Den Natten Jag Kände Mig Lycklig För Att Vara Frånskild

Jag kastade en middag häromkvällen. Jag som används för att kasta en massa middagar tillbaka på mitt bröllop dagar, men då får ogift gjort hela utsikterna för värd för en stor middag verka skrämmande. Jag kände otur att vara ogift. Unmoored. Oälskad.

Jag brukade också bli inbjuden till en hel del middagar tillbaka på mitt bröllop dagar, men när du är en enda kvinna i den mest icke-enkelrum, fortysomething miljö, även i denna tid av en Påtaglig Brist på Oskuld, du blir en modern Grevinnan Olenska: Din självständighet är ett hot mot samhällets konventioner. Du ses som en paria, en utstött, eller, ännu värre, en kvinna på jakt. (Åh vad jag längtar att få skaka några av mina gifta vänner när jag chattar med sina män på en fest, och de tittar på mig snett, och berätta för dem att, även om jag älskar deras makar dyrt—dyrt!—Jag vill inte knulla dem om de var de sista människorna på jorden.)

Men middag, efter middagen tillbringade enbart i sällskap med mina barn gjorde mig länge för att unika njutning av att klara ett par levande ljus timmar bland en tableful av mina samtida. I avsaknad av inbjudningar från andra, det var upp till mig att göra det hända.

Det unga paret jag vet—riktigt ung, hon är 20 år min junior, han är en baby-faced VD jag intervjuade en gång för en berättelse, hade nyligen fann varandra efter en lång paus, delvis tack vare min medelålders inblandning. Deras återuppväckas kärlek verkade som en bra ursäkt som helst för att piska upp en stor måltid.

Nej, låt mig omformulera det: Precis som jag hade Nicholas Sparksed denna unga mans önskan att flyga över en ocean och återta den kvinna han älskade fortfarande—endast ett fåtal rom-com-esque veckor före sitt planerade bröllop att fel man—deras avsikt drivs av kärlek blev den gnista som jag behövde för att också agera med avsikt: att göra mitt liv händer istället för att vänta på att det ska hända mig.

"Du gör din egen lycka," min gamle far brukade säga, och när jag var för ung för att förstå detta, jag trodde att han var galen. Tur var tur, tänkte jag. Du hade antingen det eller så inte. Du kunde inte tillverka det.

Som jag har snubblat över och in i livets hinder, dock har jag insett hur rätt han var: Lycka är en sak, men avsikten är limmet som håller ihop det. Det är inte så att du faktiskt "göra" lycka till, du stötta hål i ditt liv där lycka kan ta ankare.

Ta folk samlades runt mitt bord som natt. Bortsett från de två turturduvor, vars existens som ett par som inte skulle ha hänt utan innerliga, envis, även något irrationellt avsikt, hans gå ut och hitta henne, henne att avbryta sin sedan länge planerade bröllop—det var den man jag träffade på min första blind date någonsin. Avsikten det tog bara söka och sedan gå på det datumet, 24 år efter mitt föregående dag med den man som blev min make, som fortfarande får mitt huvud att snurra.

Jag har tillbringat dagar med att försöka lista ut, när vi skulle "matchas" vad man ska skriva i en stum text som jag slutligen skickas: "Hej, jag har ingen aning om hur man gör detta, men vill gå på en vandring i skogen nära mitt hus?" eller någon sådan idioti—blech, jag skäms även att upprepa det här. Jag kände mig äcklad på tunnelbanan till restaurangen där vi till slut kom överens om att träffas. Mina ben förvandlas till våt nudlar, dåligt utrustad för fram framdrivning. Mitt hjärta, fortfarande nyligen skadad, sårad. Och ändå har jag visade upp. Och vi pratade i timmar. Och vi har hittat en gemensam nämnare i vår trasiga liv. Och att man har blivit nu, åtta månader senare, min nya bästa vän: den person som jag i kontakt med när jag vill dela med sig av goda nyheter eller dåligt, sofisterna som lärde mig en av livets mest värdefulla erfarenheter, särskilt när det handlar om de galnare människor i min bana: "inte bara göra något, att stå där."

Inte bara göra något, stå där : Tänk om det.

Det låter till en början som en hel lotta brist på avsikt, men ibland inte att göra något—eller åtminstone inte reagerar på någon galenskap—är sin egen form av avsikt. Jag tänker inte att reagera: en uppenbarelse, denna fras, och det har tjänat mig särskilt väl under denna period av upplösningen, som jag navigera inte bara min nyfunna singledom men också vänner och familj reaktioner som singledom. Vilket inte alltid är generös eller slag.

De andra runt mitt bord att natten var ett par som jag skulle hjälpt till att introducera och några nya vänner som jag hade träffat på en annan gemensam vän middag. Jag gillade fru så mycket som jag faktiskt gjorde något som de flesta medelålders människor sluta göra: jag mailade henne och sa, i huvudsak, att jag tyckte om henne och ville vara hennes vän.

Vet du hur mycket avsikten det tar, vid 49, att säga till en främling, "jag tycker om dig och vill vara din vän"? En hel del. Men det är fantastiskt reaktionen du får, när du är villig att vara öppen och rå. Sanningen är, de flesta människor är smickrad när du kommit rätt ut och berätta för dem att du gillar dem. Vi bara glömma, i vår vallgrav liv, att det finns en hel värld utanför slottet om vi bara för avsikt att göra en prioritering.

Vid ett tillfälle under middagen, blickar ut över denna vackra tablån—ljusen, blommorna, maten skulle jag tillbringade en hel dag för att förbereda, och mina vänner, nya och gamla, dånande skratt—jag kände en av dessa sällsynta stunder av transcendens när du plötsligt, och med stor tydlighet, att känna tacksamhet för ditt liv, dock bristfällig och fucked up. Faktum är att jag faktiskt kände tacksamhet särskilt för sina knullade upedness, för att ha varit tvungen att ta den typ av utsatta åtgärder skulle jag helt enkelt har slutat att ta i kokong av äktenskap.

Sedan kom jätte brakande ljud, följt av mitt 8-åriga ' s snyftningar. "Jag försökte få från den översta britsen mitt skrivbord, så jag klev på hyllan och bröt det," sade han. Röta i sin hylla-stepping var överallt: leksaker, mynt, böcker, trasiga figurer, och stora delar av väggen var utspridda över hela golvet. Samma sak hade hänt två år tidigare, med exakt samma Ikea-hylla i mitt gamla kök. Hyllan, dåligt utformade och nedtyngda med alltför många tunga glasögon, gav ut precis som jag insåg att jag inte kunde ta en minut av mitt äktenskap. På vårt bröllop, vi hade sönder ett glas i slutet av ceremonin, som en påminnelse om livets otrygghet. Fyrtio nörd alla på en gång är en helt annan nivå av dålig metafor.

"Det är okej", sa jag. "Du är inte skadas. Vi kommer att städa upp efter middagen."

Min tidigare första-blind-date nu bästa vän är praktiskt med en verktygslåda, så efter att göra mina rätter, att han frågade efter en vass kniv, lite lim och en bit av trä, som han sedan fortsatte att skära i små flisor storleken på tandpetare. Han doppade dessa, en efter en, i lim, och sedan föste in dem i den nu allt för stora hål i väggen där ankare hade varit. "Är du säker på att du vill göra det här nu?" Jag sade. "Det är för sent." Han ville inte ens svara. Han bara tittade på mig med den yttersta avsikten med det jobb han redan hade börjat.

Det hade tagit mig veckor att komma runt att fastställa den tidigare fallit hyllan. Jag skulle borras fyra nya hål i väggen, precis ovanför den gamla. Det såg förskräckligt ut som, men jag visste att jag skulle flytta snart, när vi separerade. Nästa familj att flytta in kan spacklade det.

"Kommer att arbeta?" Sa jag tveksamt.

"Ja," sade han, med förbehållet att min grabb ska nog inte försöka gå på det igen. "Det är egentligen fantastiskt vad man kan göra med några tandpetare och lim."

Fortfarande tveksam, jag höll hyllan flush mot den gamla hål som han skruvade i skruvarna. När han var klar, det kändes stabil som en klippa. "Wow," sa jag. "Det är helt otroligt."

Vi var tillbaka från sin osannolika skapelse. Tandpetare och lim: Det var allt som krävdes för att hålla upp en fallen hyllan. Svaret var så enkelt. Du tar ett problem och förvandla den till en lösning. Hål för stor? Stranden upp dem. Göra dem ännu starkare än de en gång var. Det var fortfarande bitar av muren på golvet och bitar av leksaker och glas, och matsalsbordet var fortfarande täckt av tomma flaskor och smutsiga servetter, men vi skulle ställa ut, med goda avsikten, att fixa bara en liten sak, och vi hade fixat det.

Resten kan rengöras upp senare.

ADVERT

Lägg till din kommentar