fast på en öde ö eller i diken. Som om det fanns någon (med undantag för kanske min man) som kunde förstå hur svårt det var och hur jag mådde eller vad jag går igenom. Som jag var endast en .

Men föräldraskap inte behöver vara så ensam. Vi behöver inte känna det som om vi är de enda. Vi behöver inte känna sig så ensam. Låt oss stoppa alla låtsas. Låt oss dela med oss av våra berättelser krig. Låt oss ge varandra en hand, upp och ut i skyttegravarna. Låt oss konfrontera elefanten i rummet. Låt oss tala om det fula, ärliga sanningen. Låt oss sluta vara så rädda för att säga vad vi alla kände på en gång eller annan.

Låt oss dela med oss av våra hemligheter.

För vet du vad? Även om vi kanske känner som vi har absolut ingen aning om vad vi gör ibland, våra barn är okej. Våra barn är freaking AMAZING faktiskt.

Och att är den bästa hemligheten av dem alla.

ADVERT

Dela med vänner
Tidigare artikel
Nästa artikel

Lägg till din kommentar