Myten om Jultomten

Semestern är över oss, och jag får frågan om jag är en av "dem som människor."

Som människor, exakt? Du menar att folk inte ska ljuga för sina barn?

Min svärmor kommer inte gilla detta. Inte heller kommer mina föräldrar, min man, och några av mina vänner. Men låt oss på allvar undersöka dessa argument för undervisning myten om Santa Claus.

Jag vet, jag vet—det är "tradition." Så är en hel del saker. Det betyder inte nödvändigtvis göra dem bra. Om du hänvisar till den känsla av tradition som binder familjer och ger barnen goda minnen, då är jag den första att erkänna att sekulära hushåll tenderar att hamna på den avdelningen, eftersom de inte deltar i den omfattande traditioner som anhängare av den organiserade religioner gör.

Men varje år i December får vi, och dekorera en färsk julgran. Jag lyssnar på julmusik (Johnny Mathis, Jordnötter, South Park) när jag bakar mina favorit kakor—mocka plisseringar, tranbär med vit choklad och macadamia nötter, havregryn chocolate chip, och Jubilee Jumbles, som var min farmors recept. Min sons far-och morföräldrar kommer att bo i vårt hus på Julafton. Vi äter ett turkiet som vi har injicerats med någon form av alkoholhaltiga lösning och friterad, oftast efter att jag har stormat runt i köket i flera timmar på att leta efter smak injektor att flera månader innan jag slumpmässigt kastade i verktygslådan i garaget. Vi har korv, äpple, tranbär fyllning och glaserade morötter. Vi sätter wassail på spisen och öppna lite julklappar. Ibland har vi sjunga julsånger. Och sedan min far läser vår son "The Night before Christmas", som han alltid gjorde för mig när jag var en flicka. Nästa dag kommer vi att öppna mer julklappar, slappna av och spela hela dagen lång. Och äter kakor.

Alla som? Det är tradition. Det som kommer att hända med eller utan Santa Claus.

Jag vill inte att hålla myten om Jultomten från min son. Jag vill utsätta honom för alla typer av berättelser från alla delar av världen. Men vi behöver inte tro att myten är faktiskt sann för våra liv för att bli berikad av det. Det är typ av punkt av myter; deras styrka ligger i deras förmåga att inspirera och glädja oss, inte i deras korrekta fakta.

Människor som lär barn att Jultomten är riktiga hävdar ofta att det är ett sant magisk sak med att vara barn. Som skulle vara så kallt för att ta bort det? I min åsikt, det är ett fruktansvärt trångsynt uppfattning. Jag tänker inte ta bort något från mitt barn. Han har en finfin semester omgiven av kärleksfulla familj. Om du är som tyder på att han kommer att vara på något sätt och berövas sin barndom förkrympta, låt oss titta på data—med andra ord, alla de Judiska, Muslimska, Buddhistiska, bahai, Wiccan och ateist barn som växte upp till att vara någorlunda kompetenta vuxna trots att gå till sängs en kväll för ett år utan förväntan på en belöning av gåvor från en fet man av nordeuropeisk härkomst som har landat på taket med sin åtta magiska renar och proppat i sig ner i skorstenen.

Mina föräldrar gjorde det hela Santa Claus sak och jag tror inte att det berikade min barndom alls. "Santa Claus", kom för att besöka mig ett par gånger. Han spelades av mina föräldrars gamla granne Mr Roller, och så långt jag kunde se, att vi inte har mycket gemensamt. Katten försökte bita honom. Jag var relativt ung när jag listat ut att det hela var ett knep; tomtens brev till mig såg misstänkt likt min mammas handstil, och i dem, han fortsatte att uppmuntra mig att lämna honom tonfisk mackor (min pappas favorit).

Vad jag treasure från min barndom är de andra semester traditioner: trädet, carols, cookies, min familj.

Jag tror att behovet av att pracka Santa Claus på våra barn är ett måste för oss att vara barn igen—för att avbryta misstro och återfå en oskuld vi har för länge sedan förlorat. Personligen, jag behöver inte det. Jag är fullt nöjd med att fira återkomsten av solen, samla familjen, och det faktum att jag äntligen har hittat den där jävla turkiet injektor.

Är inte det magiska nog?

Relaterade inlägg: Med Santa Claus Prata

ADVERT

Lägg till din kommentar